De groep Behtlen Gabór bereidt zich voor op de Slag om Grolle.
De groep Behtlen Gabór bereidt zich voor op de Slag om Grolle. Foto: PR

Hongaren bereiden zich voor op de
Slag om Grolle

Groenlo/Hongarije - Imre Balatoni, president van Bethlen Gabór uit Hongarij is een bevlogen man. Hij is de inspirator van de grootste re-enactorsgroep uit zijn land. Al sinds de eerste Slag om Grolle zijn hij en zijn manschappen van de partij in onze vestingstad. Hij verheugt zich enorm op het Groenlose spektakel in oktober.

Door Kyra Broshuis


"Wij komen met 40 deelnemers naar Groenlo. Het zijn allemaal verschillende karakters en wij zijn zo authentiek mogelijk, dat is ons kenmerk." De Slag om Grolle is voor hem niet zomaar een evenement waar hij naar toe trekt. "Groenlo is bijzonder vanwege de grootte van de slag. Ook zien we daar onze collega's en vrienden terug. En wat heel mooi is: we maken altijd veel nieuwe vrienden tijdens de Slag. Het is goed dat er zo veel verschillende nationaliteiten aanwezig zijn. Wij hebben veel onderzoek gedaan naar Hongaren die destijds in Nederland gevochten hebben. Het is voor ons ook een eerbetoon aan deze soldaten."

Voor de komende Slag om Grolle zijn de verwachtingen van de Hongaren alweer hoog gespannen. Ze hebben goede contacten met de organisatie en zijn zeer content met een speciaal voorrecht dat ze hebben. "Wij zijn de enige compagnie die gekleed is zoals de soldaten er in het oosten van Europa uitzagen. Daarmee zijn we dus uniek tijdens de Slag. Als dank voor de warme ontvangst in Groenlo hebben we nog wat in petto voor de Grollenaren. Uiteraard spelen we Hongaarse muziek in de straten van Groenlo waarbij we natuurlijk ook dansen. We hebben nog veel meer activiteiten én een verrassing, daar kan ik uiteraard verder nog niets over zeggen."

Bethlen Gábor is niet de eerste de beste historische groep. Ze hebben veel onderzoek gedaan naar de historie in de tijd van de Turkse bezetting in Hongarije in de zestiende en zeventiende eeuw. De groep is opgericht in de herfst van 2002. De groep heeft een eigen band, the Héttorony Band, die traditionele muziek maakt. Bethlen Gábor werkt nauw samen met het ministerie en verschillende musea.

Deze groep zal ook het leven van alledag laten zien. Dit alles onder hun motto: 'Si deus pro nobis, quis contra nos'.Oftewel: Als God met ons is, wie zal er tegen ons zijn?


Volgende week een interview met een Grolse deelnemersgroep