Wethouder René Hoijtink verdedigt het collegevoorstel m.b.t. CC De Bron. Foto: Theo Huijskes
Wethouder René Hoijtink verdedigt het collegevoorstel m.b.t. CC De Bron. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

De Bron wordt De Mattelier

Veel goedkoper alternatief van City Lido haalt het niet

Door Theo Huijskes

Groenlo - De kogel is door de kerk. Blijdschap alom bij bestuur, directie, medewerkers en vrijwilligers van Cultureel Centrum De Bron in Groenlo en ergernis bij de tegenstanders, die van mening zijn dat er op deze manier wel erg onzorgvuldig met gemeenschapsgeld wordt omgesprongen ten behoeve van een in hun ogen geldverslindend prestigeobject. Na een enerverende discussie besloot de gemeenteraad van Oost Gelre in meerderheid om een krediet van twee miljoen euro beschikbaar te stellen voor een nieuw cultureel centrum.

De Bron gaat zich dus definitief in het centrum van Groenlo vestigen, wat kan worden gezien als een move die helemaal past in het Programma Stad Groenlo. Maar het ging niet zonder slag of stoot. Dit had vooral te maken met de met de verhuizing gepaard gaande hoge kostenpost en het gegeven dat de directie van Uitgaanscentrum City Lido even vóór het bereiken van de finish met een veel goedkoper alternatief op de proppen kwam, dat door menig Grollenaar werd omarmd maar tegelijkertijd zorgde voor twijfel, discussie en vooral onrust. Dit had zijn uitwerking niet op de coalitie (CDA-OOG). Beide fracties dienden tijdens de laatste raadsvergadering een amendement in, waarbij het door burgemeester en wethouders voorgestelde krediet van € 2.271.000 werd teruggebracht naar € 2.000.000, hetgeen een verlaging betekent van zo'n 10%. Het amendement, en daardoor tevens vervangende voorstel aan de raad, werd onderbouwd met twee belangrijke aspecten. Zo moet De Bron kosten besparen door het aan de dag leggen van meer zelfwerkzaamheid en daarnaast dient men binnen een termijn van drie jaar een privatiseringstraject op te starten. Het nieuwe voorstel werd aangenomen met 15 stemmen voor en 6 stemmen tegen.

"Cultuurtempel onverantwoord"
Van de vier oppositiepartijen waren het vooral de VVD en de Nieuwe Liberalen Oost Gelre, die fel ageerden tegen het basisvoorstel en het daaropvolgende coalitieamendement. Liberaal Bart Porskamp liet weten dat zijn partij van mening is dat Oost Gelre niet in de financiële situatie verkeert om een investering van bijna 2,3 miljoen euro te doen voor de huisvesting van een sociaal-cultureel centrum. "Wanneer de subsidie niet wordt toegekend, loopt het bedrag zelfs op naar 2,8 miljoen euro. Het college gaat in sneltreinvaart voorbij aan mogelijke alternatieven en financiële vraagstukken en heeft het hoofdzakelijk over het zogenaamde haltermodel", aldus Porskamp, die verder aangaf dat de VVD het algemeen belang voorop heeft gesteld en alle belangen en consequenties tegen elkaar heeft afgewogen.


Lees verder op pagina 39