Voltige: gymnastiekoefeningen op de paardenrug in teamverband.
Voltige: gymnastiekoefeningen op de paardenrug in teamverband. Foto: Kyra Broshuis

Voltige Vereniging Lichtenvoorde zoekt
nieuwe leden

REGIO - Een groepje van acht meiden is deze maandagavond aan het trainen in de manege aan De Riette in Harreveld. "Een leuke en fanatieke groep maar die had wat mij betreft wel wat groter mogen zijn," zo vertelt trainster Joyce Roemaat. "De voltigesport is helaas nog steeds niet zo bekend. En dat is onterecht."

Door Kyra Broshuis

Voltige is het uitvoeren van gymnastische oefeningen op een bewegend paard dat aan een longe in een cirkel loopt. Tijdens de wedstrijden gaat dit voornamelijk in galop. Bij voltige train je lef, lenigheid, kracht, evenwicht en conditie. De samenwerking met het team én met het paard is bij voltige erg belangrijk. "En toch is het zo dat voltige het onderschoven kindje is in de paardensport. En dat terwijl het de enige teamsport is in dit wereldje." Ook de vereniging uit Lichtenvoorde heeft last van de geringe belangstelling voor de sport. En dat ondanks de goede resultaten die de vereniging behaalt. Zo is 1 van de teams drie weken geleden nog tweede geworden op het NK in Ermelo. Vorig jaar werd een team van de vereniging zelfs kampioen in de KNHS-cup. "Deze vereniging bestaat al 11 jaar en we hebben leden uit een groot gebied. We zijn ooit gestart in Vragender maar trainen nu in Winterswijk en hier in Harreveld." Dat voltige een dieronvriendelijke sport zou zijn, wordt tegengesproken. "Absoluut niet, we kiezen speciale paarden die dit leuk vinden. Het paard waar we vanavond mee trainen, doet het al 12 jaar. In totaal hebben we drie paarden tot onze beschikking."

Omgang tussen mens en paard
Voltige is een sport die al vanaf jonge leeftijd beoefend kan worden. Zo heeft Joyce al leerlingen vanaf zes jaar. "Bij de wedstrijden mogen leden vanaf 7 jaar meedoen. Het is een geschikte sport voor iedereen. Je hoeft niet al goed te kunnen turnen of goed te kunnen paardrijden. We kijken ook altijd naar de persoon zelf; welke plek in het team is het meest geschikt." De vereniging heeft nu 25 leden, niet onaardig maar zeker niet te veel. "Jammer dat er niet meer belangstelling voor is. Het is een hele mooie sport en het leukste is de omgang tussen de meiden en de paarden. Doordat we rustige en betrouwbare paarden gebruiken, is het ook een ongevaarlijke sport. Zo dragen we bijvoorbeeld geen cap, dat zou zelfs gevaarlijk zijn." Tijdens wedstrijden zijn er de zogenaamde verplichte oefeningen die altijd solo worden uitgevoerd. VV Lichtenvoorde traint voor de wedstrijden met een C-team. Daarnaast is er nog een E-team en de basisgroep. Meiden die graag eens willen zien wat voltige allemaal inhoudt, kunnen op de site terecht voor meer informatie.


www.vvlichtenvoorde.nl