Mieke den Daas. Foto: PR Humanistisch Verbond
Mieke den Daas. Foto: PR Humanistisch Verbond Foto: PR Humanistisch Verbond

Een moment om stil te staan

REGIO - Op 27 september houdt de Oost-Achterhoekse afdeling van het Humanistisch Verbond de bijeenkomst 'Stil de tijd – Zin op zondag'. Een moment om stil te staan. De bijeenkomst die in Hotel Frerikshof plaatsvindt, wordt verzorgd door Humanistisch begeleider Mieke den Daas. Het is de eerste bijeenkomst in een serie van drie. Alle bijeenkomsten zijn geïnspireerd op het boek 'In het licht van de wereldliteratuur, een humanistische bloemlezing'.

Door Sander Damen

"In dit boek zijn teksten verzameld die voor humanisten van belang zijn, bijvoorbeeld Kafka, Hella S. Haase, maar ook de songtekst van Imagine van John Lennon dat tijdens de laatste bijeenkomst gebruikt wordt als het thema 'Idealen' is," licht Den Daas toe.

Keuzes maken
Deze eerste bijeenkomst staat in het kader van het thema 'Keuzes maken'. "We gaan dan stilstaan bij de keuzes die we kunnen maken en ik lever handreikingen aan waar mensen over na kunnen denken of die ze kunnen gebruiken bij het maken van keuzes," vertelt Den Daas. Ze vindt het voor ieder mens belangrijk af en toe de tijd te nemen stil te staan en na te denken over het leven. Den Daas benadrukt dat bezinning in haar ogen en vanuit humanistisch standpunt voor iedereen is, niet specifiek voor mensen die persoonlijke problemen hebben. "Het humanisme heeft als uitgangspunt dat wij mensen het op aarde samen moeten doen," zegt ze. "Wij denken dat het goed is over jezelf en de maatschappij na te denken."

Richting
Humanistisch begeleiders staan vaak samen met de mensen die ze begeleiden in ziekenhuizen, het leger, de gevangenis of het hospice stil bij het leven. "Het is een vergelijkbare rol als die van de pastor of de dominee, maar dan voor mensen die geloven in de mens. Ik praat regelmatig met mensen die op zoek zijn naar zin en richting in hun leven. Als je ziek wordt, in de gevangenis zit of stervende bent, kan die zin weggeslagen worden. We gaan dan op zoek naar wat iemands bron is van het leven."
Tijdens de bijeenkomst staan gedichten, muziek en bespiegelingen centraal, niet de persoonlijke verhalen van de deelnemers. "Naar mijn idee is een bijeenkomst geslaagd als bezoekers denkstof over het eigen leven hebben gekregen en als ze worden uitgenodigd tot gesprek en uitwisseling," aldus Den Daas.

De bijeenkomst in hotel Frerikshof begint zondag 26 september om 11.00 uur (inloop vanaf 10.30 uur) en duurt tot maximaal 12.30 uur. De entree is gratis, aanmelden is niet nodig, en er wordt voor koffie gezorgd. Het adres van hotel Frerikshof is: Frerikshof 2 in Winterswijk.