Shuffle in actie op het podium.
Shuffle in actie op het podium. Foto: PR

Nieuwe theatertour

Shuffle oefent voor nieuw programma 'Slagveld'

Groenlo - "Het wordt een heel ander stuk dan voorgaande jaren," zo vertelt John Sonderen, artistiek leider bij Shuffle Percussion Group. Samen met onder andere Kim Stammers, voorzitter van de Muziekvereniging Groenlo, maakt hij deel uit van de projectgroep die de theatertour die Shuffle in het najaar gaat starten, organiseert. Op zaterdag 3 oktober is de aftrap bij 't Spieker in Eibergen. Via Tiel, Nunspeet, Zevenaar, Hengelo, Winterswijk, Ulft, Amersfoort, Zutphen en Doetinchem komen de musici uiteindelijk op 14 mei in Oldenzaal voor het laatste optreden.

Door Kyra Broshuis


Een ware uitputtingsslag? "Het is inderdaad behoorlijk pittig. Deze voorstelling duurt anderhalf uur en er zit geen pauze is. Dat vraagt heel wat van onze muzikanten. Daarom werken we, naast de muziek zelf, ook hard aan de conditie van onze percussionisten. Het is inderdaad ook voor onszelf een slagveld." vertelt Sonderen.

Theatraal stuk
Het nieuwe theaterstuk wijkt sterk af van de twee voorgaande, Slagroom en Slapstick. "Bij die stukken hadden we dans en show. Bij Slagveld zie en hoor je enkel en alleen Shuffle. Het wordt een heel theatraal stuk, daar wijst de naam ook al op. Bij 'slagveld' denken we niet uitsluitend aan oorlog maar ook bijvoorbeeld aan strijd in een spel of de strijd in je relatie of in jezelf."

De muziek van Slagveld is een combinatie van vele internationale klanken. "Je hoort bij ons optreden heel verschillende muzieksoorten. Zo hebben we een heel 'marching' stuk dat doet denken aan Amerikaanse legeroefeningen. Maar ook hoor je Japanse en Afrikaanse muziek in onze voorstelling."

Slagveld is bij uitstek geschikt voor het theater

Ook schuwt Sonderen niet om heel rustige muziek te brengen. "Het gaat allemaal om het boeien van het publiek. Anderhalf uur lang willen we de energie vasthouden. We kiezen er dan ook heel bewust voor om geen pauze in te lassen. Op die manier blijven de muzikanten én het publiek in de sfeer."

Professionele regisseurs
Kim Stammers is trots op hetgeen de Muziekvereniging Groenlo neer gaat zetten. "Slagveld is echt een prachtig theaterstuk. We hebben dan ook professionele regisseurs ingeschakeld om dit niveau te kunnen bereiken. Het is de investering meer dan waard." Sonderen beaamt die gedachte. "Ook wij leren hiervan. Je leert van deze professionals hoe je bijvoorbeeld de rust kunt bewaren en toch de spanning kunt opbouwen. Alles draait om timing."

Onderscheidend
De afgelopen twee theatershows zijn beide succesvol geweest. Dat is echter geenszins een reden om achterover te leunen, zo vinden ook Sonderen en Stammers. "De eerste show waren we nog echt zoekende. Nu weten we hoe we dingen aan moeten pakken. We zijn hier al anderhalf jaar mee bezig. Het heeft veel moeite gekost om deze voorstelling financieel voor elkaar te krijgen.

deze tijden van bezuinigingen op kunst en dus muziek, is het lastig om geld los te krijgen. Gelukkig ziet de provincie Gelderland de waarde van ons stuk. We zijn onderscheidend in wat we doen. Dit zie je nergens anders. Dat is voor veel financierders wel een voorwaarde."
Veel nieuwe leerlingen
Tijdens de show zijn er 12 slagwerkers actief op het podium. Daarnaast heeft Shuffle de beschikking over 6 of 7 eigen technici. Het stuk leent zich bij uitstek voor het theater. "Dat is de reden waarom we bijvoorbeeld niet in De Bron optreden, de ruimte leent zich daar niet voor. Gelukkig voor alle Grollenaren is de voorstelling wel in Eibergen en Winterswijk te zien.

De kaartverkoop voor deze en andere voorstellingen van Shuffle, is inmiddels gestart. Voor diegenen die niet langer willen wachten: Shuffle doet ook mee aan Festunique in Beltrum op 6 september aanstaande.
De overkoepelende Muziekvereniging Groenlo is trots op Shuffle. "Absoluut. Sinds we met Shuffle zijn gestart, nu zo'n 6 jaar geleden, is het aantal leerlingen enorm gestegen. Daarom hebben ook Snuffle in het leven geroepen, het jongere broertje van Shuffle." Vooralsnog is het nog even stressen voor Shuffle. "Maar die stress hoort erbij, we moeten nu vol aan de bak om straks een spetterend optreden te kunnen verzorgen. We oefenen heel veel en laten niets aan het toeval over. Slagveld wordt geweldig!"


shufflepercussiongroup.com
www.muziekvereniginggroenlo.nl