Vlnr. Mark van Uem, Marcel Houwer (Streekgids), Edwin Grothe, Erik Thuinte.
Vlnr. Mark van Uem, Marcel Houwer (Streekgids), Edwin Grothe, Erik Thuinte. Foto: Kyra Broshuis

Levensgrote molen tijdens Slag om Grolle

GROENLO - Vriendengroep De Vogelvrije Kwakkels zet iets enorms neer tijdens de Slag om Grolle. Bij de oude manege aan de Marhulzenweg bouwt de groep aan een levensgrote molen. "Op oude foto's en ansichtkaarten van Groenlo zie je altijd de kerk én een molen die vroeger op de plek stond van de Molenberg. Het is een heel bekend beeld en dat willen we graag weer tot leven wekken," vertelt Mark van Uem namens de groep.

Door Kyra Broshuis

De groep heeft er heel wat voor over om deze trekpleister te kunnen presenteren tijdens de slag. "Twee jaar geleden hebben besloten om mee te doen. We vinden het een prachtig evenement en willen graag ons steentje bedragen. Sinds een jaar zitten we op deze locatie, die Edwin Bomers van Marveld ons ter beschikking heeft gesteld. Elke vrijdagavond zijn we hier aan het werk om de molen op tijd af te krijgen."
Het is een indrukwekkend gevaarte. Bouwdeskundigen Thys Bleumink en Erik Thuinte zijn daarbij niet over 1 nacht ijs gegaan. "We hebben een beetje volgens tekening gewerkt en de rest zelf uitgevogeld. Het hoogste punt wordt ruim 10 meter en het gebouw is acht meter breed. De wieken zijn bijna vijf en halve meter lang. De oude dakpannen bovenop hebben we gekocht in Twente. Dat was nog een heel spul. We hebben het met een aanhanger opgehaald maar de auto had het er erg moeilijk mee! Veel materialen hebben voor een gereduceerde prijs bij Overkamp kunnen kopen en ook Peter Gunnewijk heeft veel voor ons gedaan."
De jongens willen de luifel nog graag verlengen om daar ook fijn onder te kunnen zitten. En slapen? "Ja, we willen nog graag twee stapelbedden plaatsen zodat we onze molen ook 's nachts kunnen bewaken…" legt Van Uem uit. "We doen met de hele groep mee, inclusief dames en kinderen. We willen echt iets moois neerzetten, dat is ons streven. Moeder Annie Koldeweij is al een half jaar druk met het naaien van de vele pakken die er nodig zijn. "Ach, valt wel me hoor", vertelt ze. "Ik heb nu 10 af, nog 6 te gaan."
Van Uem en de zijnen zijn tevreden over het resultaat tot nu toe. "De molen is prachtig en de pakken uiteraard ook. We zitten nu op 90% en we willen naar de 100. Het probleem is echter het geld. We hebben kosten voor al het materiaal en voor de stof van de kleding. Dit jaar zijn we niet op vriendenweekend gegaan zodat we het gespaarde geld hieraan kunnen uitgeven. Met alle plezier overigens, maar het einde is wel in zicht." Het is de grote wens van de groep dat de wieken echt kunnen draaien. "Dat is echter ook een geldkwestie, we willen het graag, het is mogelijk en we hopen dat de organisatie ons hierin tegemoet kan komen. Het zou prachtig zijn voor de beleving in de binnenstad." Edwin Grothe, Marjolein Gerritsen, Tessa Nijenhuis en Anke Sitter die namens de organisatie aanwezig zijn, zeggen toe de mogelijkheden te bekijken.
Burgemeester Annette Bronsvoort en Vincent Latte, relatiemanager evenementen van de gemeente, zijn zichtbaar onder de indruk van de molen én van de voortvarendheid van de vriendengroep.
De vrienden Bjorn Koldeweij, Mark van Uem, Roland Mink, Martijn van Geemen, Martijn Nijhof, Thys Bleumink, Thijs Ueffing, Erik Thuinte, Niels Ars, Sjors groot Kormelink, Tom groot Kormelink, Sjoerd Hofman, Dennis Pasman, Luc Rotink, Pascal Bleumink en Tom Klein Goldewijk hebben iets prachtigs in petto voor de Grollenaren en de toeristen. De molen van de Vogelvrije Kwakkels is zonder twijfel een prachtige publiekstrekker tijdens de Slag om Grolle.