Vluchtelingen krijgen Nederlandse les. Foto: Eveline Zuurbier
Vluchtelingen krijgen Nederlandse les. Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Lessen in nood-Nederlands

Maddy Hulshof: "Wat zou je zelf willen weten als je in hun schoenen stond?"

Door Eveline Zuurbier

ZIEUWENT – De lessen in nood-Nederlands zijn een gouden greep voor de vluchtelingen. De initiatiefneemsters Maddy Hulshof, Anja Eppingbroek en haar dochter Anrien gaven maandag twee sessies praktisch Nederlands waaraan 60 vluchtelingen deelnamen. Dat is een groot aantal, gezien er in Sourcy Center 81 vluchtelingen worden opgevangen. Donderdag 1 oktober eindigt de crisisnoodopvang. Tot dan gaan de drie leerkrachten door met het geven van deze lessen.

"Ze zijn ontzettend leergierig en gemotiveerd. Ze kwamen zelfs weer terug om nog meer taal met ons te delen. We zijn begonnen met het lesprogramma voor kinderen van groep 3: dus met de letters en klanken van het bekende rijtje 'maan', 'roos', 'vis'. Online is weinig te vinden over hoe je mensen die Arabische leestekens gewend zijn, iets van onze taal en tekens over kunt brengen. Je weet ook niet in hoeverre ze opgeleid zijn en jong en oud zitten in een klas."

Maddy Hulshof, leerkracht aan de Jozefschool en deskundig op het gebied van autisme, plaatste pictogrammen waarmee ze vaak werkt om sociale communicatie op gang te brengen. "Het werkte zo goed dat de picto's van 'ik ben blij', 'ik ben boos', 'ik ben verdrietig' en ook gebruikstaal als 'waar is de wc?' door hen zelf fonetisch in het Arabisch werd ondertiteld." Uitgaande van de gedachte 'wat zou je zelf willen weten als je in hun schoenen stond' hebben we een passend aanbod in Nederlandse les kunnen doen."