Bennie Venderbosch toont in zijn werkruimte zijn met de hand gemaakte posters.
Bennie Venderbosch toont in zijn werkruimte zijn met de hand gemaakte posters. Foto: Theo Huijskes

Open Monumentendag
Oost Gelre

Oost Gelre - Ook dit jaar vindt de landelijke Open Monumentendag plaats in het tweede weekend van september. Voor Oost Gelre heeft andermaal het gemeentelijk organisatiecomité een programma in elkaar gezet. Deze keer in het kader van het thema 'De kunst van het ambacht'. Interessant detail hierbij is dat ook dit jaar de inmiddels 85-jarige Bennie Venderbosch uit Zieuwent de daarvoor handgemaakte posters heeft verzorgd. Een bijzondere prestatie en uniek in Nederland. Dit omdat dit nergens in dit land op een dergelijke originele manier gebeurt.

Door Theo Huijskes


In zijn werkruimte aan de Kennedystraat in Zieuwent toont Venderbosch met gepaste trots de door hem sedert 2008 gemaakte posters. Bennie Venderbosch werd op 27 april 1930 op het adres Dorpsstraat 28 in hartje Zieuwent geboren, het adres waarop hij maar liefst 82 jaar heeft gewoond. Heden ten dage slijt Venderbosch, die een lange staat van dienst heeft bij de Oudheidkundige Vereniging Zuwent, zijn oude dag in een seniorenwoning aan de Kleuterstraat. De ook op diverse andere terreinen actieve vrijwilliger staat bekend vanwege zijn schrijf-, teken en kalligrafie-activiteiten. "Dat is eigenlijk begonnen in 1992 bij de viering van het 60-jarig bestaan van de RK Kerk O.L. Vrouwe van Lourdes in Mariënvelde. Ik werd benaderd om een ontwerp te maken voor een nieuw te borduren parochievaandel. Het resultaat van deze klus sloeg daar zo aan dat de vrijwilligerswerkzaamheden zich vervolgens uitbreidden als een olievlek. Het is voor mij een pure hobby die ik nog steeds met veel plezier beoefen. Het aantal inmiddels door mij gemaakte werkstukken is nauwelijks of niet meer te schatten. En daarbij streef ik ernaar om nooit in herhaling te vervallen. De uitdaging bestaat namelijk uit het iedere keer weer iets anders fabriceren."
Venderbosch zegt aan de poster voor de jaarlijkse Open Monumentendag zo'n twee dagen te werken. Ik begin altijd met een globaal idee, gevolgd door een potloodontwerp, dat ik vervolgens ga inkleuren. Dus alles in handwerk. Na goedkeuring door het organiserend comité verzorgt de gemeente Oost Gelre het vermenigvuldigen en verspreiden van de poster."

Open Monumentendag 2015
Zelf zal Venderbosch ook deelnemen aan de Open Monumentendag 2015. Zo zal hij zijn kalligrafeerkunsten tonen en kunnen belangstellenden zijn werken bewonderen op locatie bij de Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo. Naast deze bezienswaardigheid is ook Molen Hermien in Harreveld in het programma van de gemeente Oost Gelre opgenomen.
In Groenlo wordt er uitgebreide aandacht besteed aan de demonstratie van uit de tijd geraakte oude, kunstzinnige ambachten. In Harreveld staat de demonstratie molenbouw centraal met daarbij de medewerking van een aantal aanverwante bedrijven. Op zaterdag 12 september zijn beide locaties tussen 10.00 uur 's morgens en 16.00 uur 's middags voor het publiek opengesteld.

"Het is allemaal begonnen met een parochievaandel"

Als voorzitter van het comité Open Monumentendag Oost Gelre geeft Ben Verheij aan dat voorheen een aantal kernen binnen Oost Gelre een eigen programma hadden. "Na de gemeentelijke herindeling is er een samenwerking ontstaan, waarbij met name de Oudheidkundige Verenigingen van Groenlo, Lichtenvoorde en Zieuwent, alsmede de VVV een belangrijke aanzet hebben gegeven. En die samenwerking is bijzonder goed."


www.openmonumentendag.nl
www.stoomzagerij.nl
molenhermien.harreveld.nl