Marcel Spikker in zijn winkel in Groenlo.
Marcel Spikker in zijn winkel in Groenlo. Foto: Ferry Broshuis

Bakker Marcel Spikker viert eerste
Groenlose verjaardag

Groenlo - Dinsdag 1 september aanstaande is Marcel Spikker exact een jaar bakker in Groenlo. Op die datum in 2014 begon hij in de Oranjestraat 5 te Groenlo. Of liever gezegd: ging hij door waar bakker Rouwmaat gestopt was, na vele jaren een begrip te zijn geweest in Groenlo. Marcel gaat zijn eerste verjaardag in de vestingstad - net buiten de vesting zelf - onderstrepen met verschillende acties en aanbiedingen.

In het begin moest hij best wennen in Groenlo: "Elke plaats heeft toch zijn eigen mentaliteit. En elke bakker heeft zijn eigen publiek, zijn eigen klantenkring, mensen met hun eigen voorkeuren." Hij heeft het idee dat het overgrote deel van de Rouwmaat-klantenkring naar zijn zaak is blijven komen. "Ze zijn me wel trouw gebleven, net als het personeel dat mee is gegaan in de winkel."

"We hebben de 'Grolse' soorten behouden"

Die winkel in Groenlo is de derde bakkerszaak van Marcel Spikker. In het centrum van het Twentse Haaksbergen begon hij bijna 25 jaar geleden, op 21-jarige leeftijd. Drie jaar geleden nam hij een bakkerij op een locatie buiten het Haaksbergse centrum over. En vorig jaar dus een bakkerij buiten Haaksbergen, zelfs buiten Twente: in de Achterhoek, in Groenlo.

De drie bakkerszaken van Spikker hebben alle drie grotendeels een vergelijkbaar assortiment en een zelfde uitstraling, maar ze hebben toch elk ook een eigen karakter. "Zo hebben we in Groenlo de broodsoorten die Rouwmaat bakte behouden," zegt Marcel. "Daar waren de mensen aan gewend, dus waarom zou je het veranderen?" Rouwmaat en nu ook Spikker Groenlo is volgens Marcel altijd meer een broodwinkel dan een banketwinkel geweest; Marcel heeft het banketassortiment wel uitgebreid sinds hij in de Oranjebuurt begon. "Het was en is natuurlijk vooral een buurtwinkel," aldus Marcel, "net buiten het centrum en de looproutes van bijvoorbeeld de meeste toeristen. Een winkel met veel vaste klanten die er al jarenlang vooral hun brood kopen."

Naast de 'gewone' klanten beleveren Marcel en zijn team - waarin onder andere zijn vrouw Nancy - ook verschillende andere winkels, horecabedrijven en andere instellingen. Niet alleen in zijn thuishavens Groenlo en Haaksbergen, maar ook op veel plekken daarbuiten.

Want het bakkersvak zit Marcel Spikker gewoon in de genen. Zijn oom was bakker in Haaksbergen en hij heeft meer familieleden die in dit volgens hem prachtige vak werkzaam zijn. Vanaf dat hij een jaar of 10-12 was, was de jonge Marcel al als hulpje bezig in de bakkerij van zijn oom en kwam op die manier in aanraking met het bakkerswerk.

Na de bakkersopleiding in Borculo en Doetinchem studeerde hij vijf jaar aan de lerarenopleiding in Wageningen en kwam daarna in het onderwijs terecht. Maar dat bleek toch niet echt zijn ding te zijn kun je zeggen. Toen hij als jonge twintiger een bakkerij in Haaksbergen kon overnemen, wist hij dat het toepassen van de theorie in de praktijk toch meer voor hem was dan het doorgeven van de theorie.

En bijna een kwarteeuw later, en een jaar na zijn Grolse start, vindt hij dat nog steeds.


facebook.com/marcelspikker