De laatste loodjes voor De Slag om Grolle

Bevolking doet met 48 groepen mee

Groenlo - Met nog anderhalve week te gaan staat de organisatie van de Slag op scherp. Edwin Grothe heeft hectische en drukke maanden achter de rug, maar is vooralsnog een tevreden man.

"We zijn nog bezig met de punten op de i te zetten. Alles is geregeld, het gaat nu nog om afwerking. Het loopt gelukkig allemaal goed, maar er komt ontzettend veel bij kijken. Dit is ook wel een heel bijzondere editie met het 400 jaar Grolsch gebeuren erbij. De deelname van de Grolse bevolking is dit jaar ook groter dan ooit. We hebben maar liefst 48 deelnemende groepen, tegen 12 groepen bij de laatste editie. Meer dan 800 mensen doen mee aan het Leven van Alledag in de binnenstad, een enorm aantal. We zijn daar ontzettend trots op en heel blij mee. Het heeft onze stoutste verwachtingen overtroffen."
Niet alleen de deelname van de Grolse bevolking is enorm toegenomen, ook het aantal re-enactors op het slagveld is dit jaar sensationeel. "Bij de Slag in 2005 hadden we 500 re-enactors, een heel behoorlijk aantal. Dit jaar komen we uit op ruim 1400 re-enactors! Daarmee is de Slag om Grolle het grootste evenement op dit gebied in de wereld. Dit jaar zal een recordaantal van 487 musketiers en maar dan 300 piekeniers een contramars lopen op het schootsveld. Dat is nog nergens in de wereld met zo'n grote groep gedaan."
De deelnemers komen uit 16 verschillende landen. Ook zullen er 21 paarden meedoen op het slagveld. "Om al die mensen, wapens en paarden op een veilige manier naar Groenlo te krijgen, moeten we aan heel veel eisen voldoen. Daar gaat ontzettend veel werk in zitten. Gelukkig werken we met veel vrijwilligers die inmiddels het klappen van de zweep kennen."
De pr-commissie van de Slag - naast Grothe zelf bestaande uit Jan Nales, Marjolein Gerritsen, Chantal Grothe, Marijt Helmink en Hilke Heezen - heeft zich ingespannen om het evenement tot ver over de landsgrenzen in de schijnwerpers te plaatsen. En met succes, want afgelopen week pakte de Duitse krant Bild groot uit met een foto en artikel op de voorpagina. De organisatie verwacht, naast de duizenden bezoekers uit eigen land, ook veel mensen uit Duitsland te mogen verwelkomen.

Inwoners van Groenlo
Voor de inwoners van Groenlo is het uiteraard ook een prachtig evenement. Wel zijn er een paar belangrijke dingen waar ze rekening mee moeten houden. Het hele centrum van Groenlo wordt afgesloten voor auto's en fietsen. Er staan bij de ingangswegen voldoende stallingen om de fietsen neer te zetten. Het centrum is op vrijdag tot 12:00 en na 17:00 uur gratis toegankelijk. Op zaterdag en zondag is dat tot 10:00 en na 17:00 uur. Voor de tussenliggende uren kan iedereen een ticket kopen.


lees verder op pagina 20
zie ook pagina 3