Belangenvereniging Groenlo wil één echte Grolse Kermis. Foto: Theo Huijskes
Belangenvereniging Groenlo wil één echte Grolse Kermis. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Ben Verheij: "Groenlo heeft baat
bij één echte Grolse Kermis"

Groenlo - De perikelen ten tijde van de Grolse Kermis in 2014 en in dit jaar, ontstaan vanwege de slechte samenwerking tussen een tweetal organisaties, zijn voor de Belangenvereniging Groenlo aanleiding geweest om een publiekelijk signaal af te geven. In een open brief, vorige week in deze krant geplaatst, roept men de besturen van de stichtingen Grolse Kermis Groenlo en Horeca Evenementen Groenlo op om een betere samenwerking te bewerkstelligen, die in 2016 gaat leiden tot één kermis, één programma en één munt.

Door Theo Huijskes

Voorzitter Ben Verheij van de Belangenvereniging Groenlo zegt dat de gehele gang van zaken tijdens de afgelopen edities van het Grolse volksfeest niet past bij een plaats als Groenlo.

Niet beschuldigend
"Let wel, als belangenvereniging willen wij absoluut niet wijzen met de beschuldigende vinger, hetzij naar het kermiscomité, hetzij naar de horecaorganisatie. Wij weten maar al te goed dat al de vrijwilligers van de Stichting Grolse Kermis met een uitgebreid en gevarieerd programma voor jong en oud fantastisch werk leveren. Ook zijn wij er helemaal van overtuigd dat horeca-ondernemend Groenlo het beste voor heeft met de burgers van deze stad. Dat blijkt onder meer uit een aantal succesvolle activiteiten, die de horecaondernemers ontplooien tijdens de kermis. Maar op de een of andere manier lukt het beide partijen niet om op één lijn en dus in goed overleg de invulling van dit jaarlijkse evenement voor elkaar te krijgen en vervolgens gezamenlijk uit te voeren. Daar voeg ik gelijk aan toe dat wij blij zijn dat de horeca met de organisatie van de Slag om Grolle nu wel op één lijn zit. Dit geeft aan dat een samenwerking best mogelijk is. Een groot compliment van onze kant richting beide partijen is dan ook op zijn plaats."

Positieve reacties
Verheij zegt naar aanleiding van de open brief vele positieve reacties vanuit de burgerij en van gemeentewege te hebben ontvangen.
"Dat is voor ons het bewijs dat wij er goed aan hebben gedaan om deze voorzet te geven. Vanzelfsprekend hebben wij de beslissing, om dit op een dergelijke publicitaire wijze te doen, lang en zorgvuldig overwogen. Maar nadat ons van alle kanten geluiden bereikten dat men binnenskamers niet tot een gezamenlijke oplossing kan komen, hebben wij gemeend om op deze wijze te pogen een opening te creëren. De brief moet worden gezien als een signaal van een groot deel van de Groenlose bevolking. Geen van beide organisaties wordt met deze actie beschadigd en al zeker niet individuele bestuursleden, ondernemers, medewerkers en vrijwilligers. Vandaar ons advies om nogmaals een poging te wagen om te komen tot een gezamenlijke voorbereiding, invulling en uitvoering van de kermis. Hieruit kan bijvoorbeeld voortkomen één promotie- en pr-kanaal, één kermismotto, duidelijke overeenstemming met betrekking tot de kermisexploitatie op de Maliebaan en elders in Groenlo, zoals op de Markt, Europlein, Ganzenmarkt en andere plekken, gezamenlijke invloed op de door de gemeente Oost Gelre binnen te halen kermisattracties, gezamenlijke invulling en uitvoering van een aantal programmaonderdelen c.q. activiteiten, zoals de officiële opening en sluiting van de kermis, de huldiging van de koningsparen op bijvoorbeeld het bordes van het stadhuis, het contracteren van bands enzovoort. De Belangenvereniging Groenlo heeft er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken in 2016 een Grolse Kermis te organiseren als gevolg van een eendrachtige samenwerking.