Het bestuur van de Stichting Oost Gelrese Uitdaging met vlnr Fons Hulshof, Karel Bonsen, Mark Reinders, Iwan Koster en Leo Lankveld.
Het bestuur van de Stichting Oost Gelrese Uitdaging met vlnr Fons Hulshof, Karel Bonsen, Mark Reinders, Iwan Koster en Leo Lankveld. Foto: Theo Huijskes

Oost Gelrese Uitdaging streeft naar meer bekendheid

OOST GELRE - De Stichting Oost Gelrese Uitdaging, onderdeel uitmakende van de Stichting Nederlandse Uitdaging, organiseert op woensdag 23 september a.s. in Cultureel Centrum De Bron in Groenlo een breed opgezette workshop met de titel 'Goede Zaken' voor alle verenigingen, stichtingen, maatschappelijke dan wel andere organisaties in de gemeente Oost Gelre. Voor deze bijeenkomst, waarmee om exact 19.30 uur een begin wordt gemaakt, worden om 19.00 uur de deuren van De Bron wagenwijd opengezet. De avond is in eerste instantie bedoeld voor een nadere kennismaking met de op 13 februari van dit jaar officieel opgerichte stichting.

Door Theo Huijskes

De doelstelling van de stichting is in geheel Oost Gelre een goede wisselwerking te bewerkstelligen tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en het lokale bedrijfsleven. Het gaat hier om een soort bemiddelingsbureau tussen vraag en aanbod en dat wat betreft een drietal zaken: materialen, menskracht en middelen. Daarbij worden enerzijds bedrijven gestimuleerd om maatschappelijk betrokken ondernemerschap te tonen en anderzijds wordt daarbij van de tegenpartij verwacht daar iets tegenover te zetten.

Voor wat, hoort wat
In de locatie BS22 in Groenlo praten Mariska Mentink en Frank Beurskens uw krant bij over de aanleiding voor de oprichting en de doelstellingen van de stichting.
"Het is in 2013 begonnen via een initiatief van Linda Commandeur. Ik ben er mede vanwege mijn achtergrond in 2014 bijgekomen. Met ons tweeën vormen wij een soort operationeel of zo men wil aanjagers- team voor de bij de stichtingsorganisatie betrokken personen", vertelt de in Borculo woonachtige Mariska Mentink.

'Het mes moet aan twee kanten snijden'

Grollenaar Frank Beurskens, lid van de zogenaamde matchgroep, benadrukt nog eens dat de vastgestelde doelstellingen pas een succesvolle uitwerking hebben wanneer het mes aan twee kanten snijdt.

"Wij bedoelen daarmee dat de goede bedoelingen duidelijk van twee kanten moeten komen, anders gezegd: voor wat, hoort wat. Om een voorbeeld te noemen. Als stichting hebben wij SCC Den Diek in Lichtenvoorde voortgeholpen met enkele voor de inrichting nog benodigde zaken en als tegenprestatie krijgen wij ruimte en andere faciliteiten aangeboden om daar te vergaderen. Verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties kunnen de gemeenschap vaak veel meer bieden dan dat zij zelf voor mogelijk houden. En daar kan in veel gevallen het bereidwillige bedrijfsleven van profiteren."

Structuur van de organisatie
Volgens Mentink en Beurskens wordt het fundament van de stichting gevormd door een drietal componenten, te weten als eerste de gemeente Oost Gelre, als tweede de verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties en als derde het bedrijfsleven. De gezamenlijk doelstelling is eigenlijk in één zin samen te vatten: 'Het vergroten van de leefbaarheid in Oost Gelre.'

Het bestuur onder voorzitterschap van Mark Reinders bestaat verder uit Leo Lankveld, Iwan Koster, Karel Bonsen en Fons Hulshof. In de matchgroep hebben zitting: Frank Beurskens, Bart Berenschot, Rutger Addink, Leslie Rietveld, Peter Roemaat, Sander Mink en Sabine Kampshof.

Beide geledingen worden ondersteund door een adviesraad, een aantal vooraanstaande founders, alsmede een ondersteuningsgroep bestaande uit administratieve en andere vakkundige personen. Bovendien is men als Oost Gelrese Uitdaging aangesloten bij de Nederlandse Uitdaging.

Aanmeldingen
Mariska Mentink en Frank Beurskens maken tevens van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen aan verenigingen en organisaties voor het indienen van nieuwe aanvragen. Nadrukkelijk wordt daarbij gesteld dat de inhoud van de aanvraag het algemene belang als doel moet hebben.

Wat er in de vorm van bijvoorbeeld materialen, inrichting, menskracht en/of andere middelen ook wordt gevraagd, het dient wel ten goede te komen van de gemeenschap", aldus het tweetal Mentink en Beurskens. Nieuwe aanvragen kunnen worden ingediend via de website www.oostgelreseuitdaging.nl. De eerstvolgende vergadering van de matchgroep is op 25 september, hetgeen betekent dat nieuwe aanvragen tot 18 september ingediend kunnen worden.


www.oostgelreseuitdaging.nl


Schaakvereniging zoekt nieuwe leden

GROENLO - Schaakvereniging Groenlo zoekt nieuwe leden. Zowel huisschakers als clubschakers zijn van harte welkom om de vereniging te komen versterken.

Er wordt geschaakt op woensdagavond bij Bar 700 vanaf 20.30 uur. Afhankelijk van de behoefte bestaat de mogelijkheid om intern schaaklessen te volgen volgens de stappenmethode.

Deze lessen zullen gegeven gaan worden door Jozo Vulic. Hij verzorgde onlangs nog een schaak-simultaan op de braderie in Groenlo.

Belangstellenden kunnen informatie opvragen bij René Veerkamp, 06-13214362 of Guido Nijhof, 0544-842005 of mail naar: svgroenlo@upcmail.nl.