Marianne Kallen-Morren en Jos Hoenderboom storten het eerste beton voor de nieuwe BMV.
Marianne Kallen-Morren en Jos Hoenderboom storten het eerste beton voor de nieuwe BMV. Foto: Theo Huijskes

Andermaal de vlag in top in Mariënvelde

Realisatie van BMV-fundament

Mariënvelde - Donderdag 20 augustus jongstleden was het weer feest in Mariënvelde, oftewel de vlag ging andermaal in top. De kleine maar wel hechte dorpsgemeenschap vierde het feit dat deze keer niet in figuurlijke, maar in letterlijke zin het fundament werd gerealiseerd voor de nieuwe Brede Maatschappelijke Voorziening. Een primeur was het voor niet alleen de uit ruim achthonderd burgers bestaande gemeenschap, maar dat ook voor de gemeente Oost Gelre. Met het storten van maar liefst 3000 liter beton werd er op een officiële en tegelijkertijd feestelijke wijze een start gemaakt met de nieuwbouw.

Door Theo Huijskes


Onder grote belangstelling waren het Marianne Kallen-Morren, voorzitter van de BMV, wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre en Paul Stortelder namens hoofdaannemer Wopereis Staalbouw, die het storten van de eerste fundering ter hand namen. Wopereis BV, tegenwoordig gevestigd in Doetinchem, begon ooit in Mariënvelde en dat in 1932 met een kleine smederij en is inmiddels een grote holding met meer dan honderd personeelsleden.

Prominenten in overall
Helemaal in het teken van de samenwerking en de in het dorp hoog in het vaandel staande saamhorigheid hadden Marianne Kallen-Morren en Jos Hoenderboom zich gehuld in een heus werkoverall en hadden ze laarzen aangetrokken om vervolgens een kruiwagen te pakken en aan de slag te gaan. Een voorbeeld van deelname aan een harmonieus groepsproces, dat door alle betrokkenen en aanwezigen bijzonder op prijs werd gesteld.

Absolute mijlpaal
Reeds in een eerder stadium liet wethouder Hoenderboom in het openbaar weten dat Mariënvelde op eigen initiatief en geheel vanuit eigen kracht dit omvangrijke project naar nieuwe mijlpalen heeft geloodst, waaronder deze keer niet alleen de daadwerkelijke bouw van de Brede Maatschappelijke Voorziening op papier, maar ook in de praktijk.

Gezamenlijk participatie
"Bij het raadsbesluit om in te stemmen met de plannen om een dergelijke voorziening in Mariënvelde te realiseren, heeft het hoogste bestuurscollege in deze gemeente aangegeven dat de overheid het initiatief bij de burger moet laten. Als college van burgemeester en wethouders hebben wij daar vanzelfsprekend gehoor aan gegeven.

Een en ander heeft ertoe geleid dat Mariënvelde wel hét voorbeeld is waarin overheid en burgers gezamenlijk en open participeren. Derhalve kan hier gesproken worden van een absolute mijlpaal," aldus Hoenderboom, die als gemeente zijnde de opgedane ervaring wil benutten om nieuwe projecten op te zetten en uit te voeren.

Reacties uit heel Nederland
Voorzitter Kallen-Morren gaf nog eens aan dat er overal in het land over het project Mariënvelde wordt gesproken. "Door mijn woonadres elders en mede omdat ik op diverse plekken in Nederland werkzaam ben, hoor ik overal bijzonder positieve reacties. Met name het feit dat een kleine gemeenschap als Mariënvelde een groot voorbeeld is op het terrein van burgerparticipatie. En dan streelt het mij dat ik dan vervolgens mag zeggen dat ik de voorzitter ben van de club die een en ander in de praktijk brengt."

"Prestaties moeilijk uit te leggen"

Voor en door Mariënvelders
Ook Paul Stortelder van Wopereis Staalbouw liet zijn trotse gevoelens bij het project blijken. "Dit zeker omdat ons bedrijf in de crisisjaren van de vorige eeuw als een klein eenmanszaakje in Mariënvelde is opgericht. Nota bene is met het eerste staal van dit bedrijfje de dorpskerk gebouwd.

En dat nu Wopereis Staalbouw als hoofdaannemer de opdracht heeft gekregen om samen met de onderaannemers Bouwbedrijf NKG en Rouwhorst Installatietechniek dit prachtige project daadwerkelijk te verwezenlijken, maakt dat de Brede Maatschappelijke Voorziening gebouwd wordt door en met Mariënvelders. Straks kunnen we dan ook spreken van een gebouw van, door en voor Mariënvelders."

Inzet van vrijwilligers
Projectleider Freek Jansen vroeg nog eens aandacht voor de gemeenschapszin binnen het dorp en roemde in het verlengde daarvan de onvoorwaardelijke inzet van de vrijwilligers. "Wanneer je nu al ziet wat er in een tijdsbestek van slechts twee weken is gepresteerd, dan is dat een prestatie die aan buitenstaanders moeilijk valt uit te leggen. Niet alleen is de grond bouwrijp gemaakt, ook is de bosschage en zijn de hagen verwijderd. Daarnaast is er een fundering gegraven, waardoor het nu al mogelijk is om de fundering te storten.

En dat alles met de inzet van vrijwilligers. Mariënvelders bouwen hun eigen voorziening voor recreatie, sport en zorg. Dat alleen al spoort een ieder van ons, en daarbij ook mijn eigen persoon in grote mate, aan om er een steentje aan bij te dragen."

V&G-plan
Na het storten van het beton in de afgelopen week gaat de bouw nu gestaag door. De organisatie van vrijwilligersavonden wordt ook gecontinueerd en belangstellenden worden doorlopend geïnformeerd over de gang, beter gezegd de stand van zaken op ieder gewenst moment.

Om te allen tijde de veiligheid van iedereen te garanderen, wordt daarvoor een speciaal veiligheid- en gezondheidsplan gehanteerd. Uitvoering van dit plan houdt onder andere in dat er bouwhelmen en dergelijke beschikbaar worden gesteld door de hoofdaannemer ten behoeve van bijna alle vrijwilligers. Er zijn namelijk verschillende initiatieven ontwikkeld, die aansluiten bij de bouw.

Zo hebben zich ook burgers aangemeld, die bijvoorbeeld iets willen doen op het terrein van catering, vervoer, inkoop en dergelijke. Verder heeft de zorgcoöperatie Mariënvelde, in afwachting van de realisatie van de nieuwbouw, voorlopig onderdak gevonden in De Boog en dit mede dankzij de welwillende medewerking van ProWonen.

Voldoening
Marianne Kallen-Morren: "Mensen melden zich belangeloos aan om zich bijvoorbeeld in te zetten als chauffeur, maar ook om te helpen bij zaken als dagbesteding en inloopvoorziening. Het geeft niet alleen degenen voldoening die hiervan afhankelijk zijn, maar ook degenen die het kunnen bieden. Niet alleen nu in De Boog, maar ook straks in het nieuwe gebouw kunnen wij de kleinschaligheid waarborgen. En dat is ons allemaal enorm veel waard."