De winnaars van de verschillende geldprijzen. Foto: PR
De winnaars van de verschillende geldprijzen. Foto: PR Foto: Theo Huijskes

Tien projecten gehonoreerd door
Vakmanschap is Meesterschap Fonds

Regio - De dit jaar jubilerende Bierbrouwer Grolsch (400-jarig bestaan) heeft woensdag 14 oktober onder grote belangstelling de tien projecten bekendgemaakt, die een bijdrage ontvangen vanuit het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds. De belangstelling voor dit initiatief was bijzonder groot. Sedert 11 mei van dit jaar hebben in totaal maar liefst vijftig initiatiefnemers een aanvraag ingediend voor het fonds.

Door Theo Huijskes

De jubileumactiviteit van Grolsch heeft als doel om 'vakmanschap', en dat in de breedste zin van het woord, te ondersteunen in de regio's Twente en Achterhoek. Beide regio's vormen immers de bakermat van de brouwerij. Met het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds wil de directie de regionale betrokkenheid nog eens extra benadrukken. Jaarlijks wordt er reeds een financiële bijdrage geleverd aan initiatieven ter bevordering van sociale en economische groei in de regio. Grolsch hecht daarbij een groot belang aan enerzijds karakter en ondernemerschap en anderzijds innovatie en duurzaamheid.
Maar uiteindelijk is het toch de sociaal en economische groei in de regio, waarop men met het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds het belangrijkste accent wil leggen. Dat is namelijk ook één van de belangrijkste doelstellingen, die men nastreeft in het kader van Duurzaam & Verantwoord Ondernemen, waarbij men gebruik maakt van Prosper, de duurzaamheidsstrategie van SABMiller. De centrale gedachte is: 'Wanneer het met de wereld om ons heen goed gaat, dan gaat het met Grolsch/SABMiller ook goed'. De focus ligt hierbij op de samenwerking met overheden, bedrijven en de samenleving om te werken aan een meer welvarende, sociale, veerkrachtige, schone en productieve wereld. Voor de periode tot en met in ieder geval het jaar 2020 heeft Grolsch ambitieuze doelen opgesteld die bijdragen aan: Stimuleren van sociale en economische groei; Bevorderen van verantwoord alcoholgebruik; Veiligstellen van de beschikbaarheid van water en reduceren van het gebruik ervan; Reduceren van CO2 uitstoot en afval.

Vijftig projecten
Uit de dit jaar ingediende vijftig projecten waren er tien geselecteerd, die voor een bijdrage uit het Fonds in aanmerking kwamen. Drie van deze projecten werd gevraagd om nog een pitch te doen. Op basis van deze pitch bepaalde de jury vervolgens de hoogte van het gehonoreerde bedrag. De geselecteerde projecten betreffen een mooie mix tussen initiatieven met een sociale en economische insteek en initiatieven met een goede mix tussen Gelderse en Overijsselse projecten.
Het avondvullende programma werd verder gevuld met enkele vooraanstaande sprekers. Onder hen onder andere Jaap Hulshof, manager Corporate Sponsoring & Events Grolsch, Patrick Welman, wethouder Economische Zaken gemeente Enschede en Koert van 't Hof, hoofd Corporate Affairs Grolsch.
Overall winnaar werd uiteindelijk East Dutch Textiles met een bijdrage van € 7.500,--, bezig met het succesvol laten starten van eigen bedrijfjes door ontwerpers en daarmee bijdragend aan de totstandkoming van een creatief en ambachtelijk district. De overige winnaars zijn Stichting Vriendentuinen Achterhoek in Doetinchem, Stichting Zutphen Ambachtstad in Zutphen, Stichting Hibernate in Enschede, Stichting RIBO in Hengelo, Stichting Maf & Chique Regio Twente, Openluchttheater in Eibergen (allen een bedrag van € 5.000,--), Van Kleding naar Meubilair Nyink in Groenlo € 2.500,- en TV Enschede FM in Enschede € 1.250,00.