Buurt VVG van het winnende paneel in de A-klasse.
Buurt VVG van het winnende paneel in de A-klasse. Foto: Kyra Broshuis

Veel kermisactiviteiten afgelast in verband met regen

Gezelligheid ondanks het slechte weer

Groenlo - De weersvooruitzichten waren ruim voor de kermis helemaal niet slecht. Temperaturen rond de 24 graden, zonnig en droog. Naarmate de kermiszaterdag dichterbij kwam, werden de voorspellingen steeds slechter. Dat het zó beroerd zou uitpakken had echter niemand voorzien.

Door Kyra Broshuis


Op kermiszaterdag is het bestuur van de Stichting Grolse Kermis (SGK) bijeen bij Welgelegen. De dan nog regerende koning Tjeerd klein Gunnewiek (Meester Tjeerd), koningin Natasja Scharenborg en jeugdkoningin Marleen Timmen zijn goedgemutst en hebben, zoals ze aangeven, een prachtig jaar achter de rug. Alleen die capejes… "Ze zijn zwaar, warm en stug. Daarom hebben we vandaag deze t-shirts aangetrokken!". Samen met wethouder Marieke Frank vertrekt het gezelschap per boot naar de Maliebaan, waar voorzitter Marcel Oldenkotte de kermis officieel voor geopend verklaart. In de tent is niets te merken van het slechte weer, de opkomst is prima, evenals als de sfeer.
Ook de afterparty van the Green Light District bij City Lido wordt goed bezocht. De, veelal jonge, feestvierders vinden een warm welkom in de grote zaal. Op zondag is het weer zo mogelijk nog slechter. Verschillende optredens, onder andere op de Markt, worden geannuleerd vanwege de regen. In de kroegen is het binnen gezellig maar de straten liggen er treurig bij. Dat is op zondag ook het geval.

Dwars deur Grolle
Tijdens de wielerroute staan er bijzonder weinig mensen langs de kant. Jammer voor de deelnemers maar wel begrijpelijk. De hardloopwedstrijd Dwars deur Grolle is afgelast vanwege een tragisch ongeval waarbij de organiserende Lopersvereniging één van haar sympathisanten verloor. Dat ongeval vond de dag ervoor plaats: op de zaterdagmorgen kwam de 35-jarige motorrijder nabij Lievelde in botsing met een auto, waarna hij ter plekke aan zijn verwondingen overleed.

Nog meer regen
In de tent is het gezellig op deze zondagmiddag. Uiteraard hebben de kinderen die meedoen aan de talentenshow hun ouders en andere fans meegenomen, waardoor het drukker is dan verwacht. In de straten van Groenlo is het zo goed als uitgestorven. Buiten op de terrassen zitten is er dit jaar helaas niet bij. 's Avonds trotseren velen de regen en is het in de tent druk, gezellig en één groot feest met aansprekende muziek tot in de late uurtjes. Ook de kroegen hebben niet te klagen over klandizie. De fanatieke Grollenaren laten zich op maandagochtend, wéér regen, niet afschrikken en komen naar het feestterrein aan de Maliebaan. De organisatie heeft van alles geregeld om zoveel mogelijk overkappingen te realiseren. Ook de dames die hun vriendinnen aanmoedigen bij het knuppelgooien zitten hoog en droog in de muziekkoepel zelf. Het schijfschieten is daardoor niet mogelijk maar dat kan de pret niet drukken. De halve liters vinden gretig aftrek en de stemming is goed. Wethouder en locoburgemeester Marieke Frank lost het eerste schot, dan volgt voorzitter Marcel Oldenkotte en daarna is koning Tjeerd aan de beurt. Hij wordt na afloop ontdaan van zijn versierselen. Spreekstalmeester Kees Porskamp, altijd paraat voor een humoristisch woord, riep enthousiast: "We hebben die Lichtenvoordsen afgetuigd!" (Tjeerd is als geboren en getogen Grollenaar woonachtig in Lichtenvoorde.) Er zullen nog veel schoten volgen, want pas om 15:45 uur gaat de vogel er definitief af.

De nieuwe koning
Het is Peter Kolkman, de bekende slagwerker van Windkracht 11, die zich schutterskoning van Groenlo mag noemen. Het 736e (!) schot is raak en Kolkman verzekert zijn dweilorkest Windkracht 11 van de voortzetting van een prachtige kermis. Deze club viel al eerder in de prijzen, want ook de eerste prijs bij de panelen is voor Windkracht 11. Daarnaast vieren de muzikanten ook nog eens hun 20-jarig bestaan. Met een echte koning in hun midden kan dit jaar niet meer kapot. Volgend jaar mogen ze hun eigen koning wakker blazen tijdens het traditionele reveille blazen op de maandagochtend. Bij het knuppelgooien is het Ellis Koldeweij, telg uit de bekende Koldeweij-familie, die de vogel eraf gooit. Jeugdkoning wordt Job Reuvekamp, nog niet zo lang geleden verhuisd van Beltrum naar Groenlo en dan meteen jeugdkoning worden! Door zijn vrienden wordt hij getrakteerd op een modderbad.
Het bleef nog lang gezellig in de tent én in de Grolse horecagelegenheden. Jammer van het weer, maar hulde van velen voor alle vrijwilligers van de SGK die weer een prachtig volksfeest hebben verzorgd.


Uitslagen

Viswedstrijd jeugd tot 11 jaar
Juliette Heinsman
Kimberley Nijman
Stein Beerten

Klasse 11 t/m 14 jaar
Beau de Vries
Dion ten Barge

Dr. Grolli Talentenjacht
Bibi Frank en Fem Gelinck
Bente Klaassen en Marit Poelhuis
Twan Roos

Kleurwedstrijd
Hoofdprijs: Lian Hoffman
Groep 1 en 2: Finn Weenink
Groep 3 en 4: Lienke Idink
Groep 5 en 6: Jochem Koster
Groep 7 en 8: Renzo Raben

Vakjury A-bloemenpanelen
De Buurt VVG (Vincent van Gogh)
Scouting Groenlo
DVK

B-panelen
Windkracht 11
Muziekvereniging Groenlo

C-panelen
Lucas Lageschaar
Een groot vraagteken
Chantal

Kinderbloemenpanelen
Bridet en Jenthe
Thys en Thymo
Max, Jesse, Kees en Krijn

Publieksjury A-panelen
De Buurt VVG
Scouting Groenlo
DVK


lees verder op pagina 5 en kijk verder op pagina 23