Joop en Ans Oosterholt-Overkamp op het terras van hun horecabedrijf.
Joop en Ans Oosterholt-Overkamp op het terras van hun horecabedrijf. Foto: Theo Huijskes

Speciaal Bier Preuvenement in Vragender

Vragender - Het is donderdag 10 september 2015. Boven de dorpskerk Antonius van Padua in Vragender zorgt een vrolijk zonnetje voor een behaaglijke sfeer op het terras van café-restaurant Overkamp. Binnen wordt de aandacht van uw verslaggever getrokken door de tekst op een geheel bij het gezellige interieur passend wandbord: 'Het zij in verdriet of grote vreugd, een goed glas bier doet altijd deugd!'

Door Theo Huijskes

Terwijl echtgenote Ans Oosterholt-Overkamp zorgt voor een smakelijk kopje koffie, praat kastelein Joop Oosterholt aan de stamtafel van het horeca-etablissement jaren uit over zijn grote passie, te weten alles wat direct of indirect met bier heeft te maken. In feite het gehele proces van het bier brouwen tot het bier proeven.
"Ik heb iets met bier en dat is niet alleen van de laatste tijd. Dat heb ik altijd al gehad. Het is echt fascinerend om alleen al in de geschiedenis van bier te duiken. Zie het als een hobby, die je nooit meer los laat. Ik kan daarom eindeloos genieten van een heerlijk Belgisch biertje. Bovendien is het voor mij iedere keer een uitdaging om een nog niet eerder uitgeprobeerd biertje te proeven. Dit alles is mede de reden dat wij besloten hebben in ons café een Speciaal Bier Preuvenement te organiseren. Ik ontken vanzelfsprekend niet dat hieraan ook een zakelijk aspect kleeft. Let wel, de overheid maakt steeds meer regeltjes waardoor het cafébezoek terugloopt. Denk daarbij alleen nog maar aan het rookverbod en de maatregel dat aan jongeren tot 18 jaar geen alcohol mag worden verkocht. Dit in combinatie met het hobbyverhaal heeft ons doen besluiten zo'n preuvenement te organiseren."
Het was Johannes Franciscus Engelbertus Overkamp, die in 1871 aan de wieg stond van het huidige café-restaurant Overkamp in Vragender. Meer dan 140 jaar geleden vooral een café dat op de zondag na de kerkdiensten door talrijke dorpelingen werd bezocht. De plaats achter de tap werd vervolgens overgenomen door Henrik en Jan Overkamp, respectievelijk de opa en vader van de huidige gastvrouw.

"Het bier preuvenement is overigens voor ons niet geheel nieuw", vertelt Joop Oosterholt. "Men kan hier al geruime tijd terecht voor speciale proeverijen en happerijen. Dit wel op kleinschalige basis, dat wil zeggen tot maximaal 50 personen. Het gezellige karakter, de persoonlijke benadering en het Bourgondische aspect zijn natuurlijk zaken, die bij iets dergelijks de overhand moeten hebben."
Voor het gebeuren op 27 september zijn belangstellenden van jong tot oud welkom tussen 14.00 uur en 20.00 uur. Naast vele soorten speciaalbieren, wordt er gezorgd voor hapjes en muziek. Bierkenner Kim Lentjes uit Apeldoorn is aanwezig voor deskundige voorlichting.