Sjoerd aan het werk bij het animatieteam Marveld.
Sjoerd aan het werk bij het animatieteam Marveld. Foto: Eveline Zuurbier

RUBRIEK: De vakantiewerker deel VII

"Alsof ik zelf vakantie heb!"

De toeristensector kan in het zomerhoogseizoen wel extra hulp van vakantiewerkers gebruiken. Wie zijn deze vakantiewerkers en wat doen ze? Voor de reportage van deze week zijn we afgereisd naar het hart van de zomervakantie: Marveld Recreatie in Groenlo. We volgen Sjoerd uit Dinxperlo, die als lid van het animatieteam de gasten op Marveld blij maakt. Ook als de zon een dag niet schijnt.

Groenlo – Voor het geld moet je geen vakantiebaan in een animatieteam op een vakantiepark zoeken. De verdienste in dit vak is dat je mensen blij maakt en een mooie vakantie bezorgt. "Dan heb je zelf ook de vakantie van je leven. Dat is het chille aan dit werk," vertelt de 20-jarige Sjoerd uit Dinxperlo. Sjoerd is een van de acht mensen die het animateam vormen dat de gasten op recreatiepark Marveld dagelijks vermaakt.

Door Eveline Zuurbier


Zo midden in de zomervakantie vertoeven 3600 mensen op het park en dus maakt hij lange dagen: dagen van soms wel 16 uur, maar zo moet je dat niet zien, legt hij uit. "Je doet mee met de mensen die vakantie houden. Je bent de hele dag druk bezig, probeert in de pauze met een groepje te eten en de dag af te sluiten met een drankje. En ook dan word je aangesproken door kinderen, door ouders of door een groepje vriendinnen."
"Je bent een beroemdheid op dit park. Er wordt dan ook veel van je verwacht en daar ligt de uitdaging," beamen zijn teamgenoten animatie.

Lid van het animatieteam word je niet zomaar. Een sollicitatie naar dit vakantiewerk betekent auditie doen. Daar gaat een selectieweekend plus nog een trainingsweekend aan vooraf. Alle activiteiten moet je kunnen draaien. Kindertheater, presenteren, aankondigen, uitleg geven, sportbegeleiding enzovoorts, alles met als doel: iedereen een zo mooi mogelijke en onvergetelijke vakantie bezorgen. De vakantiewerkers komen uit het hele land. Gedurende de weken verblijven ze net als de gasten op het recreatiepark. Hoewel Sjoerd in Dinxperlo woont, en dus niet zo heel ver weg, gaat hij niet naar huis. Wel is de afstand voor zijn ouders een reden om hem op te zoeken wanneer hij een dagje vrij heeft.

Het is donderdagmiddag, de zon staat hoog aan de hemel, 25 graden Celcius. Binnen is het koel. Sjoerd heeft net een dienst achter het mengpaneel voor licht en geluid voor lasergamen erop zitten. Daarvoor is de tennishal omgebouwd tot een panorama met opblaasbare hindernissen waarachter en waarop deelnemers als sluipschutter de ander kan shooten. Vandaag hebben 360 gasten zich voor het spel opgegeven. Lasergamen is een van de grote, populaire activiteiten op Marveld. Sjoerd mag een half uurtje pauzeren om zich vervolgens op te maken voor de kanotocht over de Slinge. Over een uur vertrekt een tractortram met daarachter een aanhanger met 10 kajakken. Ruim 30 personen hebben zich opgegeven. De transfer brengt ons tot voorbij Meddo, waar bij een brug de kajakken worden afgepakt en in de Slinge worden gelegd. Sjoerd legt uit dat er verval van bijna twee meter in het riviertje zit dat met een paar glijbanen in het water te overbruggen is. Er zijn verontwaardigde gezichten. "Glijbanen? Gaan we met de boot van een glijbaan?" vraagt iemand zich af. "Ja!" antwoordt hij kort. Sjoerd vertrekt als laatste in een snelle kano zodat de groep van tien kajakken na zes kilometer heelhuids bij Marveld kan aanmeren. Terwijl hij nog onderweg is, maakt een collega opnames voor de Marveld Recreatie-partyclip. Groepjes meisjes hebben zich hiervoor opgegeven. Ze hebben een verhaal bedacht en de muziek erbij gezocht. Het is een heuse hit geworden. De videoclip is een paar dagen later op You Tube te bewonderen.

Het zomerhoogseizoen duurt voor het animatieteam negen weken. Het programma is voordat het hoogseizoen aanbreekt al goed voorbereid.


Ron Muiderman wint toernooi voor tweede keer

Achtste Boerengolf Open

Lievelde - Zondag 16 augustus werd voor de 8e keer het Kaasboerderij Weenink Open gespeeld. Dit is een individueel boerengolftoernooi, over 20 holes.

De spelers kwamen uit het Brabantse, de Achterhoek en uit Duitsland. In totaal 39 spelers speelden de 20 holes met een totale lengte van 5 kilometer. De top uit de Nederlandse boerengolfwereld was verzameld en maakte er een spannende strijd van. De eerste ronde van 10 holes werd gewonnen dor Paul Niehues uit Vreden met 66 slagen. In totaal 6 spelers sloegen 71 slagen of minder. De tweede omloop werd gelopen in 63 slagen door Ron Muiderman uit Deventer. Mart Heesakkers uit Roosendaal sloeg 68 slagen. Wilfried Maarse, Theo Gotink en Willie Slütter eindigden ex aequo op de 4e plek met 140 slagen. Ron Muiderman en Paul Niehues eindigden beiden met een totaal van 133 slagen. Zij speelden in de finale tegen elkaar. Pas op de 5e hole had Ron Muiderman 1 slag minder en werd hij de uiteindelijke winnaar van het toernooi.

"Alles was perfect, behalve het weer"

Hij is nu, evenals Willie Slütter, twee keer winnaar van het Kaasboerderij Weenink Open. De wedstrijddag verliep prima. Iemand vatte het samen als: "Alles was perfect, behalve het weer."


www.boerengolf.nl

Ron Muiderman en Paul Niehues op de beslissende hole.