De Grolse stadsgracht.
De Grolse stadsgracht. Foto: Theo Huijskes

Blauwalg-probleem niet puur Grols

GROENLO - "De kwestie blauwalg in de Grolse stadgracht is niet alleen een probleem voor ons als gemeente Oost Gelre, maar is een probleem voor geheel Nederland." Dit antwoordde wethouder Vincent van Uem tijdens de vergadering van de raadscommissie op vragen van VVD-raadslid Kees Porskamp. "Deskundigen weten nog niet hoe men dit probleem moet oplossen. Wie ben ik dan om hier aan te kunnen geven wat daartegen te doen is, laat staan een pasklaar antwoord te geven."

Door Theo Huijskes

Raadslid Porskamp memoreerde nog eens dat er in de afgelopen jaren veelvuldig blauwalg is geconstateerd, hetgeen vele belemmeringen tot gevolg had. "De gracht is een belangrijk speerpunt in het Programma Stad Groenlo. De beleving van de gracht staat centraal. Er varen inmiddels bootjes, de Groenlose Hengelsport Vereniging maakt er gebruik van, tijdens de kermis wordt normaal gesproken de gracht betrokken bij diverse spelen en onlangs nog vond er onder grote belangstelling en met veel succes de eerste Vrije Slag door Grolle in plaats. Een grote spelbreker en risicofactor bij deze activiteiten is helaas de blauwalg. Bovendien zorgt dit fenomeen ervoor dat nieuwe ideeën en initiatieven, waarbij de gracht een belangrijke rol speelt, in de kiem worden gesmoord. Hetgeen vervolgens een nadelig effect heeft op de toeristische, recreatieve en met name economische belangen. Redenen temeer om dit probleem op te lossen."

"Natuurlijk willen wij als college ook graag dat dit probleem wordt opgelost", geeft wethouder Van Uem aan. "Beheerder Waterschap Rijn en IJssel doet er alles aan om het vervelende euvel zoveel mogelijk te voorkomen. Maar is er ook landelijk onderzoek bezig naar het tegengaan van blauwalg. De resultaten daarvan worden pas over 12 tot 16 maanden verwacht. Aan het eind van deze maand is er weer overleg en daarbij zal ik alles in het werk stellen om het onderzoek te versnellen."

Villa Adriana
VVD'er Kees Porskamp stelde de mogelijke komst aan de orde van zorgappartementen in de inmiddels al jaren leegstaande Villa Adriana aan de Eibergseweg in Groenlo. "Uw college heeft hierover op 23 juli een memo aan de raad doen uitgaan. In de afwijzende argumentatie wordt vooral ingegaan op de onmogelijkheden in plaats van de mogelijkheden. Gaat het college van de gemeente Oost Gelre hier niet teveel op de stoel van de ondernemer zitten? Dit vraag ik mij af, omdat de betreffende aanvrager hier wel mogelijkheden ziet. Daarnaast hebben wij vernomen dat er op korte termijn een overleg plaatsvindt aan de collegetafel, waarbij onder andere de architect de plannen opnieuw zal verduidelijken."

Onderzoek proberen te versnellen

"Vooropgesteld, de verantwoordelijkheid voor ruimtelijke ordening ligt bij de gemeente", aldus wethouder Van Uem in een eerste reactie. "Verder kijken we naar de behoefte aan een dergelijke voorziening. Er is echter een groot overschot, zo groot dat er de komende tien geen nieuwbouw met die insteek gerealiseerd hoeft te worden. We willen echter niet bouwen voor leegstand. Inderdaad hebben wij op korte termijn een gesprek met de initiatiefnemer. Wanneer deze daarmee akkoord gaat, zullen wij de plannen en de uitkomsten van het gesprek doorsturen naar de gemeenteraad."