De officiële start voor de nieuwbouw van Marianum is een feit.
De officiële start voor de nieuwbouw van Marianum is een feit. Foto: Theo Huijskes

Officiële opening gepland in maart 2017

Nieuwbouw Marianum Groenlo van start

Groenlo - Met een in 1627 tijdens 't Beleg van Grol door 'stedendwinger' Frederik Hendrik gehanteerde stormram, en daarmee de eerste sloophandeling uitvoerende, is afgelopen maandagmorgen het officiële startsein gegeven voor het nieuwbouwproject van Scholengemeenschap Marianum in Groenlo. Het waren medewerkers van de scholengemeenschap, gekleed in pijen van de katholieke congregatie Fraters Maristen, destijds de oprichters van de RK HBS in Groenlo, die vergezeld door een tweetal charmante nonnen de met ijzer beslagen paal ter hand namen om deze bijzonder originele handeling te verrichten.

Door Theo Huijskes


Aan het begin van de eerste werkdag in het nieuwe schooljaar 2015-2016 werd de start van de totale, in een ceremonie verpakte revitalisering van de school gadegeslagen door de directie van de scholengemeenschap, het voltallige team leerkrachten, alsmede genodigden en andere belangstellenden, waaronder vertegenwoordigers van hoofdaannemer Marku Bouw uit Lichtenvoorde, Alferink Installatietechniek uit Groenlo, Te Kiefte Architecten uit Borne en Bouwmanagement SBM uit Almelo.

Fraters Maristen
Voorafgaand aan de starthandeling vond in de aula van het schoolgebouw een bijeenkomst plaats, waarbij Jan Put, rector van scholengemeenschap Marianum, de aftrap verzorgde van het nieuwe schooljaar.
"Deze keer een bijzondere start, omdat er naast het onderwijsaspect de nodige aandacht uitgaat naar de nieuwbouw. De op 14 juli van dit jaar afgeronde aanbesteding krijgt vandaag een vervolg en daar zijn wij heel blij mee. En met wij bedoel ik tevens de Bibliotheek Oost-Achterhoek, hier vertegenwoordigd door haar directeur Ton Mengerink, die straks voor Groenlo en omgeving een modern onderkomen in de nieuwbouw krijgt," aldus Put, die ook nog even in herinnering terugging naar de jaren eind veertig, begin vijftig van de vorige eeuw toen de Fraters Maristen vanuit hun klooster in Lievelde aan de wieg stonden van de school.
"Een initiatief dat in 1959 een vervolg kreeg met de bouw van de nu helemaal te revitaliseren school. De vervolgens laatste, tevens omvangrijke verbouwing dateert van 1997. De nu op stapel staande verbouwing van de scholengemeenschap stond reeds jaren achtereen op ons verlanglijstje en kent dientengevolge een jarenlange voorbereiding. Wij zijn heel blij met de totale revitalisering, waardoor onze school duurzaam wordt en tevens nauw aansluit bij niet alleen het onderwijs van heden ten dage, maar ook bij het onderwijs van de toekomst. Wanneer alles volgens plan verloopt, hopen wij in de maand maart van 2017 de officiële opening te kunnen agenderen. "Ook Ton Mengerink van de Bibliotheek Oost-Achterhoek toonde zich helemaal in zijn nopjes met de nu daadwerkelijk uit te voeren plannen: "Maar wij hopen in de zomervakantie van 2016 te kunnen verhuizen van Het Heydenrijck naar de nieuwe locatie op de hoek Lichtenvoordseweg - Deken Hooijmansingel."
Nieuwbouw in drie fases
Wanneer maandagmorgen tevens het bord wordt onthuld met daarop de (bedrijfs)namen van alle uitvoerende ondernemingen, kijkt directeur Koen Knufing van Marku Bouw voldaan toe. "Het totale project wordt in drie fasen uitgevoerd en zal de komende anderhalf jaar in beslag nemen. Dit betekent dat er gedurende achttien maanden weer werkgelegenheid is voor 20 tot 30 medewerkers. In totaal zal er ruim 10.000 m2 vloeroppervlak worden verbouwd. De eerste fase behelst de integratie van de bibliotheek, die de ingang aan de voorzijde (Lichtenvoordseweg) gaat krijgen. De ingang voor leerlingen en personeel komt aan de zijde van de Deken Hooijmansingel. De bouw kort samenvattende, kan worden gesteld dat de schil wordt geïsoleerd en tevens in zijn geheel wordt opgewaardeerd en dat binnen praktisch alles wordt verbouwd. Naast Marianum zelf en de Bibliotheek Oost-Achterhoek zal ook Marku Bouw via de FB-pagina 'Revitalisatie Marianum Groenlo' de buurt, betrokkenen en alle overige belangstellenden op de hoogte houden van het laatste nieuws dan wel de stand van zaken met betrekking tot de werkzaamheden."

Scholengemeenschap Marianum (locaties Groenlo en Lichtenvoorde samen) telt momenteel 1.853 leerlingen, waarvan 1.010 in Groenlo en 843 in Lichtenvoorde. In Groenlo heeft men 36 klassen en in Lichtenvoorde 37. Het totale personeelsbestand bestaat uit 136 docenten, 42 personen in de functie van onderwijsondersteunend personeel, een schoolleiding die bestaat uit twee directieleden, zes teamleiders en daarnaast zeven stafmedewerkers.