Het eerste kunstgrasveld van Longa ’30 dat in 2016 wordt vernieuwd. Foto: Theo Huijskes
Het eerste kunstgrasveld van Longa ’30 dat in 2016 wordt vernieuwd. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Financiële huishouding
Oost Gelre goed op orde

Burgemeester en wethouders stellen begrotingen vast

Door Theo Huijskes

Oost Gelre - "Mijn mening is dat wij als college voor 2016 een mooie programmabegroting hebben neergelegd. Wij hopen in 2016 zelfs een bedrag van ongeveer € 400.000 over te houden. Ook de meerjarenbegroting 2016-2019 is een mooi resultaat geworden. Oost Gelre heeft de financiële huishouding goed op orde. Ondanks dat er ook met betrekking tot 2016 van rijkswege financiële maatregelen zijn te verwachten, die hun uitwerking op de bijdragen uit het gemeentefonds niet zullen missen, kunnen wij zorgen voor een blijvend sluitende begroting. Bovendien hebben wij voldoende financiële dekking kunnen inruimen voor nieuw beleid, waar alle kernen binnen de gemeente Oost Gelre van profiteren."

Met deze woorden presenteerde wethouder financiën Marieke Frank afgelopen week tijdens de gebruikelijke persbijeenkomst de financiële vooruitzichten voor de komende jaren.
In de onderliggende stukken heeft het college een duidelijke visie opgenomen, die verwoord is in de nota 'Samen aan de slag in andere tijden', waarin de unieke kwaliteiten van Oost Gelre zijn beschreven. Zo wordt daarbij beklemtoond dat Oost Gelre iets te bieden heeft aan bewoners, bedrijven en bezoekers wanneer het onder andere gaat om schitterend wonen, duurzaam ondernemen als motor voor de (lokale) economie, alsmede cultuur en natuur.
"Deze kernwaarden vormen ook de pijlers voor ons financieel beleid. Wij willen transparant zijn voor onze burgers, bedrijven, instellingen en verenigingen. Daarvoor nemen wij initiatieven om de diverse partijen te betrekken bij de inhoudelijke totstandkoming van de programmabegroting. Niet alleen voor de ontwikkeling van nieuwe initiatieven maar ook om vanuit de samenleving nieuwe ideeën te ontvangen om bezuinigingen door te voeren. De noodzaak om te bezuinigen blijft de komende jaren nog onvermijdelijk. In het bijzonder omdat de financiële situatie onzeker blijft en de decentralisaties in het sociaal domein gepaard gaan met forse kortingen op de budgetten die het rijk overhevelt", aldus het college.

Nieuw kunstgras voor Longa '30
In de programmabegroting 2016 wordt voorgesteld om een bedrag van € 6.374.500 te investeren in nieuw beleid. Veruit het grootste bedrag, te weten circa € 2.500.000, gaat daarbij naar de reconstructie van wegen en riolering. Met betrekking tot de doorsnee burger meest aansprekende investeringen is er bijvoorbeeld een bedrag van € 225.000 gereserveerd voor vervanging van het oude kunstgrasveld van Longa '30 en € 40.000 voor het clubgebouw annex instructieruimte van PSV Den Bosch. Voor verdere ontwikkeling van het Programma Stad Groenlo, in dit geval het doortrekken van de verbinding van Marveld Recreatie met het centrum van Groenlo, is € 275.000 gereserveerd en het Programma Keisterk Lichtenvoorde kan € 100.000 inboeken voor de eerste opstartkosten. Ook komen de drie rotondes op de Hamelandweg in 2016 aan de beurt. Hiervoor is een bedrag uitgetrokken van € 750.000. Een centrale plek in het nieuwe beleid wordt ook ingenomen door de Besselinkschans, waarin op tweeërlei wijze geïnvesteerd wordt. Enerzijds vanwege het in samenwerking met het Waterschap te realiseren watersysteem en anderzijds ter financiering van enkele eigen gemeentelijke projecten. Het gaat hier om een totaalbedrag van € 865.000.

Drie decentralisaties
Ook in het kader van de Programmabegroting 2016 blijft de meest in het oog springende verandering de overheveling van taken van de hogere overheid naar de gemeente. De drie decentralisaties, waarin de gemeente verantwoordelijk is voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), de Jeugdhulp en de Participatie. Maar ondanks dat 2016 ten aanzien van de drie transities in het kader van het Sociaal Domein een belangrijk overgangsjaar is, gaat het college er van uit dat de financiële gevolgen hiervan in het kader van de nieuwe programmabegroting kunnen worden opgevangen. Volgens portefeuillehouder Jos Hoenderboom wordt de in 2016-2017 te maken omslag in goed overleg met de zorgaanbieders opgepakt. "In dat verband hebben wij nu de mogelijkheid om benodigde gelden op de achtergrond gereserveerd te houden. Dit wil overigens niet zeggen dat het beschikbare geld bepaalt hoever wij kunnen gaan. Bij ons blijft de mens en de voor hem of haar benodigde zorg te allen tijde voorop blijft staan."


Oktober Musik Fest bij Hogenkamp

Lichtenvoorde - Zondag 11 oktober vindt bij zaal Hogenkamp het Oktober Musik Fest plaats. Egerländer, polka's, bier en pretzels. Een middag met medewerking van blaaskapel de Knollentrekkers en harmonicaspeler Rene Slapak. Bijzonder is dat voor deze middag groepsreserveringen mogelijk zijn.

De Knollentrekkers is een gezelschap van 24 mensen van allerlei leeftijden, waaronder drie vocalisten. Ze brengen een afwisselend repertoire van Egerländer en Oostenrijkse meezingers.
Rene Slapak speelt op zijn trekharmonica muziek uit Oostenrijk, Slovenië en Duitsland. De Zuid-Limburger werd in de jaren 90 twee keer wereldkampioen op de Steirische Harmonika. Hij trad verschillende keren voor televisie op, onder andere in de Duitse show Lustige Musikanten.

Het Oktober Musik Fest bij Hogenkamp begint om 14.00 uur.


www.cafezaalhogenkamp.nl