Teun Stortelder op de voorplecht van zijn eigen, handmatig gebouwde sloep.
Teun Stortelder op de voorplecht van zijn eigen, handmatig gebouwde sloep. Foto: Henri Walterbos

"Het is mijn droom hem in de Grolse gracht te water te laten"

Teun Stortelder bouwt eigen sloep

Groenlo - Een typisch staaltje 'Vakmanschap is Meesterschap.' De klus waar Grollenaar Teun Stortelder (21), met zijn studiegenoot Scheepsbouwkunde Floris Bosboom (21) uit Arnhem, juli 2014 aan begon: het eigenhandig maken, zonder hightech, van een boot. Een zogenaamde Steilsteven 720. Iedereen heeft zo zijn dromen op jonge leeftijd, zo ook Teun, maar dat hij ooit carrière zou maken in de scheepsbouw, zijn eigen boot zou maken, voorzitter zou worden van de studievereniging, dat had hij enkele jaren zelf ook nooit voor mogelijk gehouden. "Ja, zo kan het gaan," lacht Teun met zijn kenmerkende lach.

Door Henri Walterbos


'Googlen'
Toen zijn periode op de middelbare school op zijn einde liep, wist Teun in april van het betreffende schooljaar nog niet eens wat hij later zou willen worden, welke richting hij op wilde. "Mijn vader zei op een vrijdagavond een keer tegen mij dat het toch wel een keer tijd werd te gaan bepalen wat ik het jaar er op wilde gaan doen. Toen ben ik dezelfde avond maar een beetje gaan 'googlen'. Toen ik op een site over scheepsbouwkunde terecht kwam was ik helemaal verkocht en ben ik naar beneden gerend en heb tegen mijn vader geroepen dat ik wist welke studie ik wilde gaan volgen. De open dag op de Rotterdam Mainport University was echter een dag later al. Die zaterdag ben ik er met mijn vader naar toe gegaan. Toen ik daar kwam, wist ik het helemaal zeker dat ik dit wilde," weet Teun nog. "Vooraf had ik niets met boten. Mijn interesse lag altijd wel in de techniek. Ik heb wel iets met grote constructies, maar vroeger dacht ik vaker later misschien wel huizen te gaan ontwerpen. Ik vind het bijzonder interessant te werken met sterkteberekeningen, hogere wiskunde, mechanica en dynamica. Je hebt met een schip in vloeistof nu eenmaal te maken met continue veranderende krachten. Dat fascineert mij." Ook de mix van praktijk en theorie sprak hem aan. Inmiddels gaat de Grollenaar zijn 4e studiejaar in, het laatste jaar, en was hij afgelopen jaar ook nog eens voorzitter van de studievereniging Ut Navem Futuri Creemus (UNFC). "Een zeer interessant maar ook vermoeiend jaar waar je veel contacten en ervaringen opdoet, veel mensen ontmoet, onder andere uit het bedrijfsleven." Wederom weet hij echter nog niet welke richting hij daarna verder op zal gaan. "Dat kan april 2016 nog wel," lacht hij.

Snijpakket
Inmiddels is scheepsbouw zijn passie en besloot hij met zijn studiegenoot Floris zelf een boot te gaan bouwen. "We hebben aan het einde van ons tweede schooljaar beiden tien weken stage gelopen bij een binnenvaartscheepswerf, waar we meeliepen met de echte scheepsbouwers op de werkvloer. Ieder op een ander bedrijf. Dat was ontzettend leerzaam." Met deze bagage gingen ze aan de slag. "Ik heb altijd zelf een keer iets willen maken," bekent Teun, in de bedrijfshal van Gelre metaal in Lichtenvoorde staand, voor het casco van de boot die er zeer indrukwekkend uitziet. "Het liefst wilden we zelf een sloep bouwen, maar daar komt erg veel bij kijken. Het ontwerpen van een boot op een computer doen we het hele jaar tijdens onze studie al. Dat kan in een later stadium nog wel. We hebben daarom maar besloten een bouwpakket van een Steilsteven 720 te kopen, inclusief platte platen staal op maat en bouwtekeningen, bij scheepswerf Arend Lambrechtsen in Sneek. De boot dankt zijn naam aan een steile voorsteven en die prachtige ronde achtersteven."

Voor gek verklaard
Iedereen in zijn vrienden- en studiekring verklaarde hem voor gek en beweerde dat het nooit zou lukken. Hieruit haalde hij juist zijn motivatie. Het unieke aan de boot is dat de bouw met beperkte middelen plaatsvindt. "'We doen het zonder dure machines. Daar hebben we geen geld voor en al zeker niet voor eenmalig gebruik. We doen het enkel met sjorbanden, spanbanden, lijmklemmen, schroefdraad, een slijptol en een lasapparaat. Het kost meer tijd maar zo leer je zelf goed hoe je moet bouwen, hoe je zelf problemen oplost en hoe materiaal zich vormt. Zeer leerzaam." Wat zijn leraren er van vinden? "Die vinden het helemaal te gek."

Goedkoop
Januari 2016 moet de boot klaar zijn, voorzien van vele gemakken, interieur en motor. Een prachtige boot voor de recreant. Waar Teun zijn eigen boot te water wil laten, daarover is hij stellig. "Het is mijn droom hem in de Grolse gracht te water te laten. Het liefst bij het kanon. Dat is het mooiste stukje Groenlo. Technisch is het mogelijk, hebben we uitgerekend. Het liefst wil ik dat de boot op de gracht blijft varen en de bruggen allemaal geschikt worden gemaakt om onderdoor te varen. Nu kan dat nog niet, helaas." De boot weegt als deze klaar is 1,7 ton, is 7,20 meter lang, 1,80 meter breed, en heeft een diepgang van 75 centimeter. Wat de boot gaat kosten weet hij ook al: 32.500 euro. "Dat is goedkoop ten opzicht van een exemplaar uit een productierun," weet Teun.

Sail Amsterdam
Aankomend weekend is 'de scheepsjongen van het kanon' uitgenodigd door Marin (Maritime Research Institute Netherlands), om als gast aanwezig te zijn op Sail Amsterdam. Zijn ster is rijzende. Misschien dat er over 400 jaar in Groenlo wel met net zo veel trots over Teun gesproken wordt als dat men nu doet over Peter Cuyper, de uitvinder van het product dat staat voor 'Vakmanschap is Meesterschap.' Teun lacht alweer. Een jongen die door een avondje 'googlen', enkele weken voordat hij van de middelbare school ging, vanuit het niets pas zijn keuze voor scheepsbouw maakte.


ZSOM TV-programma week 34

Groenlo - De ZSOM zendt onderstaand programma weer uit op verschillende momenten in de Molenberg te Groenlo.

ZSOM Regiojournaal
Ook in 2015 wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en de actualiteiten uit de regio in het Regiojournaal.
Openluchtspel Borculo
Dit jaar werd in het openluchttheater 't Galgenveld te Borculo het openluchtspel "Het spook van de Watermölle" opgevoerd. Deze week het tweede bedrijf.

ZSOM Regiojournaal
Terug naar het nieuws en de actualiteiten uit de regio.
Bloemencorso Beltrum 2014
Ieder jaar maakt de ZSOM opnames van de diverse bloemencorso's in de Oost-Achterhoek.

Deze week een terugblik op het bloemencorso Beltrum 2014, dat op 7 september 2014 door de straten van Beltrum trok.