Voorzitter Tops (rechts) en directeur Zieverink voor de nieuwe locatie. Foto: Theo Huijskes
Voorzitter Tops (rechts) en directeur Zieverink voor de nieuwe locatie. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Team CC De Bron blij en trots met raadsbesluit

Groenlo - "Natuurlijk zijn wij met ons team, bestaande uit bestuur, directie en met name al de vrijwilligers, bijzonder blij en trots met het door de gemeenteraad van Oost Gelre genomen besluit. Maar men moet niet ons feliciteren. Alle vormen van felicitaties dienen uit te gaan naar geheel Groenlo. Wij krijgen met ons allen namelijk een nieuwe, prachtige en tevens toekomstbestendige accommodatie in het centrum van Groenlo. Een laagdrempelige gelegenheid voor jong en oud, die op de eerste plaats een ontmoetingsplek moet gaan worden voor sociale, culturele en creatieve activiteiten."

Door Theo Huijskes

Onder het genot van een kop koffie zijn het bestuursvoorzitter Hans Tops en directeur Tonnie Zieverink, die in één van de ruimtes van het huidige CC De Bron bij het terugblikken op de onlangs gehouden raadsvergadering een reactie geven op het daarin genomen besluit. "De voorbereidingen voor de verhuizing lopen reeds maanden. Er is veel werk verzet en er staat dientengevolge veel op stapel. Des te mooier is het, dat er thans zekerheid is omtrent de nieuwe accommodatie", vertelt Hans Tops. Aangevuld door Tonnie Zieverink met de woorden: "De plannen die wij met ons allen hebben voor de toekomst, zijn talrijk en zeer gevarieerd. Het geeft rust en versterkt tegelijkertijd de motivatie, nu bekend is dat wij die plannen straks op een meer dan geschikte plek kunnen uitvoeren."

Amendement
Beide heren zijn wel verbaasd over het door de coalitie CDA-OOG ingediende amendement, waarvan men op geen enkele wijze voorinformatie had. Desalniettemin hoopt men de verlaging van het krediet met € 271.000,00 op te kunnen vangen.
"Zo vertrouwen wij erop dat een tweetal fondsen, te weten het Oranje Fonds en het VSB Fonds, ieder met het maximale bedrag van € 40.000,00 ons gaan ondersteunen. Daarnaast zijn alle peilen gericht op enkele forse bijdragen van de zijde van de provincie, waaronder die in het kader van het programma 'SteenGoed Benutten'. Bovendien zullen wij zelf in het verlengde van een inspanningsverplichting zorgen voor de nodige zelfwerkzaamheid. Dat niet alleen van de zijde van de eigen vrijwilligers, maar ook van de gebruikers van het cultureel centrum. In dat verband zijn wij nog op zoek naar potentiële vrijwilligers, die zelf kunnen kiezen op welk gebied zij graag ingezet willen worden. Met betrekking tot het in het aangenomen amendement vermelde privatiseringstraject hadden wij graag gezien dat daaraan een periode van vijf jaar in plaats van drie jaar was gekoppeld", aldus Tops en Zieverink, die er verder op vertrouwen dat de nieuwe accommodatie in het voorjaar van 2017 in gebruik kan worden genomen. "Het vierde kwartaal van dit jaar wordt benut om de bezwarenprocedure, een kleine bestemmingsplanwijziging en de aanbestedingsprocedure in werking te zetten c.q. af te ronden. Vervolgens kan geheel 2016 gewijd worden aan de sloop en de nieuwbouw."

Nieuwe activiteiten
Zoals gezegd is het gevallen raadsbesluit voor de leiding van CC De Bron hét moment voor nieuwe activiteiten, nieuwe impulsen. Centraal staat dat de nieuwe De Bron een ontmoetingsplek moet worden, een multifunctioneel gebouw met een smalle theaterfunctie (ruimte voor 250 personen). Daarnaast komt het accent te liggen op een aantal cafés, daarbij te verstaan dat het hier niet om drankgelegenheden gaat. Te denken valt daarbij aan onder andere het Doe Café, het Repair Café, maar ook aan een Internet Café en een Literair Café.
Tonnie Zieverink: "Veel wordt er ook verwacht van de onlangs in het leven geroepen Stichting Prikkelz. Een stichting, waarvan de voorzitter tevens zitting heeft in het bestuur van CC De Bron, die ingaande oktober op de woensdag- en vrijdagmiddag reeds met een scala aan jeugdactiviteiten van start gaat". Over concurrentie van de zijde van Uitgaanscentrum City Lido willen Tops en Zieverink helemaal niet praten. "Wij werken al meer dan 15 jaar naast elkaar in Groenlo. In al die jaren is het bewijs geleverd dat een dergelijke gang van zaken in Groenlo mogelijk is. Ongetwijfeld zullen er verenigingen zijn, die niet gaan verhuizen naar de nieuwe accommodatie van CC De Bron, maar omgekeerd is dat ook het geval. Laten wij dat zo houden. Is alleen maar goed voor Groenlo", aldus Hans Tops.