De locatie hoek Lichtenvoordseweg - Lievelderstraat. Foto: Theo Huijskes
De locatie hoek Lichtenvoordseweg - Lievelderstraat. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Ontwerpbestemmingsplan De Gracht voorziet in drie woningen

Groenlo - Er lijkt langzamerhand schot te komen in het plan 'De Gracht' (hoek Lichtenvoordseweg - Lievelderstraat in Groenlo). Burgemeester en wethouders hebben inmiddels ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan Woningbouw De Gracht, alsmede met het beeldkwaliteitsplan. Een en ander houdt in dat er ter plekke op korte termijn ruimte is voor drie royale, vrijstaande woningen, die ieder op een perceel met een omvang van ruim 600 vierkante meter kunnen worden gerealiseerd. Wanneer er over het aantal van drie woningen wordt gesproken, is daarbij tevens het voormalige bedrijfspand van Projectbureau LBA meegeteld.

Door Theo Huijskes

Of er daadwerkelijk schot komt in deze al jaren voortdurende aangelegenheid hangt natuurlijk af van de vraag of er straks kandidaten zijn voor de daar gewenste woningen. Nadat hij de geschiedenis van deze locatie nog eens de revue heeft laten passeren, geeft wethouder Vincent van Uem aan dat het voorliggende bestemmingsplan voor drie forse stedelijke woningen conform de wens is van de gemeenteraad. "Vervolgens is het inderdaad afwachten of zich gegadigden aandienen. Maar in nauwe samenwerking met LBA is deze, in onze ogen meest haalbare oplossing uit de bus gekomen. Dat er gaandeweg het traject gekozen moest worden voor een bepaalde koerswijziging, heeft te maken met het feit dat een provinciale subsidie voor het totale project tot tweemaal toe is afgewezen. We hebben het hier over een subsidie in het kader van het Impulsplan Wonen."

Faillissement Casa Cura
Desgevraagd geeft Erik Schuurmans, directeur van Projectbureau LBA Groenlo, aan dat het niet juist is dat het huidige plan conform de wens van de gemeenteraad is. "Het is in de eerste plaats een keuze van het college zelf, dat het plan van een niet bij naam te noemen ambtenaar heeft overgenomen. Er is verder inderdaad tweemaal over een provinciale subsidie aangevraagd. Maar de wethouder laat na om daarbij te vermelden dat de gemeente de mogelijkheid, om bij een derde, hernieuwde aanvraag mogelijk wel in aanmerking te komen voor een subsidie, om zeep heeft geholpen door de beslissing te nemen om de oude, verpauperde panden op het adres Lichtenvoordseweg 2 voortijdig te laten slopen. Daarnaast kan de wethouder wel zo mooi vertellen dat het nieuwe plan in goed overleg met LBA tot stand is gekomen, maar de kern van het gehele verhaal heeft natuurlijk een andere lading. Wij zijn immers door toedoen van de gemeente in een situatie terecht gekomen, waarin er voor ons geen andere keuze meer mogelijk is."
Voor LBA begon alle ellende op het moment dat het faillissement van Casa Cura, vastgoedontwikkelaar in de zorg, een feit was met het gevolg dat de gemeenteraad van Oost Gelre het plan voor de bouw van zorgappartementen ter plekke noodgedwongen terzijde moest leggen en zich moest buigen over de gevolgen. De uitkomst hiervan was in eerste instantie dat een motie van de vorige coalitie (VVD-OOG) door de voltallige gemeenteraad werd aangenomen. En dat had weer tot gevolg dat de opstallen op de gemeentelijke percelen (het voormalige horecabedrijf van onder andere de familie Van Leuteren) zouden worden gesloopt. Verder zou het terreingedeelte na de sloop geëgaliseerd en vervolgens ingezaaid worden. Dit alles heeft begin dit jaar plaatsgevonden.

Maximale krachtsinspanning
Het gebouw op het adres Lichtenvoordseweg 4, waarin voorheen LBA was gehuisvest, is vooralsnog intact gebleven. Destijds werd op aandringen van alle fracties in de vorige gemeenteraad een van gemeentewege maximale inspanningsverplichting afgesproken om tot een in alle opzichten aanvaardbare oplossing te komen voor LBA. Dit laatste werd ook door de destijds en ook heden ten dage nog steeds verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem namens het college van burgemeester en wethouders toegezegd.
LBA-directeur Schuurmans, die niet via deze krant zijn gram wil halen, wil wel kwijt dat er bij de laatste aanvraag van een maximale krachtsinspanning van de zijde van de gemeente geen sprake is geweest en dat zijn bedrijf de dupe is geworden van de gemeentelijke plannenmakerij. "Een en ander staat haaks op onze inspanningen, die gepaard gingen met de realisatie van nieuwbouw aan de Barkenkamp, waarmee wij wel helemaal aan onze verplichtingen jegens de gemeente hebben voldaan. Zelf dus volop geïnvesteerd, maar daar is van gemeentewege niets voor teruggekomen. Zo ging de aankoop door de gemeente van ons pand aan de Lichtenvoordseweg op het laatste moment niet door en vervolgens zijn wij mede daardoor ongewild meegetrokken in de totale malaise. De schade die wij daardoor hebben geleden en nog steeds lijden, schrijft de gemeente nu toe op het conto van bedrijfsrisico. De openbare ruimte op de hoek Lichtenvoordseweg-Lievelderstraat heeft weliswaar een update ondergaan, waardoor er uitvoering kon worden gegeven aan het initiatief van Pluk Stad Groenlo voor een Pluk de Stadstuin en het zo gewenste Rondje Gracht. Maar ik kan mij niet voorstellen dat de burgers van Groenlo en in het bijzonder de buurtbewoners echt gelukkig zijn met de huidige situatie, die er naar mijn mening nog steeds niet uitziet."


ZSOM televisieprogramma van week 41

Groenlo - De Ziekenomroep Sound of Music zendt op verschillende momenten uit in de Molenberg te Groenlo.

De komende week staan weer verschillende programma's op de rol: naast het ZSOM Regiojournaal is er aandacht voor het Oldtimer festival in Meddo en het Slagwerkconcert van Excelsior Winterswijk.

Oproep
Lijkt het u leuk om te filmen, teksten te schrijven of te monteren in de studio? Stuur dan een mail naar studio@zsom.nl .