Locatie Wheme van De Ni-je Veste. Foto: Theo Huijskes
Locatie Wheme van De Ni-je Veste. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Basisschool De Ni-je Veste in de Wheme
heeft nog zeker drie jaar

Groenlo - Volgens Ruud Beekhuizen, voorzitter van het college van bestuur van Delta, zal in ieder geval de komende drie jaar de basisschool De Ni'je Veste, locatie Wheme, nog niet gesloten worden. "Geluiden met de strekking dat de school in hartje Groenlo reeds aan het begin van het schooljaar 2016-2017 de deuren zal gaan sluiten, zijn uit de lucht gegrepen. Dat desondanks de al jaren geleden ingezette en zich nog steeds versterkende demografische krimp tot gevolg heeft dat op termijn vele basisscholen op slot gaan, is een vaststaand gegeven."

Door Theo Huijskes

Het was in de afgelopen week VVD-raadslid Kees Porskamp, die tijdens de raadscommissievergadering bij wethouder René Hoijtink informeerde over het hem ter ore gekomen voornemen om De Ni'je Veste aan de Wheme te sluiten. "In de afgelopen dagen hebben diverse bezorgde ouders van basisschool De Ni-je Veste, locatie Wheme, contact met ons gezocht. De ouders hebben tijdens een ouderavond op dinsdagavond 29 september bij de rondvraag vernomen dat het bestuur van Delta, waar De Ni-je Veste onder valt, het voornemen heeft om de locatie aan de Wheme te sluiten. De overheveling van de onderbouw van locatie de Wheme naar locatie de Buitenschans zou per volgend schooljaar al plaats gaan vinden. De verdere plannen betreffende de mogelijke sluiting van de school zouden op een binnenkort te houden ouderavond gepresenteerd gaan worden. Is het college bekend met deze plannen van Delta? En zo ja, hoe kijkt het college aan tegen deze mogelijke plannen," aldus Porskamp. Hoijtink bevestigde in zijn antwoord dat ook hij was benaderd door verontruste ouders. "Ik weet dat de instroom van nieuwe leerlingen bij de locatie aan de Wheme erg tegenvalt. Maar van concrete plannen om die vestiging op korte termijn te sluiten, waarbij leerlingen worden overgeheveld naar de locatie Buitenschans, is mij niets bekend. Er zullen bij Delta ongetwijfeld financiële overwegingen aan ten grondslag liggen om een dergelijke beslissing te nemen. Wij zullen in ieder geval in gesprek gaan met het bestuur van Delta om daarbij te horen wat de concrete plannen op korte en lange termijn inhouden."
Desgevraagd deelt Beekhuizen mee dat er al in 2013 een projectgroep in het leven is geroepen, waarin ook de gemeente Oost Gelre is vertegenwoordigd, die de gevolgen van de demografische krimp in kaart moet brengen. "De krimp heeft tot gevolg dat het leerlingenaantal zeker met 30% zal afnemen." Beekhuizen geeft daarbij aan dat De Ni-je Veste in Groenlo bij Delta wordt gezien als één school, ondanks de twee locaties. "Vergeet niet dat het aantal leerlingen op deze school in de afgelopen vijf jaar met circa 150 is gedaald en dat daar de komende drie jaar nog eens circa 90 leerlingen bijkomen. Het is nu heel belangrijk om te weten hoe de projectgroep op de ontwikkelingen gaat anticiperen." Beekhuizen betreurt het dat wethouder Hoijtink heeft aangegeven dat financiële redenen de oorzaak zijn van deze gang van zaken. "Niet de financiën, maar de kwaliteit van het onderwijs staat bij ons altijd voorop. Ik kan mij in het verlengde daarvan niet voorstellen dat ouders zitten te wachten op een school met drie combinatieklassen."