Het team van GHC Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes
Het team van GHC Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

'Maand van de Preventie' gaat van start

In heel oktober tal van activiteiten in Oost Gelre

Oost Gelre - "Ook anno 2015 is preventie nog steeds een belangrijk item wat voor een gezond en vitaal leven blijvende aandacht verdient. Voorkomen is immers beter dan genezen en willen we niet allemaal een gezond en vitaal lang leven? Gelukkig zijn er tal van initiatieven in Nederland, die in het teken staan van gezondheid en vitaliteit. Alles gericht op het voorkomen van gezondheidsproblemen en als er problemen zijn om deze zo goed mogelijk de baas te worden en te blijven."

Door Theo Huijskes

In het Gezondheidscentrum Oost Gelre, hoek Esstraat-Rapenburgsestraat in Lichtenvoorde, zit uw verslaggever aan tafel bij een in de persoon van Koert Maas bijzonder gepassioneerde voorzitter van genoemd centrum. Eenmaal op de praatstoel zittende, kent het enthousiasme van deze fysiotherapeut geen grenzen.
"In Oost Gelre wordt binnenkort, en dat gedurende een gehele maand, ruime aandacht geschonken aan preventie. Dit gaat gebeuren door het Gezondheidscentrum Oost Gelre in samenwerking met de gemeente Oost Gelre en Antoniushove, alsmede 25 andere deelnemers. Dit om te voorkomen dat bij zowel jonge als oudere mensen bepaalde ziektes, kwalen of ongemakken veel te laat geconstateerd worden. Een maand lang lezingen over verschillende onderwerpen in het GHC Oost Gelre."

Initiatiefnemer
Met deze invulling wil onder andere Koert Maas de gehele gemeenschap Oost Gelre laten ervaren dat er meer mogelijk is dan menigeen denkt.
"Ik heb het initiatief genomen om de 'Maand van de Preventie' te organiseren. Bij mijn weten, en dit zeg ik nadat ik mij er goed in heb verdiept, heeft iets dergelijks nog nooit in Nederland plaatsgevonden. We hebben het hier dus over een unieke onderneming, waarvoor wij van alle kanten onvoorstelbaar veel medewerking krijgen. Dat is op de eerste plaats van collega en tevens medeorganisator Richard Schuller. Verder naast tal van zorg- en andere organisaties ook van de gemeente Oost Gelre. Verantwoordelijk wethouder Jos Hoenderboom is hier samen met beleidsmedewerker Carry de Vries op bezoek geweest en zij waren direct onder de indruk van ons initiatief. Een en ander werd vorige week reeds beloond met een b&w-besluit, waarbij een bijdrage in de te maken kosten werd toegezegd (een bedrag van € 1.000,00, te financieren uit het budget WMO-preventiegelden)."

"Ondenkbare zaken komen aan de orde"

Preventieplein
Op zaterdag 3 oktober aanstaande wordt op het terrein in Lichtenvoorde, met aan de ene kant Gezondheidscentrum Oost Gelre en aan de andere kant Woonzorgcentrum Antoniushove, een Preventieplein ingericht, het startschot voor de Maand van Preventie. Een plein waar van 's morgens 10.00 uur tot 's middags 15.30 uur alles is afgestemd op preventie gezondheid en vitaliteit. Zo zullen er diverse workshops worden gehouden en kunnen tal van door zorginstellingen en andere organisaties ingerichte kraampjes worden bezocht die een passie voor gezondheid en vitaliteit hebben. Het is de bedoeling dat belangstellenden kennis kunnen maken met verschillende manieren om gezond en vitaal te zijn voor jong en oud. Het aanbod zal opmerkelijk groot zijn.

Veel organisaties
Koert Maas is erg ingenomen met de grote deelname van betrokken organisaties. "De variatie is bovendien enorm groot. Ze zijn er allemaal, van Totale Zorgwinkel tot het Altzheimer Café, van Perron 8 tot Beter Horen, van High Intensy Fysio Training tot de Beweegtuin voor Ouderen, van Wijkverpleging tot EHBO en ga zo maar door," aldus Maas, die ook in zijn nopjes is met de komst van Hidde Jurjus, doelverdediger van BVO De Graafschap en Professor Hospers. Laatstgenoemde zal twee praatsessies gaan verzorgen over het aspect 'Ouder worden'. Daarnaast houdt Careaz Antniushove open huis, waarbij naast doelgerichte voorlichting over preventie ook de gezelligheid centraal zal staan."

Maandprogramma
Koert Maas ziet het helemaal zitten. "De totale opzet is erop gericht dat alles zo laagdrempelig mogelijk is, waarbij de preventiemogelijkheden bij wijze van spreken voor het oprapen liggen. De kennismaking met al die mogelijkheden zal iedereen doen beseffen dat er nog vele gezonde keuzes kunnen en moeten worden gemaakt wanneer het om zaken als bijvoorbeeld voedsel en beweging gaat. En dat niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren, die te weinig beweging krijgen, daarbij verkeerde voeding gebruiken en doorgaans te dik zijn. Een in onze ogen zorgelijke ontwikkeling. Maar ook ouderen kunnen, nu heden ten dage het zolang mogelijk zelfstandig wonen wordt gepromoot, aan hun trekken komen. Zoals door de nodige aandacht te schenken aan een aangelegenheid als valpreventie. Eén val kan voor een ouder iemand al gauw catastrofale gevolgen hebben."

Volgende jaren weer
Overigens blijft de preventieaandacht niet alleen beperkt tot zaterdag 3 oktober.
"We organiseren de gehele maand oktober tal van activiteiten, waarbij de meest ondenkbare gezondheidszaken aan de orde komen. Daarbij worden tal van vragen beantwoord en conclusies getrokken. Zoals de volgende voorbeelden: 'Hoe houd ik mijn leeftijd lang?', 'Stilstaan bij etalagebenen', Het inzetten van een hoorscanner bij een beetje of veel gehoorverlies', 'Dementie en nu?' en zelfs de vraag 'Hoe word je 100 jaar in Oost Gelre'. Derhalve voor elk wat wils."
Van een eenmalige organisatie wil Koert Maas niets weten. "Ik weet nu al zeker dat wij er volgend jaar weer zullen zijn en het jaar daarna ook. Preventie is gewoon heel noodzakelijk. Bovendien hebben wij nog ideeën genoeg om het verder uit te breiden."