Kinderen schrijven met een ganzenveer. Foto: Kyra Broshuis
Kinderen schrijven met een ganzenveer. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Slag om Grolle: Sociëteit
De Zon zetelt op de Markt

Postduiven en musketkogels in hartje Groenlo

Door Kyra Broshuis

Groenlo - Pal voor hun clubhuis Frederik Hendrik op de Markt zit tijdens de Slag om Grolle de groep van De Zon. Niet de complete groep, maar zeker een man of 32 en 10 kinderen. "Heel wat meer dan tijdens onze eerste deelname, toen waren we met 8 volwassenen," vertelt André Koppelman, die samen met Harrie Overkamp de organisatie op zich neemt.

Dit maak je nooit meer mee
De mannen van De Zon komen elke woensdagavond bij elkaar in hun clubhuis. Geen verplichting maar de opkomst is altijd hoog, zegt Koppelman. Al weken gaat het gesprek over de naderende Slag. "Ik vind het zo'n prachtig evenement, en dit jaar helemaal. 400 Jaar Grolsch, zoiets maak je nooit meer mee. Maar in Groenlo doen we weer waar we goed in zijn, origineel verkleden en feesten. Dat vond ik toen met Grol 700 al prachtig en dat vind ik nu nog steeds."

Activiteiten voor kinderen
De Zon heeft allerlei activiteiten voor de kinderen tijdens de Slag. Zo staan er twee manden met postduiven klaar om briefjes van kinderen weg te brengen. "Die briefjes gaan ze uiteraard ouderwets met een ganzenveer schrijven. We hebben heel kleine briefjes die we nog kleiner opvouwen. Dan kunnen we de briefjes met speciale elastiekjes voor 1-daagse vluchten aan een poot van een postduif binden. Vervolgens vragen we de postcode van het adres en sturen de duiven op pad. Kinderen vinden dat prachtig. Het mooie is dat zo alles weer bij elkaar komt, ons clubhuis was vroeger immers een postkantoor." De duiven zijn van Leo Huurneman die ook vorige keer zijn dieren al beschikbaar stelde. "Halverwege de dag moeten we snel even naar de Vrakkinkweg om de uitgevlogen dieren weer op halen." Ook worden er musketkogeltjes gegoten van tin. "Ik hou ervan om overal te zoeken naar mooie oude dingen. Zo heb ik ook gezocht naar een originele tang en een gietlepel. Overal heb ik tin vandaan gehaald zodat de kinderen straks kunnen zien hoe de musketkogeltjes gegoten worden." De mannen van De Zon hebben ook nog stempels gemaakt waarmee de kinderen oude lakzegels kunnen maken.

Tussentijdse bivak
Het wordt een prachtig tafereel op de Markt. De Zon gaat echter niet over 1 nacht ijs. "Zeker niet, we hebben onlangs al een tussentijdse bivak gehouden bij Ria Reijrink op de boerderij in Zwolle, uiteraard geheel in de stijl en sfeer van 1627. In plaats van een clubavond hebben we - Harrie Overkamp, Peter Konings en ikzelf - daar toen een infobijeenkomst georganiseerd om de boel eens goed te motiveren. En met succes, want aan de hand van die avond kregen we een hoop extra aanmeldingen voor deelname erbij. Niet in de laatste plaats dankzij de prachtige presentatie van Godfried Nijs die avond. Hij is, naast lid van de organisatie van de Slag om Grolle, ook amateur-archeoloog en weet ontzettend veel over De Slag in 1627 en het leven in die tijd. Daarbij kan hij ook nog eens heel mooi vertellen. Zo legde hij onder andere uit dat de plek waar we toen zaten vlakbij de historische circumvallatielinie ligt."

Stimuleren en motiveren
Om al die deelnemende mannen, vrouwen en kinderen van De Zon van een goede plek te kunnen voorzien heeft Koppelman samen met Thom Kramer een prachtige oude tafel met banken gemaakt. "Het is een tafel van 3.30 meter lang met prachtige oude penverbindingen. We hebben ook mooie oude vaten om op te zitten. Alle spullen staan bij Ria opgeslagen, gelukkig is daar plek genoeg." Koppelman vindt het geweldig om mee te doen aan het leven van alledag. "Het is echt heel leuk. We doen eigenlijk niets bijzonders maar het is wel mooi om te zien dat steeds meer groepen in Groenlo hieraan meedoen. We willen de mensen graag stimuleren en motiveren. Het blijft bijzonder dat mensen zich zo inzetten om Groenlo op de kaart te zetten. Ik denk dat de organisatie van de Slag om Grolle daar ontzettend blij mee mag zijn." De mannen, vrouwen én kinderen van De Zon zijn tijdens het weekend van de Slag om Grolle te vinden op de Markt in Groenlo, pal voor Frederik Hendrik.