De groep jongeren is super-enthousiast.
De groep jongeren is super-enthousiast. Foto: Betty Wassink

Jongeren actief bij toneel van Eendracht in Meddo

13 jongeren van 17 tot 21 jaar oefenen zo'n 12 keer

MEDDO - ´Aan vrouwen geen gebrek´, zo heet de nieuwe voorstelling van toneelvereniging Eendracht in Meddo, die op 28 november in zaal De Eendracht door een jongerengroep op de planken wordt gebracht. Ook in werkelijkheid hebben ze bij de toneelvereniging in Meddo aan jonge vrouwen geen gebrek, zo blijkt tijdens de vierde repetitie-avond. Aan jonge mannen overigens ook niet.

Door Betty Wassink

Het is de eerste keer sinds tientallen jaren dat Eendracht zich met toneel voor jongeren bezighoudt. De vereniging nam het initiatief en sinds half augustus zijn 8 vrouwen en 5 mannen in de leeftijd van 17 tot 21 jaar elke week voor de oefenavond bij elkaar. Ook de studenten onder de spelers die elders wonen komen daarvoor graag terug naar Meddo.
De vereniging is blij met deze ontwikkeling. Erik Prange doet samen met Anita te Koppele de regie. Prange was al vaker betrokken bij jeugd- en jongerentoneel en vindt het erg leuk om te doen. "Het is een heel enthousiaste groep. We oefenen ongeveer twaalf keer, in tegenstelling tot volwassenentoneel waar we toch wel twintig repetities hebben. Jongeren leren veel gemakkelijker en we willen ze enthousiast houden. Dan moet het een korte periode zijn, met net een beetje meer spanning."

Social media
Anita: "Het is zo'n super enthousiaste groep. Zo leuk. Je gooit even wat op de app en het is geregeld." Het fenomeen social media is voor de regisseurs verrassend effectief. Lang geleden hebben we ook al eens jongerentoneel gedaan. Om nu in die leeftijdsgroep weer wat te doen is een idee van Erik.
Enkele van de spelers hebben ook vorig jaar met het 'grote toneel' meegedaan. Onder de groep zijn er ook wat die in andere buurtschappen al ervaring hebben opgedaan. Bijvoorbeeld van de Emmaschool. Het mooiste was nog, dat we met de rollen aan het verdelen waren en opeens bleek, dat we nog één speler te kort kwamen. Een speler viel af, omdat het in verband met studie in het examenjaar toch niet zo goed uitkwam. Nou, dan gooi je dat op de app met een paar namen en het was geregeld," aldus Anita.
Erik: "Via de sociale media bereiken de jongeren elkaar allemaal. Het was zeker veel moeilijker om ze enthousiast te krijgen voor toneel." Anita: "Je komt gemakkelijker met ze in contact. Ook omdat als je even iets vraagt via de app, je direct respons krijgt."

Hopelijk blijvers
De jongeren zijn allemaal afkomstig uit Meddo of directe omgeving. "De Meddose jeugd kent elkaar allemaal hier via Elbekurkie," zo is de overtuiging van Anita. Marieke Warnshuis doet als bestuurslid van de toneelvereniging de PR en hoopt dat er uit deze groep jongeren weer een groep spelers overblijft, die in de toekomst actief blijft voor de toneelvoorstellingen van de vereniging.
Marieke: "Ook de 'de oude garde' is overigens vorige week weer begonnen met de repetities. Zij studeren het blijspel 'Boer'n op Vrijerstoer'n' in, dat op in februari op de planken wordt gebracht."


www.facebook.com/ToneelverenigingDeEendracht