Kan KiKa rokers helpen?

Ik weet het, rokers zullen reageren met opmerkingen als daar heb je hem weer met zijn geschrijf over hoe slecht roken wel niet is. Dat mag natuurlijk, iedereen is daar vrij in. Immers daar waar ik de vrijheid heb om mijn mening daarover te ventileren, hebben al degenen die daar problemen mee hebben de vrijheid om zich daar niets van aan te trekken en gewoon door te gaan met roken.

Deze bijdrage is echter een uitvloeisel van mijn column van enkele weken geleden met de titel 'Iedereen en alles voor KiKa', waarbij de deelnemers aan de Pfeifer Challenge 2015 een hart onder de riem wordt gestoken. De vele positieve reacties die ik daarop heb gehad, hebben niet alleen te maken met het feit hoe de Pfeifer Challenge reeds maanden achtereen enorm leeft onder jong en oud, maar ook met het afgrijselijke gegeven dat anno 2015 nog zoveel kinderen te maken hebben met de rotziekte kanker. De duizend kilometer op de fiets voltooien, zoals die twaalf stoere mannen dat deze week doen, is voor mij vanzelfsprekend onbegonnen werk. Derhalve maar op deze manier een aandeel leveren voor het onvoorstelbaar goede werk van KiKa (Kinderen Kankervrij).

Daarom iets over de kwalijke gevolgen van 'meeroken', een bezigheid die iedereen noodgedwongen wordt opgelegd wanneer mensen in de directe omgeving een sigaret opsteken. En wat in dit verband velen onder u mogelijk niet weten, kinderen zijn nog gevoeliger voor meeroken dan volwassenen. Dit omdat zij nog volop in ontwikkeling zijn. Hun longen zijn nog niet volgroeid en zij ademen sneller, waardoor het negatieve effect van sigarettenrook nog sterker is. Meeroken veroorzaakt jaarlijks vele tienduizenden gevallen van meer of minder ernstige luchtwegaandoeningen bij kinderen. Meeroken tast de longfunctie van het kind al op jonge leeftijd aan. Dit realiserende, komt het opgedane beeld van jonge, zeer jonge kinderen met kanker in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, opnieuw bij mij naar boven. Het is toch niet te geloven dat een vijfjarig kind, dat in zijn nog maar jonge leven dagelijks passief heeft meegerookt, daardoor al pikzwarte longen heeft!

Sorry beste rokers onder u, maar het zal uw kind of kleinkind maar zijn. Dit alles houdt mij bezig. Zo sprak een onlangs in de Volkskrant opgenomen artikel mij erg aan. Hierin merkt het KWF Kankerbestrijding in mijn ogen terecht op, dat ondanks de peperdure geavanceerde kankergeneesmiddelen, alle kankerpatiënten in dit land de behandeling moeten kunnen krijgen die ze nodig hebben. De financiering van de zorg moet daarop voorbereid zijn. De vergaande behandelingen zijn heden ten dage extreem duur, maar daar staat tegenover dat de resultaten, en dat ook bij al die kinderen met kanker, bijzonder veelbelovend zijn.
Het spijt mij voor alle rokers onder u, maar een verhoging van de prijs van een pakje sigaretten of shag met slechts één euro levert maar liefst 1,7 miljoen euro per dag op oftewel op jaarbasis, jawel 600 miljoen euro! Dit bijzonder gemakkelijk binnen te roeien geld moet er gewoon komen. Want het mag toch niet zo zijn, dat uw of mijn kind met kanker een noodzakelijk geneesmiddel niet voorgeschreven krijgt, omdat het simpelweg te duur is. Ik doe daarom ook een oproep aan de regering i.c. aan het huidige kabinet Rutte en indirect aan de politiek: 'Verhoog alleen al hierom de tabaksaccijns met onmiddellijke ingang!' Een landelijk te lanceren idee dan wel kreet als: 'Na het Kwartje van Kok, is het nu de hoogste tijd voor de Euro van Schippers!' ondersteun ik dan ook van harte. Immers het kan toch niet dat honderden patiënten een effectieve behandeling dreigen mis te lopen.

De Pfeifer Challenge komt eraan. Steun de twaalf moedige mannen en daardoor indirect KiKa. De finish van de monsterrit naar Parijs en weer terug is op zaterdag 29 augustus a.s. op de Markt in Groenlo. Zorg dat u daarbij bent. Ik zal er in ieder geval zijn!


Reacties of tips: delibero@contact.nl