Jochem, Pien en Merel bij hun slagveld. Foto: Kyra Broshuis
Jochem, Pien en Merel bij hun slagveld. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Watermolenscholen in de ban van De Slag om Grolle

Groenlo - Niet alleen de volwassen Grollenaren zijn bezig met de aanstaande Slag. Ook de leerlingen van groep 7 en 8 van de Watermolenschool in Groenlo leren door de Slag hoe het vroeger was.

Door Kyra Broshuis

In de hal van de kleuters van de Watermolenschool staat een heus kampement opgesteld. Compleet met dierenvellen en oude attributen. "Bij de kleuters gaat het vooral om voelen en zien. Ze vinden dit prachtig," vertelt juf Inge Konings. "Ze hebben ook zwaarden vastgehouden en echte kanonskogels gezien. Dat heeft veel indruk gemaakt. Ook de kleding vinden ze erg mooi."

Leerlingen verbinden met de Slag
Bij de oudere leerlingen, groep 7 en 8 van meester Tjeerd, gaat het om meer dan alleen voelen en zien. Directeur Cilia Stortelder legt uit dat de Slag verwerkt is in het lesprogramma. "Op deze manier kunnen we de leerlingen verbinden met de slag. Deze kinderen hebben hun eigen 3D-kampementen gebouwd. zo beleven ze de geschiedenis."
Ervaringsonderwijs en het ontwerpen van je beeld zijn belangrijke onderdelen van de lessen op de Watermolen. "Het is heel interessant om de kinderen zelf iets te laten vertellen. Het gaat om belevingsonderwijs, dat proberen wij hier zoveel mogelijk in het programma te verwerken. Echt iets ervaren doet veel meer met een kind dan alleen iets horen in de klas. Daarbij komt dat ontwerpend leren heel belangrijk is voor de kinderen."

Legopoppetjes en kanonnen
Meester Tjeerd heeft de kinderen vooraf een onderwerp laten kiezen dat te maken heeft met de slag. Het groepje van Fleur Koppelman, Puck Brijan en Stan Snijders koos voor een maquette van half stad en half slagveld. De maquette is compleet met Legopoppetjes en kanonnen. "Kijk, hier hebben we ook echte slachtoffers met bloed. Dit is een kerk, hier staan boerderijen en hier nog drie huizen en een werkplaats. We laten zien dat het niet leuk was vroeger, niet op het slagveld maar ook niet in de stad. Want zie je, hier op de Markt wordt iemand onthoofd …", zegt Stan.

Samenwerken
Fleur legt uit wat ze van dit project leren. "We leren hoe het vroeger was maar ook hoe we met anderen samen moeten werken." Die samenwerking is heel belangrijk, legt Stortelder uit. "Leren samenwerken is één van de belangrijkste dingen in het onderwijs. Samenwerken moet je namelijk echt leren, kinderen hebben het later hard nodig."
Fleur en Stan hebben veel zin in het komende weekend en doen zelf ook mee. Puck weet het nog niet: "Ik ben er nog nooit geweest maar ik wil het nu wel graag zien."

Martelwerktuigen
Het werkstuk van Jochem Jansen, Pien Vos en Merel Lammers is een compleet slagveld in de letterlijke betekenis van het woord. "We hebben kogels gemaakt van kneedgum en met wol hebben we gras en mos gemaakt." Er staat prachtige hoge wallen op de maquette met kanonnen erachter. En ook deze kinderen houden van griezelen. "Kijk, we hebben ook zelf martelwerktuigen gemaakt. We zijn nog niet klaar, we moeten nu opschieten want de Slag is al bijna."
Cilia Stortelder is trots op de leerlingen en op de werkstukken. "Wij zijn een techniekschool en dat je zie wel terug in deze maquettes. Ze hebben er met heel veel plezier aan gewerkt en weten straks precies hoe het allemaal zit met de Spanjaarden en de Staatsen."