Een beeld van Weijnsbosch in Groenlo. Foto: Theo Huijskes.
Een beeld van Weijnsbosch in Groenlo. Foto: Theo Huijskes. Foto: Theo Huijskes

Coalitie CDA-OOG steunt deal met De Woonplaats

Groenlo - Met twaalf stemmen voor en negen stemmen tegen heeft de gemeenteraad van Oost Gelre haar instemming gegeven aan de uitgangspunten voor een af te sluiten overeenkomst met De Woonplaats. De overeenkomst behelst een afronding van een viertal zaken in Groenlo, te weten de verwerving van de villa in de Mattelierstraat ten behoeve van de nieuwbouw van CC De Bron, de afwikkeling van een pand in de Kevelderstraat, de locatie Houtwal en de reeds jaren achtereen bestaande situatie rond Weijnsbosch. Toen destijds De Woonplaats het hoofdkantoor vanuit Groenlo naar Enschede verhuisde, deed de directie de toezegging om één miljoen euro te willen investeren in Groenlo. Met deze overeenkomst wordt daaraan invulling gegeven.

Door Theo Huijskes

De coalitiepartijen CDA en OOG waren vrij kort in hun becommentariëring van de overeenkomst. Doelende op de kwestie nieuwbouw CC De Bron en de invulling van de locatie Houtwal, gaf CDA-factievoorzitter Theo Donderwinkel aan dat er met het afsluiten van de overeenkomst twee belangrijke zaken in het centrum van Groenlo op de been worden gehouden. De steun namens de fractie van OOG werd verwoord door Ronald Willering. "De risico's die aan deze deal kleven, zijn zeer beperkt. Bovendien is deze overeenkomst een belangrijke basis om de plannen van CC De Bron ten uitvoer te brengen."

Zure bijsmaak
"Wat in het vat zit, verzuurt niet. Maar of dat gezegde ook in dit geval van toepassing is, durf ik te betwijfelen", aldus PvdA-voorman Richard Klein Tank. "Het is in ieder geval een deal met een zure bijsmaak. In mijn beleving is het een bijzonder slimme zet van De Woonplaats. Deze onderneming heeft de deal een mooie verpakking meegegeven, waardoor een aantal eigen bedrijfsproblemen door de gemeente Oost Gelre worden opgelost. En daar blijft het niet bij, want De Woonplaats weet de overeenkomst ook nog zo in te kleden dat men zelfs nog eigenaar blijft van Weijnsbosch." Jerry van der Meulen (D66) had er veel moeite mee, omdat de raad met het oog op het voorstel ten aanzien van CC De Bron met deze deal onder druk wordt gezet. "Een niet gepaste aanpak, waarbij het ondernemersrisico van De Woonplaats wordt doorgeschoven naar de gemeente. Met daarnaast geen enkel voordeel voor de gemeente. Gewoon een ordinair vestzak-broekzakverhaal." Jos Wolterink (NLOG) beperkte zich tot de opmerking dat uit deze overeenkomst blijkt hoe onverantwoord het huidige college met gemeenschapsgeld omgaat.

Warrig stuk
VVD'er Bart Porskamp sprak van een warrig stuk met tal van onduidelijkheden. "Men is tot een overeenkomst gekomen ten aanzien van projecten die niets met elkaar te maken hebben. Als VVD hadden wij graag gezien dat alle projecten apart voor besluitvorming zouden zijn aangeboden. Het college hanteert in deze een oppertune handelwijze door een dergelijke overeenkomst ter discussie te stellen, na eerst de oren zo naar De Woonplaats te laten hangen. De overeenkomst rammelt en rommelt. Zo heeft wethouder Hoijtink altijd verkondigd dat het geen gemeentelijke taak is om vastgoed aan te kopen en wat gebeurt er nu met het voormalige Hamelandgebouw? Ten aanzien van de locatie Houtwal draait de gemeente op voor de kosten en is het De Woonplaats die de inkomsten ontvangt. In de situatie Weijnsbosch schenkt het college € 400.000,00 aan De Woonplaats en wordt vervolgens niet eens eigenaar van het perceel grond. Sinterklaas valt bij zo'n gigantische schenking in het niet. Al met al een deal, waarbij de gemeente € 990.000 bijdraagt, de provincie € 500.000,00 en De Woonplaats slechts € 180.000,00. Ik kan niet anders concluderen dan dat het college zich in ootje laat nemen door De Woonplaats." In een reactie gaf wethouder Vincent van Uem aan dat alle plussen en minnen op een rijtje zijn gezet en dat er per saldo voor de gemeente Oost Gelre een dikke plus is overgebleven.


Pilot lichte muziek (pop) van start

Regio - In de eerste week van oktober, week 41, start een 2-jarige pilot lichte muziek voor leerlingen van groep 5 van de basisscholen in Oost-Gelre. Maar liefst 44 leerlingen hebben zich aangemeld voor zang, keyboard, gitaar, basgitaar en slagwerk. De pilot wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Oost Gelre.

De lessen worden in Zieuwent in de St. Jozefschool gegeven, in Groenlo bij de Bron en in Lichtenvoorde in de dépendance van Boogie Woogie aan de Patronaatstraat. Op elke locatie staan instrumenten en bandapparatuur opgesteld zodat de lessen optimaal kunnen worden verzorgd.

Het doel van de pilot is dat kinderen van de basisschool op een enthousiaste en leuke manier intensief kennis maken met lichte muziek oftewel poplessen. De lessen sluiten aan op de AMV-lessen, die de kinderen mogelijk al in groep 4 hebben gevolgd. De leerlingen krijgen na schooltijd, in groepen van bijvoorbeeld 3 of 4 leerlingen, een jaar lang les in popmuziek.

Er wordt in kleine groepen eerst drie weken per discipline apart geoefend. Daarna, de vierde keer, wordt er steeds in een bandsamenstelling gespeeld. Het accent zal hierbij komen te liggen op het leren luisteren naar elkaar en het aanleren van akkoorden met behulp van actuele popsongs. Een mooie kans om op een speelse, interactieve manier, nader kennis te maken met een muziekrichting die meer dan ooit in de belangstelling staat.

Docenten van Boogie Woogie zullen de pilot uitvoeren. Claudette Doup, docent zang en toetsen, begeleidt de pilot richting de scholen.