Foto: Kyra Broshuis
Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Scouting nodigt Grollenaren en anderen uit

Groenlo - De afgelopen jaren is er heel wat veranderd op het prachtig gelegen terrein van Scouting Groenlo, in de volksmond ook wel bekend als Jongensstad of De Pol. De aanpassing van de gracht bracht ook voor Scouting nogal wat veranderingen met zich mee. Nu alles klaar is, wil Scouting graag de Grollenaren uitnodigen om te laten zien hoe het geworden is.

Door Kyra Broshuis

Beleving van de gracht
"We zijn er met heel veel vrijwilligers ontzettend druk mee geweest.", zo vertelt Ruben Tank van Scouting Groenlo. "Het hele terrein is op de schop gegaan en het is nu een prachtig en mooi afgebakend gebied geworden." Het terrein biedt nu nog meer mogelijkheden voor Scouting om de vele leden te vermaken. "We zijn zeer gelukkig met onze ingang naar de gracht. Hierdoor kunnen we de gracht ook betrekken met verschillende spelonderdelen. De wens van Stad Groenlo om de gracht meer te beleven wordt door ons omarmd."

Actieve vereniging
Al ruim zestig jaar zetelt Scouting op het terrein binnen de Grolse gracht. De grond en de gebouwen zijn in beheer van de stichting Sint Ludgergroep. Scouting Groenlo ontvangt elk weekend ruim 200 jeugdleden die daar onder leiding van enthousiaste scoutingleden van alles ondernemen. Het terrein in Groenlo is één van de mooiste scoutingterreinen van Nederland. "Iets om trots op te zijn.", zegt Tank. "Er is ons dan ook veel aan gelegen om dit terrein in stand te houden. De recentelijke veranderingen bieden ons nog meer mogelijkheden. Daar maken we uiteraard graag gebruik van."
Scouting Groenlo is niet alleen op eigen terrein actief. Zo staan ze al sinds jaar en dag garant inzet en hulp tijdens evenementen en andere speciale gelegenheden. Zo zijn de leden intensief betrokken bij de jaarlijkse dodenherdenking en ook het Sinterklaasfeest in Groenlo kan niet zonder de mensen van de Scouting. Tijdens de Slag om Grolle is het terrein aan de Gasthuisstraat dé plek voor kinderen. Er worden dan de bekende Harm en Bregje dagen georganiseerd voor de jongste bezoekers van het driedaagse evenement.

Veel hulp van vrijwilligers
Tijdens de officiële opening op zaterdag 26 september aanstaande is iedereen van harte welkom om het vernieuwde terrein te bekijken. "Het hele gebied heeft een nieuwe uitstraling gekregen. De gracht is verlegd, er zijn stadswallen aangelegd en daardoor moest er veel nieuw groen worden aangelegd. Ondanks het slechte weer is er tijdens de landelijke dag NL Doet heel veel werk verzet. "De medewerkers van Rouwmaat, de Koninklijke Ginkel Groep en de gemeente Oost Gelre hebben vrijwillig meegewerkt die dag. Een prachtig initiatief!" Ook kreeg Scouting Groenlo hulp van veel leden en andere vrijwilligers zoals mensen uit de buurt die hun een warm hart toedragen. Ook de gebouwen op het terrein zijn grondig schoongemaakt en gerepareerd.

Officiële opening
"Al met al een grote klus die we met z'n allen geklaard hebben. En dat verdient een officiële opening. Iedereen is welkom op zaterdag 26 september tussen 10:30 tot 15:00 om het resultaat te bekijken. De officiële opening staat gepland om 11:00 uur in de theaterplaats. De koffie staat klaar!"


'De Stadschpomp'

Vervolg van voorpagina

"Aanvankelijk wilde de eigenaar van Markt 2 het pand en de bovenwoning alleen verhuren, maar dat wilden we niet. Maar vorige week donderdag werd de knoop toch definitief doorgehakt en zijn we eigenaar geworden van dit karakteristieke pand en tevens gemeentelijk monument. Ons Huys van Frederik Hendrik, het vroegere postkantoor, is een rijksmonument." Het restaurant dat in het pand wordt gevestigd krijgt de naam 'De Stadschpomp', een verwijzing naar de stadspomp op de Markt en vlak voor de deur van Markt 2. Die stadspomp liet de gemeente Oost Gelre enkele jaren geleden plaatsen als uitkomst van een wens van de bevolking om zo'n karakteristieke pomp terug te krijgen in het stadsbeeld. Ben Weenink vertelt dat de naam 'De Stadschpomp' uit de koker komt van Peter Pothof, voorzitter van de VVV en die naam is goed aangeslagen en die wordt dus gevoerd. In het pas aangekochte pand komt zoals gezegd een restaurant. Op welke leest dat is geschoeid en welk soort restaurant precies, kon of wilde Ben Weenink nog niet vertellen. Daar wordt door hem met echtgenote Irma en bedrijfsleiding Nicole Pothof en Lidy Vos nog intensief overleg over gevoerd. Voor de bovenverdieping zal nog wel een horecavergunning worden aangevraagd, zodat het hele pand als restaurant kan worden gebruikt. De Grollenaren en de mensen in de regio moeten dus nog even afwachten hoe de exacte invulling wordt. Het Huys van Frederik Hendrik dat zoals gezegd sinds juni 2002 in gebruik is als horecabedrijf is een echte publiekstrekker, waarvan de aantrekkingskracht ver uitgaat boven de lokale functie alleen. Het nieuwe restaurant zal een laagdrempelig restaurant worden en Ben Weenink heeft vertrouwen in de exploitatie omdat er volgens hem nog meer potentie zit in de stad en de regio.

Slag om Grolle
Overigens zal het pand Markt 2 tijdens de Slag Om Grolle op 23, 24 en 25 oktober ook al in gebruik zijn. Dan krijgt het even een 17e eeuwse invulling met strobalen en dergelijke attributen. Je kunt dan in de panden van de Familie Weenink op de Markt ook genieten van een 17e eeuws menu, genaamd 'hatseflats'. En natuurlijk is er dan hoppig gebrouwen Grolsch gerstenat en bier dat afkomstig is van de brouwerij van de familie Weenink, die op Erve Kots ondermeer het Boksenbier exploiteert en eigenaar en exploitant is van Erve Kots. Er is voor de Slag om Grolle zelfs een speciale FH 1627 bierkruik beschikbaar. Dat het leegstaande karakteristieke pand Markt 2 weer een fraaie invulling krijgt is ongetwijfeld een aanwinst.