Enkele Berkelzangers namen een kijkje bij de Rainbowband. Foto: Henri Walterbos
Enkele Berkelzangers namen een kijkje bij de Rainbowband. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Uniek concert Berkelzangers en Rainbowband

Lichtenvoorde/Borculo - "Misschien moeten we samen een keer iets gaan doen." Het prille begin van een mooie samenwerking tussen de Berkelzangers uit Borculo en de Rainbowband uit Lichtenvoorde die gestalte krijgt op zaterdag 24 oktober in Muziekcentrum Borculo. Twee zielen, één gedachte, zo bleek toen Tonnie Weikamp, één van de muzikaal begeleiders van de Rainbowband als trompettist van duo Old Spice aan tafel zat met Henk Konijnenberg van de Berkelzangers, in de pauze tijdens een uitvoering van de Borculose mannenzanggroep waar Weikamp optrad met datzelfde Old Spice. "In de pauze zaten we bij elkaar en kwam ineens de Rainbowband ter sprake. Beiden hadden we tegelijkertijd dezelfde gedachte schijnbaar," lacht Weikamp. "Samen iets doen is altijd het leukste," vult Konijnenberg, voorzitter van de Berkelzangers, aan, zittend naast zijn penningmeester Herman te Brinkhof, aan de keukentafel in huize Weikamp in Lichtenvoorde, waar het optreden en de repertoirekeuze worden doorgenomen.

Door Henri Walterbos

Raakvlakken met elkaar
Nadat het idee geopperd was lieten beide partijen er geen gras over groeien, werden de hoofden al snel bij elkaar gestoken en werd alles uit de kast gehaald voor een uniek optreden. Beide muziekgroepen zijn totaal verschillend, maar men heeft wel degelijk raakvlakken met elkaar. Twee geheel verschillende werelden komen hier bij elkaar, maar de passie waarmee beiden hun hobby uitoefenen is dezelfde. "Dat hebben we gezien tijdens de repetitie van de Rainbowband," is Konijnenberg onder de indruk. Tonnie: "Op dezelfde dag om 11 uur gaan we als een soort generale repetitie een keer samen oefenen. Dan blijft het ook beter hangen." Zenuwachtig zeggen de leden van de Rainbowband nu nog niet te zijn. "Dat zal vast nog wel komen," voorspelt Tonnie, die zijn muzikanten kent als de beste. "De Berkelzangers treden meer de kant van Borculo op en wij meer rond Lichtenvoorde. Het is leuk dat je nu een keer aan die kant mag optreden."

Repertoire
Het repertoire van de uit 40 zangers bestaande Berkelzangers bestaat uit Nederlands-, Duits- en Engelstalige populaire liederen, waaronder veel evergreens. Invloeden van dialectgroepen als Normaal en de Spitfires zorgden voor de Achterhoekse inbreng qua repertoire. Het koor zingt vierstemmig en wordt begeleid door een eigen band. Het geheel staat onder leiding van dirigent Lodewijk van Houwelingen. De Rainbowband bestaat uit 40 leden met een verstandelijke beperking, onder leiding van Tonnie Weikamp en medebegeleiders Leo Nienhuis, Willy Engelbarts, Dorien Harbers en Jet Sanders. Het repertoire van de Rainbowband is zeer divers. Klassieke walsjes en polka's worden afgewisseld met populaire Nederlandstalige nummers van onder meer Frans Bauer. Op 24 oktober zal ieder een eigen onderdeel verzorgen, maar ook zal ook samen gemusiceerd worden. In de pauze zal een optreden verzorgd worden door Dokters' Swingende Infuustoeters uit Lichtenvoorde. De presentatie is in handen van Miriam van Aken. De middag is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Verstandelijk Gehandicapten, Fonds 1819 en Fonds 2013.

Gratis entree/vrije gift
Het optreden van de Berkelzangers en de Rainbowband begint om 14.00 uur, zaal open 13.00 uur. De entree is gratis, maar een vrije gift in een melkbus wordt zeer gewaardeerd. De zaal is zeer goed toegankelijk voor rolstoelers. Het duo Old Spice zal in de pauze een optreden verzorgen. Einde van het concert zal tegen 17.00 uur zijn. Van het programma worden opnames voor een dvd gemaakt, die naderhand te koop is.