Mieke Stemerdink en Peter Groot Kormelink. Foto: Kyra Broshuis
Mieke Stemerdink en Peter Groot Kormelink. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Pareltjes van Peter Groot Kormelink

Groenlo - De opkomst was niet geweldig zaterdagavond bij City Lido. Degenen die wel de moeite hadden genomen kregen een prachtige avond voorgeschoteld. Oud Grollenaar Peter Groot Kormelink bracht de liedjes van zijn nieuwe cd Weerkomm'n ten gehore. En dat deed hij met verve.

Door Kyra Broshuis

Groot Kormelink heeft een ode aan de Achterhoek geschreven. Op zijn cd staan nummers in Achterhoeks dialect. De zanger is zichtbaar verheugd met het optreden in zijn geboortestad. "Mooi dat jullie d'r allemoal bunt!" De aanwezige muziekliefhebbers genieten van pareltjes als Deerntje en Ans buj Nans. Dat laatste nummer verhaalt over het gevoel dat iedereen wel kent: 'Ergens ben je nergens. Als je denkt dat je beet hebt laat het los. Ergens ben je nergens. Als je denkt dat je wint ben je toch de klos'. Groot Kormelink haalde zijn inspiratie voor de nieuwe cd uit zijn herinneringen aan vroeger, aan Groenlo en omgeving, zijn jeugd en zijn vertrek. "Het is mijn eerbetoon aan de Achterhoek. Pas als je weggeweest bent, weet je hoe mooi het hier is. Het is het meest persoonlijke dat ik ooit gemaakt heb."
Tot vreugde van de wat minder jeugdige bezoekers brengt Groot Kormelink ook nog een van zijn oude hits 'Wind en Zeilen' van de toenmalige band Splitsing. Samen met Mieke Stemerdink van De Gigantjes het nummer 'Wi'j bunt 't verschil'. Ook Stemerdink beheerst het Achterhoeks dialect al worden sommige woorden hier anders uitgesproken. Pr-man Henri Walterbos heeft Groot Kormelink ook bijgestaan op het vlak van de uitspraak van het dialect. "Peter is natuurlijk lang weggeweest uit Groenlo en had voor sommige woorden een andere uitspraak dan we hier gewend zijn. Ik heb met heel veel plezier met hem samengewerkt. Het is een prachtige cd geworden, een must voor de liefhebbers van de Achterhoekstalige muziek."
Het aanstekelijke 'Boer'n Boer'n Boer'n' brengt de dansliefhebbers op de been. De clip hiervan, een prachtige Acherhoeks tafereel, is te bekijken op YouTube. Aa de cd-presentatie werkten ook Bert Heerink, Jacko en Wessel Zieverink, Vocales en Groot Kormelinks begeleidingsband Boulevard. Groot Kormelink weet de mensen nog steeds te raken, ook of misschien wel juist in het Achterhoeks. Zijn cd Weerkomm'n is te bestellen via zijn website www.petergrootkormelink.nl.