Foto: PR
Foto: PR Foto:

Veteranendag Oost Gelre

Dag slaat brug tussen generaties militairen

LICHTENVOORDE – De uitnodiging van luitenant generaal Hoitink aan veteranen in Oost Gelre om de jonge generaties veteranen te verenigen met de club van oud-Indiëgangers in de gemeente, was aan het begin van de Veteranendag al in gang gezet door ex-Libanon -, Bosnië en een paar Afghanistan militairen. De 87-jarige voorzitter van de groep Oud-Indiëstrijders, AloysRoemaat werd zienderogen blijer met de nieuwe contacten, wetende dat de Veteranendag en andere contactdagen worden doorgezet, als zij er niet meer zijn. De luitenant-generaal, tevens ook Inspecteur der Veteranen en Inspecteur der reservisten was naar Lichtenvoorde gekomen om de militaire oudgedienden toe te spreken.

De Veteranendag in Oost Gelre begon met een kranslegging bij het herdenkingsmonument aan de Dijkstraat. Luitenant generaal Bart Hoitink van Defensie gevolgd door burgemeester Annette Bronsvoort namens Oost Gelre, AloysRoemaat die de veteranen in Oost Gelre vertegenwoordigde en enkele inwoners legden bloemen. Bij deze plechtige opening van de dag gaf aalmoezenier Matthijs van Rooij een overweging over de zorg en kameraadschap tijdens militaire missies.

Behoefte aan contact
De contacten en met name de lokaal georganiseerde Veteranendag zijn belangrijk. De behoefte aan erkenning voor hun moed, trouw en loyaliteit is groot. Zo ook de behoefte om ervaringen te delen, is intens aanwezig. Voor de oud-KNIL militairen liet de erkenning ruim 50 jaar op zich wachten. Oud-Indiëganger Wamelink genietend van een kop koffie met een pillewegge beaamt dat. "We kregen stank voor dank. Toen we in Rotterdam aankwamen stond er 'welkom moordenaars' op een spandoek. We voelden ons niet welkom. Voor het thuisfront zijn onze verhalen moeilijk te begrijpen omdat niemand de situatie en de cultuur daar in Nederlands Indië ter plekke kent. Ik heb er nooit veel over gepraat als alleen met andere strijdmakkers die het wel begrijpen."

Oorlog blijft
De oud-Indiëganger is samen met de zoon van de Lichtenvoordse verzetsstrijder Martin Lelivelt naar de Veteranendag gekomen. Ze zijn opgehaald door hun mantelzorgers Ben en Edith Krabbenborg uit Zieuwent die zich maar al te goed herkennen wat beiden voelen. "Mijn vader is een oorlogsslachtoffer. Bij ons thuis is de oorlog nooit afgelopen geweest. Toen ik mijn man leerde kennen die zelf ook gediend heeft, praatten ze met elkaar over de oorlog. Dat heeft een positief effect gehad. Daarom zijn we met ons vieren naar de Veteranendag gekomen. Belangrijk is dat je ervaringen deelt met elkaar. Ook de militairen in Afghanistan en Bosnië hebben veel meegemaakt. Ze zijn voor het leven getekend."

Wie is de veteraan?
Onderling gaan zaterdag 19 september in Zaal Hogenkamp de gesprekken over kameraadschap en over hoe zij in uiterst moeilijke situaties erin slaagden de bevolking in oorlogsgebieden op de been te houden. Luitenant-generaal Bart Hoitink: "De media schetsen incidenten waarop het lijkt dat er alleen maar problemen zijn. De meeste veteranen komen verrijkt terug door de ervaringen die zij tijdens hun missie hebben opgedaan. Juist daarom leveren zij een meerwaarde aan de samenleving en kunnen zij van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijfsleven. Want wie is die veteraan nu eigenlijk?". Een veteraan is een bijzonder mens die helpt de vrede en de veiligheid te herstellen in onbekende en zeer moeilijke omstandigheden. De veteraan verleent acute hulp als de grenzen in brand staan. De veteraan is ook de jongen of het meisje bij jou in de buurt, zei hij. Hoitink ziet een belangrijke taak voor Defensie weggelegd om oud-militairen aan een baan te helpen of een bijdrage te leveren aan omscholing.

Ook voor jonge veteranen
Grollenaar Grollenaar Gerard Boink heeft bij de luchtmacht onder Hoitink gediend. Hij was als officier verantwoordelijk voor de operationele gereedstelling, de logistiek voor de luchtmacht en was betrokken bij de Kosovo-crisis en bij de EUFOR-missie in Tjaad. Door zijn ervaring is hij door de EU gevraagd om de zogenaamde standbyforces op te zetten voor de Afrikaanse Unie en reist daarvoor een paar keer per maand af naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba voor overleg met de Afrikaanse landen. Hij is naar de Veteranendag gekomen omdat hij het belangrijk vindt, dat ook de jonge veteranen zich meer moeten organiseren. Ze zijn moeilijker te bereiken.


www.veteranendag.nl