President Rob Stokkers (links) en vorst Miquel Porskamp (rechts) van CV De Knunnekes in de kerkers van het Grolse Stadhuis.
President Rob Stokkers (links) en vorst Miquel Porskamp (rechts) van CV De Knunnekes in de kerkers van het Grolse Stadhuis. Foto: Theo Huijskes

53e Prinsenpaar Knunnekes 'op 't nus gevangen'

GROENLO - "De beide nieuwe hoogheden komen uit een hoek van Groenlo die niemand verwacht", aldus president Rob Stokkers van carnavalsvereniging De Knunnekes. Aangevuld door vorst Miquel Porskamp: "Het zijn andermaal twee mannen met karakter." Afgelopen vrijdag is het 53e prinsenpaar van de Grolse carnavalsclub 'op 't nus gevangen'. "Beide kanjers hebben we praktisch tegelijkertijd te pakken gekregen. Twee carnavalisten, die niet alleen leiding zullen gaan geven aan de carnavalscampagne 2015-2016, maar het spektakel ook van nieuwe impulsen gaan voorzien", aldus Stokkers en Porskamp.

Door Theo Huijskes

"Carnaval 2016 wordt jaar een bijzonder feest", geeft Stokkers aan. "Niet zozeer omdat carnaval dan heel vroeg valt (carnavalszondag is reeds op 7 februari), maar omdat de nieuwe leiders het eens totaal anders willen gaan doen dan hun voorgangers. Vanzelfsprekend blijven de namen van de nieuwe stadsprins en zijn adjudant tot het laatste moment geheim. Maar om toch maar een tipje van de sluier op te lichten: een beetje kleur tijdens carnaval is niet verkeerd!"

Hoogheden beloven kleur met carnaval

Zoals bekend vond op 11 september 2001 de aanslag plaats op het World Trade Center in New York, waarbij de bekende Twin Towers het moesten ontgelden. Sedert dat moment is in de carnavalsveste Grolle de elfde van de negende maand van het jaar de datum waarop bij de twee uitverkorenen wordt aangebeld. "Dat hebben wij ook dit jaar weer gedaan. Niet zoals zo vaak is gebeurd, de mannen naar een bepaalde, geheime plek gelokt, maar gewoon bij hen thuis aangebeld. Allereerst bij de prins en daarna bij de adjudant en beide keren was het direct raak. Na eerst de gebruikelijke stilte waren beide heren, alsmede hun partners dolenthousiast", vertellen Stokkers en Porskamp in koor. Voor Miquel Porskamp is het de eerste maal dat hij als vorst aan de overval mag deelnemen. "Een fantastische ervaring. Dit zeker wanneer je van dichtbij getuige mag zijn van de onvoorstelbaar verrassende reacties."

Kerkers in Stadhuis
Volgens de keuzeheren, die hun verhaal doen in de oude kerkers van het Stadhuis in Groenlo, zijn prins en adjudant jong en beiden getogen Grollenaren. De een is tevens geboren Grollenaar en de ander hangt er tegenaan. Het zijn meer familieleden dan vrienden van elkaar. "Maar hoe het ook zij, het is in onze ogen een ideale mix. Daarnaast hebben beide hoofdrolspelers van het komende carnavalsseizoen een jong gezin en vertellen wij nog maar niet op welke manier zij aan de kost komen voor hun gezin. We zijn er helemaal van overtuigd dat het ook deze keer voor iedereen weer een complete verrassing zal zijn." Wat is de relatie met de kerkers? "Je kunt het nieuwe prinsenpaar gerust de stadssleutel geven, ze sluiten wel af!", aldus het duo Stokkers - Porskamp. Tijdens het Prinsenbal op vrijdag 13 november a.s. zal tevens afscheid worden genomen van prins Remco I (Brockötter) en adjudant Jeroen (Doest). Beide scheidende hoogheden zullen vervolgens worden opgenomen in de Prinsen- en Eregarde van CV De Knunnekes.

Voorlopig carnavalsprogramma
30 oktober 2015: Algemene ledenvergadering van CV De Knunnekes in zaal De Pelikaan van Uitgaanscentrum City Lido

11 november 2015: Officiële opening nieuwe carnavalsseizoen op 'de elfde van de elfde' met tevens de uitverkiezing van de nieuwe carnavalsschlager in Grolsch Brouwhuys De Lange Gang

13 november 2015: Prinsenbal met de onthulling van de nieuwe hoogheden in Uitgaanscentrum City Lido

7, 8, 9, 15 en 16 januari 2016: Jaarlijkse buutavonden oftewel galazittingen in Uitgaanscentrum City Lido

De kaartverkoop voor de buutavonden vindt plaats op vrijdag 27 november 2015 in Grolsch Brouwhuys De Lange Gang

Zondag 7, maandag 8 en dinsdag 9 februari 2016: Grote carnavalsdriedaagse oftewel 'De Drie Dolle Dagen'