Annie Mentink-Penterman maakt als eerste gebruik van de nieuwe traplift. Foto: Theo Huijskes
Annie Mentink-Penterman maakt als eerste gebruik van de nieuwe traplift. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Stadsboerderij Grolle nu uitgerust
met een traplift

Groenlo - Afgelopen vrijdag is een grote wens van de vrijwilligers van de Stadsboerderij Grolle in vervulling gaan. Onder aanwezigheid van een aantal genodigden, waaronder diverse sponsoren, vond de officiële ingebruikname plaats van een nieuwe traplift in de museumboerderij aan de Notenboomstraat in hartje Groenlo. Een gebeuren waaraan, conform een echte Grolse traditie, een feestelijk tintje werd gegeven.

Door Theo Huijskes

Al heel lang hadden de dienstdoende vrijwilligers onder leiding van beheerder Henny Garstenveld het verzoek om een traplift geïnstalleerd te krijgen, zodat ook de talrijke mindervalide bezoekers de exposities op de zolder van het museum kunnen bezoeken. Vervolgens werd de daad bij het woord gevoegd en werden er sponsoren benaderd, alsmede individuele donaties bij elkaar geharkt om het benodigde bedrag van circa zesduizend euro ten behoeve van aanschaf en installatie bij elkaar te krijgen.

Voorzitter Jeroen Tank van de Stichting Stadsboerderij stond bij zijn welkomstwoord in eerste instantie nog even stil bij de start en het vervolgens succesvolle vervolg van de museumboerderij. "De Stadsboerderij Grolle heeft op 30 juni 2013 na een flinke renovatie opnieuw zijn deuren geopend voor het publiek. Een deel van deze oude boerderij is nog altijd ingericht als museum. Maar de Stadsboerderij biedt veel meer. Op de oude deel is een theeschenkerij gehuisvest en op de zolder een expositieruimte ingericht. Aan het museum is de Stichting Stadsboerderij Grolle verbonden met een bestuur, vrijwilligers en een beheerder. Inmiddels heeft op de zolder al een groot aantal gevarieerde exposities plaatsgevonden. Bovendien is het programma voor het nog resterende deel van 2015 gereed en is voor 2016 de planning reeds in de maak. Daarbij wordt steeds samenwerking gezocht met andere organisaties, stichtingen, verenigingen en individuele personen, alsmede toeristische attracties in Groenlo en omgeving. De Stadsboerderij heeft nog altijd een belangrijke plek in de harten van de Grollenaren en ook toeristen weten hun weg te vinden naar dit monumentale pand. Dat blijkt wel uit het feit dat wij hier inmiddels meer dan 4.136 bezoekers van heinde en ver hebben mogen ontvangen. De Stadsboerderij, die mensen wil samenbrengen rond de geschiedenis van Groenlo, is een levend onderdeel geworden van de samenleving in Groenlo. Derhalve een ontmoetingsplek voor mensen die geïnteresseerd zijn in Groenlo en met name in de geschiedenis het stadje."
Tank erkende dat het altijd een tekortkoming was dat de expositiezolder alleen per trap te bereiken was. "Een traplift zou hier uitkomst bieden, echter de financiële situatie van de Stadsboerderij liet het niet toe om zelf deze aanschaf te bekostigen. Daarom grote hulde aan het adres van al die sponsoren en begunstigers, die deze voorziening financieel mogelijk hebben gemaakt."

Vervolgens was het mevrouw Annie Mentink-Penterman (81), die met de traplift naar boven kwam, waardoor de ingebruikname een feit werd.