Het Red Regiment uit Engeland is klaar voor de Slag om Grolle. Foto: Kyra Broshuis
Het Red Regiment uit Engeland is klaar voor de Slag om Grolle. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Engelsman hoopt op Spaanse overwinning

"In Groenlo is ons regiment opgericht"

Door Kyra Broshuis

Groenlo - Zoals bekend komen er in het weekend van 23-24-25 oktober vanuit de hele wereld re-enactors naar Groenlo om de slag na te spelen. De groepen komen onder andere uit Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Zwitserland, Hongarije, België, Luxemburg, Polen, Tsjechië, Spanje én Engeland. Engelsman Mark Scoular verheugt zich al maanden op de slag.

Mark Scoular is captain van het Red Regiment, een groep van 40 enthousiaste re-enactors. Hij vertelt met overgave over zijn ervaringen. Want het was in Groenlo dat het Red Regiment werd opgericht. "Samen met vrienden heb ik deelgenomen aan de slag in 2005. Dat was een geweldige ervaring, zo mooi dat we ter plekke besloten een regiment op te richten om zo deel te kunnen nemen aan meerdere Europese evenementen op dit gebied. Daarom is de Groenlo voor ons een thuis wanneer we van huis zijn." Scoular en zijn strijdmakkers zijn zeer te spreken over de evenement én over de medewerking van de Groenlose bevolking. "Het is echt waanzinnig hoezeer de stad bij het evenement betrokken is. De prachtige aankleding van de straten en gebouwen, de mensen in historische kleding in de binnenstad maar bovenal de bekende Groenlose gastvrijheid." Scoular en de zijnen verheugen zich enorm op de komende slag. "We hopen daar onze oude vrienden van over de hele wereld te ontmoeten. We gaan ervan uit dat we er ook weer veel vrienden bij krijgen. Het is prachtig om mee te maken."

Bijzondere wens
Het Red Regiment is één van de weinige groepen waarvan álle leden actief meevechten tijdens de slag. "Ook degenen die koken en ander werk in het kampement verrichten. Zelfs de vrouwen, we kunnen ze niet missen op het slagveld." Het regiment bestaat uit huursoldaten. "We behoren dus niet tot een bepaalde groep. Dat betekent dat de organisatoren van de verschillende slagen ons kunnen inzetten zoals ze willen. Om de een of andere reden is het in Groenlo altijd zo dat we bij de Spanjaarden horen. Het zou voor de verandering mooi zijn om eens te winnen. Viva España!" Een bijzondere wens van een bijzondere Engelsman.