Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo.
Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Programma van Oostgelrese Open Monumentendag

OOST GELRE - De Open Monumentendagen in Nederland zijn dit jaar op zaterdag 12 en zondag 13 september en hebben als thema Kunst en Ambacht. In Nederland zijn liefst vierduizend unieke monumenten gratis toegankelijk. In de gemeente Oost Gelre is gekozen voor een programma op zaterdag 12 september.

Door Theo Huijskes

Voor de invulling van het uitgekozen thema in deze gemeente is het Comité Open Monumentendag Oost Gelre verantwoordelijk. Dit comité bestaat uit vertegenwoordigers van de oudheidkundige verenigingen van Groenlo, Zieuwent en Lichtenvoorde, alsmede de VVV Oost Gelre. Het comité wordt ambtelijk en financieel ondersteund door de gemeente Oost Gelre. Sinds het ontstaan van de gemeente Oost Gelre heeft dit comité zich bezig gehouden met het organiseren van de Open Monumentendagen.

Voor zaterdag 12 september is een mooi programma in elkaar gezet, op drie locaties.

Stoomhoutzagerij
In Groenlo is stoomhoutzagerij Nahuis geopend. In en rondom de zagerij kan tussen 10.00 en 16.00 uur bovendien kennis worden genomen van diverse uit de tijd geraakte ambachten. Er zijn bijvoorbeeld een touwdraaier, een tingieter, een stoelenmatter, een vlasdraaier en een koperslager aanwezig. Met demonstraties laten zij zien hoe deze beroepen uitgeoefend werden. Voor de allerjongsten rijdt er een speciale stoomtrein.

In Harreveld is tussen 10.00 uur en 16.00 uur molen Hermien geopend. Bij voldoende wind is de molen dan tevens in bedrijf. Rondom de molen worden demonstraties gegeven van de molenbouw met de daarbij aanverwante bedrijven.

Dahliafietstocht
Het weekend van Open Monumentendag valt samen met de jaarlijkse kermis in Lichtenvoorde. Een kermis die traditioneel geopend wordt met een bijzonder bloemencorso. Maanden voor de optocht zijn de wagenbouwers van de verschillende corsogroepen druk bezig om hun corsowagen te bouwen. De dagen voor de optocht worden de wagens beplakt met honderdduizenden bloemen. Kunst en ambacht vallen hier samen in een mooie traditie. De dagen voor de optocht is er een 27 kilometer Dahliatocht te fietsen, waarbij dahliavelden en verschillende bouwlocaties elkaar afwisselen. Er kan daarbij een kijkje worden genomen in de nieuwe corsotuin, alsmede achter de schermen bij de wagenbouwers. De route van de fietstocht is gratis te downloaden via de website.


ww.bloemencorso.com (onder Arrangementen)