Foto: Kyra Broshuis
Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Nieuwbouw op terrein Wellink door schoolkinderen

Zwolle - Op het al jarenlang braakliggende terrein van Wellink in hartje Zwolle staan opeens gebouwen. Een actie van naastgelegen Sint Ludgerusschool die hiermee het project 'bouwen' afsluit.

Door Kyra Broshuis

"Elke twee jaar hebben we een groot project op onze school," vertelt juf Irma Pasman. "Dit jaar was dat het thema bouwen. Twee weken geleden zijn we het project gestart met een toneelvoorstelling en de introductie van het thema van ons project."
Direct daarna hebben alle groepen van de school verschillende workshops gevolgd. "Daarvoor hebben we een loodgieter, een timmerman, een metselaar en een schilder uitgenodigd om te komen vertellen over hun vak. De kinderen vonden het heel interessant; gelukkig maar want deze beroepen hebben we in de toekomst hard nodig."

Leerlingen en ouderen samen
De leerlingen zijn vervolgens aan de slag gegaan met het bouwen van huizen van verschillende materialen. De kinderen zijn daarvoor onderverdeeld in groepen die vervolgens verder gingen met het werk van de voorgaande groep. Een andere opdracht was het maken van verschillende huisjes. Die huisjes zijn samengevoegd tot een kunstwerk. "Dat komt straks onder de fietsenstalling te hangen."
Volgens een echte bouwtekening zijn de kinderen aan de slag gegaan met de bouw van een hut/huis op het braakliggende terrein. De leerlingen hebben daarbij hulp gekregen van de leden van de ouderensoos. "Elke vrijdagmiddag is hier in de school een soos voor ouderen. Deze mensen hebben ontzettend geholpen bij de bouw op het terrein. Dat was een hele leuke samenwerking, voor de kinderen maar ook voor de ouderen zelf. We hebben zelfs een paar families gezien waarvan drie generaties hier aan het werk waren."

Tentoonstelling
Afgelopen donderdag is de tentoonstelling geopend waar alle kinderen en hun ouders de werkstukken kunnen bekijken. De materialen voor de bouw zijn gratis geleverd door Rouwmaat en enkele Zwolse bedrijven. Ook de bouwbedrijven Meekes Bouw en De Driehoek hebben een bijdrage geleverd. "Onze leerlingen zijn bij deze bouwbedrijven op bezoek geweest om te zien hoe alles precies in zijn werk gaat." Groep 7 en 8 zijn ook naar Ixperium in Arnhem geweest. Daar hebben ze onder andere een film gemaakt met green screen. Deze film is op de site van de school te zien.

Goed voorbeeld, goed volgen?
In Zwolle kunnen ze nu even genieten van nieuwbouw op het braakliggend terrein. Straks zal het er weer even troosteloos uitzien als daarvoor. In Zwolle hoopt men dat het voorbeeld van de kinderen een vervolg zal krijgen.