Wisselvallig

Er zijn wel eens van die gezellige maar onrealistisch chauvinistische mensen die zeggen: 'Bie God en in Grolle is alles meugelijk.' Of 'Bie God en in Gorssel is alles meugelijk', als het maar allitereert.

Niet alleen mensen van vrogger die een borreltje met suiker nuttigen en 'mooder de vrouwe thuus hebt zitten' zeggen van die dingen. Ook mensen van nu die 'ut vrouwtje thuis hebben zitten' zeggen het wel eens. Een bepaald ongeëmancipeerd slag mensen dan.
Maar het is hoe dan ook een onzinnige vergelijking, al is het alleen maar omdat Grolle en Gorssel in elk geval bestaan. Ik ben in beide oorden weleens geweest, in het ene wat vaker dan het andere.

De Achterhoek was het aller-allernatst van West-Europa het afgelopen weekend. Het kijken naar buienradar was deprimerend. Aanvallen uit Duitsland vooral. Maar ja, op wie moet je je kwaad en gefrustreerd afreageren. Op de webmaster van Buienradar?

Voor het tweede achtereenvolgende jaar superslecht weer bij de kermis in Groenlo. Daar is dus helemaal niet alles mogelijk. Misschien houdt God - ik geef hem toch maar even weer de schuld - niet van gedoe en is dit een waarschuwing: één God, dus ook één munt. Hij zat gewoon met een landkaart voor zich te gniffelen. Zo is-ie. Het is geen kei van een kael.
En dinsdag was het weer natuurlijk weer een stuk beter, de eerste kermisloze Grolse kermisdinsdag. Ik weet dit laatste eigenlijk niet zeker, de deadline hè.

Op de voorpagina van de Groenlose Gids stond vorige week nog dat de kans op een herhaling van het weer van vorig jaar statistisch-meteorologisch onwaarschijnlijk was. Tja ... Zeker ook iets met de deadline. Maar ik zou dat nooit zo geschreven hebben als ik die schrijver was. Dat is de goden verzoeken, alle 5000, in elk geval die ene.

Hopelijk is het binnenkort bij het op één na grootste bloemencorso van de wereld - dahliacorso dat is - wel wat mooier weer. Dat hoop ik als op één na grootste columnist van de Elna in elk geval.

Ik heb begrepen dat er een bepaald gebied is in of nabij Lievelde waar de argeloze lezer zowel de Elna als de Groenlose Gids krijgt. Dan weten ze dus alles wat ze moeten weten over de wereld waarin ze wonen en werken en recreëren. Een deel van het nieuws, de verslagen, de interviews, de analyses, de achtergronden, de recensies, de commentaren, de ingezonden brieven, de infographics, de longreads, de kortjes en de beschouwingen krijgen ze zelfs dubbel, want sommige stukken staan in beide periodieken, zoals bijvoorbeeld dit. En binnenkort misschien ook wel het weerbericht voor Oost Gelre en Beltrum.

Maar goed, als je iets twee keer leest onthou je het beter.

Maar goed, als je iets twee keer leest onthou je het beter.