Hans Keuper en de leerlingen tijdens 'Anton van den Bok'. Foto: Henri Walterbos
Hans Keuper en de leerlingen tijdens 'Anton van den Bok'. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Projectdagen in kader
'Actief Burgerschap'

Groenlo/Lichtenvoorde - Een diversiteit aan workshops in het kader van 'Actief Burgerschap. Afgelopen week op beide locaties van Marianum. "In de week dat de bovenbouw uitwisseling heeft met leerlingen uit het buitenland houden wij traditioneel onze projectweek voor de onderbouw. Deze keer in het kader van 'Openbaar Burgerschap' dus," vertelt Sander Esselink, docent aan het Marianum in Lichtenvoorde. In de invulling ervan zat grote bewegingsvrijheid. De gekozen opzet bleek een juiste keuze, met enthousiasme alom van de zijde van leerlingen, docenten en zij die meewerkten.

Door Henri Walterbos

Workshops en meer
De projectdagen zijn opgezet in samenspraak met Marco te Nijenhuis en Talie Wijlens, jongerenwerkers van MAZZEL, met teamleiders onderbouw en de zorgcoördinator van het Marianum. Het was niet alleen naar sprekers luisteren, vertelt Raymond Nijenhuis namens het Marianum. Het was meer. "We zaten te kijken met elkaar in welke vorm we aan 'Actief Burgerschap' uiting zouden kunnen geven en kwamen toen bij MAZZEL terecht. Zij zijn ervaringsdeskundigen. Zij hebben ons goed geholpen en er zelfs een pilotproject van gemaakt om mogelijk straks breder uit te zetten. In Groenlo konden leerlingen deelnemen aan een stadswandeling en het beleven van de Slag om Grolle. Daarnaast workshops over seksuele diversiteit, mantelzorg, sociale media tot en met het nieuwe eten en een gezonde leefstijl. Ook was de wijkagent aanwezig met een leerzaam verhaal, evenals Arjan Brouwer van de rampenbestrijding."

Hans Keuper
In Lichtenvoorde was het vooral Hans Keuper die vanwege zijn presentatie indruk maakte op de leerlingen met zijn workshops dialect. Smeuïg en humoristisch maar met een boodschap. De kinderen hingen aan de lippen van de (liedjes)schrijver, verhalenverteller en boegbeeld van Boh Foi Toch. Keuper is een groot voorvechter van het in stand houden van het dialect en gaf de leerlingen van de onderbouw een workshop 'Dialect en taal', en de verschillen per regio, per plaats soms. Zelfs een stukje grammatica ontbrak niet. Vanzelfsprekend had hij zijn 'monica' bij zich. Met enthousiasme en bevlogenheid werd er volop meegezongen met bekende nummers van Boh Foi Toch als 'Hee hee, hoo hoo'. Hilariteit alom in de klas als Keuper vraagt de stoelen waarop ze zitten om te draaien en vooruit te bewegen alsof ze 'op de bok zitten', en mee te doen met 'Anton van den bok den wol eens riejen leren, toen had hee nog gin peerd.' Esselink lacht erom. "Volgens mij is zelfs de vloer een beetje beschadigd, maar de leerlingen vonden het prachtig, al kenden sommigen Boh Foi Toch niet."

Politiebus
Vermakelijk maar ook leerzaam: de onderwerpen die aan bod kwamen gedurende de projectdagen en waaraan actief kon worden meegedaan. "Veel strijd werd er bijvoorbeeld door teams geleverd bij de workshop Kruispunt, over verkeersveiligheid," gaat Nijenhuis verder. "Er werd door de leerlingen aan de hand van een drietal stellingen flink gedebatteerd bij deze workshop, verzorgd door Teamalert." De politiebus trok in Lichtenvoorde veel bekijks. In dit 'mobiel medialab' van de politie kregen de leerlingen informatie over de juridische aspecten van cyberpesten en maakten ze kennis met de site vraaghetdepolitie.nl, waarop veel informatie te verkrijgen is over thema's als alcohol, internet, pesten, verkeer, vernieling, drugs, loverboys en discriminatie.
Nijenhuis kijkt met een goed gevoel terug op de projectdagen.