Het gewone leven

Geachte GG-ers en Elna'ers. Zoals dat - ook in deze kranten - nog steeds nogal eens heet: jong en oud.
De komkommers maken plaats voor - dat duurt niet lang meer - pepernoten.

Het gewone leven begint weer rond deze tijd, zeggen de anderen dan weleens, die gewone mensen. Het gewone leven, wat is dat eigenlijk? En is dat wel zo gewoon? Is dat het echte leven? Of is het alleen maar fantasie?
Is dat normaal? Of Normaal?
Daar zou ik wel eens een boom over op willen zetten. Tot het systeem die boom weer omhakt.

Zo rond week 35 begint het in elk geval. Het gewone leven van het seizoen 2014-2015. (Ik heb de neiging om in weken te denken, door die wekelijkse columncyclus.)
De zomer is alweer bijna voorbij, de dagen worden korter en korter. Nog 17 weken en dan weer: Bohemian Rhapsody, vuurwerk, kusjes, boem!
De tijd vliegt, zeker als je bij tijd en wijle behoorlijk veel plezier hebt.

Als je deze weken voor het eerst naar de basisschool gaat - en nog niet in weeknummers denkt - dan is het wel spannend, dat begin van het gewone leven. Eigenlijk is dat dan je debuut in het gewone leven. De eerste vier jaar was het gezellig. Zonder geld, zonder kalender, zonder cijfers.
En nu wordt je opgenomen in het systeem. Tot over je over een paar jaar gewoon een andere baksteen in de muur bent.

Maar heel veel dingen zijn ook wel leuk hoor, jonge lezertjes en lezeresjes.
Dat kan ik me nog goed herinneren, nog steeds. Ik zal jullie er de komende weken eens mee lastig vallen of amuseren (= zo zeggen dat je het leuk vindt).

Terug naar u, lezers en lezeressen.
Voordat het gewone leven weer begint - niet voor mij in principe - heb ik het afgelopen weekend in de zon gezeten. Met een paar lentebokken en een paar zomergeitjes die ik al jaren ken en voor wie dat gewone leven wel weer min of meer weer begint.

Het was eigenlijk heel mooi weer voor een kermis afgelopen weekend. Mooi weer voor op een terras bandjes kijken. Maar God is geen bandjesman, god is een DJ. Maar die heeft-ie (of: heeft-Ie) ook te pakken gehad het weekend ervoor. En nu houden we erover op.

De grootste kermis van de gemeente komt er nog aan. Dahleo loopt hele dagen achter minderjarige kinderen aan, hier kan dat gewoon - zonder bijgedachten.
In Groenlo beginnen ze nu al een beetje met carnaval. Zelfbenoemde creatievelingen - ook niet-Grolsen - kunnen een lied insturen om mee te dingen naar de seizoenscarnavalsschlager. Grolle zal weer hevig rijmen op Knolle.

In Vragender is binnenkort Bultepop. In Beltrum Festunique. De kleintjes kunnen er ook wat van. Dus niks gewone leven, of juist wel.
Dat land, dee leu.