Erve ’t Wissinck aan de Meddosweg in Zwolle bij Groenlo.
Erve ’t Wissinck aan de Meddosweg in Zwolle bij Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Tweede Boerenerfconcert

Op bijzondere locatie: Erve 't Wissinck in Zwolle

ZWOLLE - Een wel heel bijzonder concert vindt er op zondag 20 september plaats in Zwolle bij Groenlo. Het betreft hier een Boerenerfconcert, dat voor de tweede maal wordt georganiseerd door Paaspop Klassiek. Het concert vindt plaats op Erve 't Wissinck, Meddoseweg 6 in Zwolle.

Door Theo Huijskes

Een unieke locatie midden in de natuur, waar tevens het landbouwbedrijf Hulshoff is gehuisvest. De aanvangstijd van het muzikale gebeuren is 11.30 uur. Bij goed weer wordt het concert gehouden in de openlucht en mochten de weersomstandigheden roet in het eten gooien, dan is er geen man overboord. Het concert gaat dan op dezelfde plaats gewoon door, maar dan binnen.

Erve 't Wissink in het buurtschap Zwolle is een boerderij, gebouwd in 1778 en heden ten dage nog altijd beschikkende over een zeer bijzonder en gaaf interieur. Rijdende of fietsende vanaf Zwolle richting Meddo valt de boerderij niet direct op.

Om de locatie Meddoseweg 6 te bereiken, moet er namelijk een doodlopende weg worden ingeslagen. Op zolder van het woonhuis staat een 18de-eeuws kabinet met altaar van de hier vroeger gevestigde schuilkerk. Beter gezegd een altaartje, kunstig verborgen in een kabinet. Kennelijk werden destijds op de zolder van Erve 't Wissinck in het geheim missen opgedragen. Dit ten tijde van de reformatie, toen dat verboden was.

Georganiseerd in het kader van Paaspop Klassiek

Het concert van aanstaande zondag wordt verzorgd door B.O.O.M! Opera. Bold Opera On the Move is een nieuw operagezelschap, bestaande uit jonge professionele zangers, een pianiste en een regisseur. Hun doelstelling is om opera op alle mogelijk denkbare locaties bij het publiek te brengen van jong tot oud.

Deze doelstelling past dan ook precies in het concept van Paaspop Klassiek, te weten het organiseren of laten plaatsvinden van klassieke concerten op de vele bijzondere locaties, die de gemeente Oost Gelre rijk is.

Momenteel repeteert B.O.O.M! Opera hard aan haar eerste productie.
Dit wordt een beknopte versie van Mozart's Le Nozze di Figaro. Deze schitterende opera is favoriet bij veel operaliefhebbers.

Vanwege de prachtige muziek van Mozart en een verhaal over liefde, trouw en ontrouw, verteld met niet alleen veel humor, maar ook het nodige drama.

Deze opera neemt normaal gesproken bijna drie uur in beslag en wordt gespeeld door elf solisten, een orkest en een koor. B.O.O.M! Opera bezingt de kern van het verhaal in minder dan de helft van die tijd met slechts zes personages en piano.

Onder het motto 'Pichnick at the Opera' wil de organisatie het zang- en muziekgebeuren op een passende en sfeervolle wijze laten plaatsvinden.

Zo zorgt men op de morgen en middag van de komende zondag voor koffie, thee en een drankje.

Daarbij is de hoop gevestigd dat de bezoekers zelf een eigen stoel en/of deken, alsmede een eigen lunch of brunch meebrengen. Op die manier hoopt men dat het voor iedereen een onvergetelijke ervaring gaat worden. Derhalve op naar Le Nozze di Figaro van Mozart in Zwolle achter Grolle. Om de onkosten enigszins te kunnen dekken, wordt de bezoekers een vrije gift gevraagd.


www.paaspopklassiek.nl


Omgaan met ontkenning bij dementie

Lichtenvoorde De afdeling Achterhoek van Alzheimer Nederland organiseert elke vierde woensdag van de maand een Alzheimer Café in Lichtenvoorde. Deze maand vindt het Alzheimer Café plaats op woensdag 23 september bij Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 te Lichtenvoorde. Het thema van deze maand is: Omgaan met ontkenning bij dementie.

Wanneer er sprake is van dementie krijgen mensen onherroepelijk problemen met het geheugen. Degene met dementie vergeet op een gegeven moment ook dat hij/zij iets al eerder gezegd of gedaan heeft, of dat hij/zij al vaker dezelfde vraag heeft gesteld. Het kan voor de naasten daarbij heel lastig zijn om te begrijpen dat iemand iets niet meer kan volgen, dat hij/zij de voorheen meest eenvoudige dingen vergeet of niet meer (goed) kan uitvoeren. Denk aan koffie zetten of autorijden. Wanneer je iemand met dementie hiermee confronteert, is ontkenning dikwijls het gevolg. Ook komt het voor dat degene met dementie herinneringen ophaalt of verhalen vertelt die niet echt zijn gebeurd. Hoe ga je als naaste hier mee om? Hoe stel je je op? Een psycholoog van zorgorganisatie Azora komt deze avond hier meer over vertellen en geeft u praktische tips.

Inloop en koffie/thee vanaf 19.30 uur. Het programma start om 20.00 uur en eindigt om 21.30 uur. Aanmelding vooraf is niet nodig. Toegang is gratis.

Het Alzheimer Café is een belangrijk trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, andere naasten, hulpverleners en andere belangstellenden.