Hans Rooks en Hetty Michorius voor het nieuwe uiterlijk van hun winkel.
Hans Rooks en Hetty Michorius voor het nieuwe uiterlijk van hun winkel. Foto: PR

"We gaan gewoon door"

Ten Bulte Groenlo is nu Rooks Floor & More

Groenlo – Op de gevel van het pand aan de Nieuwestraat in Groenlo staat niet meer 'Ten Bulte hout en vloeren' maar 'Rooks Floor & More'. Hans Rooks was in 2007 een van de oprichters van de Groenlose winkel en gaat nu, samen met zijn partner Hetty Michorius, zonder zijn eerdere compagnons verder onder een nieuwe naam. Een officiële opening is niet gepland. "We gaan gewoon door," zegt Hetty. "Met het leveren en leggen van vloeren, traprenovatie en met onze nieuwe tak raamdecoratie, waaronder insectenwering."

Hetty is bijna even lang werkzaam in de zaak als Hans – "ik was een maand later" – die vóór 2007 al een paar jaar in dienst was bij de showroom van Ten Bulte in Rekken. Toen Ten Bulte een verkooppunt in Groenlo wilde beginnen, kwam dat voor Hans op een goed moment en hij had er een goede plek voor: waar voorheen Huiskes Boevink was gevestigd kwam ten Bulte en nu dus Rooks Floor & More.
Het bedrijf werkt met eigen mensen. Hans: "We besteden niets uit, we hebben geen onderaannemers. De mensen weten wie er komt. In principe ikzelf, vaak samen met mijn zeer ervaren zwager, die ook al vanaf 2007 voor ons werkt." Hetty staat in de winkel, van dinsdag tot en met zaterdag. "Op afspraak kunnen mensen ook 's avonds in de winkel terecht," zegt ze. "Voor advies, om monsterstukken te bekijken. Dat kunnen ze dan in alle rust doen," vult Hans aan. "Het kopen van met name een vloer is voor veel mensen een hele uitgave en een keuze voor iets waar ze vele jaren, wellicht hun hele leven mee doen."
Hans is als hij op karwei is regelmatig voor meerdere dagen weg. "We leveren door heel Nederland, en zeg maar voorbij Utrecht gaan we bij meerdaagse projecten niet op en neer maar overnachten we. Dat maakt een veel efficiëntere tijdsbenutting mogelijk," legt hij uit. "Ook in België en in een flink deel van Duitsland leveren en leggen we. Zo hebben we nog niet zo lang geleden een prachtig project in Düsseldorf gedaan."
Het overgrote deel van de klantenkring van Rooks Floor & More (voorheen Ten Bulte Groenlo) bestaat uit particulieren, maar ook zakelijke klanten worden voorzien. Dat spectrum is volgens Hans erg breed: "Kantoren, horeca, publieke instellingen, noem maar op. In Lichtenvoorde hebben we enige jaren geleden een grote oppervlakte PVC gelegd bij Hameland. In Groenlo zelf hebben we onder andere recent de vergaderzaal in het nieuwe Welgelegen voorzien van een fraaie patroonvloer. Ook in de Wereldwinkel liggen 'wij' op de bodem."
Bij Veld Koeltechniek werd op advies van Hans naast de vloer ook het plafond (!) in de entree op een bijpassende manier gelegd: "Hetzelfde als het vloerdeel, weliswaar een wat dunnere uitvoering want op een plafond wordt natuurlijk niet gelopen. Maar wij en de opdrachtgever zijn erg tevreden over het resultaat." In Den Haag werd een grote en gecompliceerde buitenvloer aangelegd. "Een uitzonderlijke en bijzondere klus in het zogenaamde particuliere topsegment. Maar voor iedere situatie en elke portemonnee is door ons met de klant altijd wel een geschikte oplossing te vinden."
Wat de trends in de branche betreft valt het Hans en Hetty op dat de zogenoemde visgraat weer terugkomt. En dat het echte hout nog steeds erg populair is. "Het is meestal duurder dan alternatieven maar ook het meest duurzaam, dus uiteindelijk in veel gevallen de meest prijsbewuste keuze." Bij het leggen van vloeren buiten worden naast hout ook composiet en bamboe gebruikt. Hans: "Net zoals andere branches merken ook wij dat het verschil tussen binnen en buiten steeds kleiner wordt. Er zijn mensen die de binnenvloer naar buiten doorgetrokken willen hebben. Ook dat kan." Als bestaande vloeren worden doorgetrokken of vergroot wordt dat aanhelen genoemd. Niet zomaar een stuk vloer aan een bestaande vloer leggen maar zorgen dat de totale vloer één geheel wordt, vaak door te beginnen vanuit uitsparingen in de bestaande vloer.
Onderhoudsmaterialen zijn bij Rooks Floor & More deels op voorraad en anders direct te bestellen en snel te leveren. "Voor de hele levensduur van een vloer of een trap moeten mensen bij ons terechtkunnen, ook als die vloer niet door ons is geleverd en gelegd," aldus Hans. "We kunnen alle merken leveren," vult Hetty aan. Ook beschermingsmaterialen als stoelbescherming ('viltjes') zitten in het assortiment, evenals – zo nodig op maat gemaakte – karpetten: "Die zijn mooi maar beschermen ook de onderliggende vloer en houden die zo lang mogelijk in goede conditie."