Erve Kots. Foto: PR
Erve Kots. Foto: PR Foto: Bernadet te Velthuis

Erve Kots verbonden met Slag om Grolle

Lievelde - Ben en Irma Weenink zijn op verschillende manieren verbonden aan de Slag om Grolle, die het komend weekend weer plaatsvindt. Het 'Hoofdkwartier van de Prins' op hun Erve Kots is natuurlijk als altijd geopend. Maar het komend weekend toch met een speciaal gevoel: in 1627 lagen de huurlingen van Frederik Hendrik daar ingekwartierd. In het centrum van Groenlo opent de komende Slag 'De Stadschpomp' de deuren, (letterlijk) naast 'Frederik Hendrik', waardoor Markt 2 tot en met 6 (Frederik Hendrik bestaat uit twee huisnummers) nu in bedrijf is. In de twee Grolse bedrijven, en op Erve Kots zelf, wordt het komende weekend het bier Stadschemer voor dit jaar gepresenteerd.

Stadschemer is een van de drie eigen bieren van Erve Kots, van de enige in Oost Gelre gevestigde brouwerij. Het is een bokbiervariant, waarvan de naam ooit bedacht is door Arjan Snijders. Ben noemt het "een krachtig bier, minder zoet dan sommige andere bokbieren". Stadschemer komt elk jaar in de herfst, maar in een jaar van de Slag om Grolle heeft hij er een extra speciaal gevoel bij. Het wordt in de week voor de Slag afgevuld. Daarnaast brouwt Erve Kots sinds 1998 ook het ongefilterde Bokse Bier. "Dus Grolsch is niet de eerste die dagvers, ongefilterd bier in de gemeente presenteert," aldus Ben. Dagvers wil overigens niet zeggen dat het binnen een dag geconsumeerd moet worden: "Als het koel bewaard wordt, is het zeker een aantal weken prima te drinken." Ook brouwt Erve Kots een gefilterd bier, onder de naam Frederik Hendrik pilsener. "Langer houdbaar en van constante kwaliteit, wat de grote brouwers meestal willen," zegt Ben. "De smaak van ongefilterd bier is minder voorspelbaar."
Drie eigen bieren in drie eigen zaken dus. Ook verkrijgbaar op de Grolse Markt tijdens de Slag (en ook gewoon op Erve Kots zelf), om mee te nemen als souvenir. Ook zijn er pullen FH 1627 te koop. Voor direct gebruik is er het Hatse Flatse 1627 menu. En een driegangen menu in 17e-eeuwse stijl.

Drie bieren van de brouwerij in Oost Gelre

Na de Slag om Grolle wordt er verder gegaan met de verbouw van 'De Stadschpomp'. "Er zitten - veelal verborgen onder systeemplafonds - mooie gebinten in het gebouw," vertelt Ben. "Helaas ook wat minder fraaie ijzerconstructies van later datum. Tijdens de Slag om Grolle kunnen bezoekers het gebouw in de ombouwfase zien.
De Stadschpomp is via een achterdoorloop direct verbonden met buurman Frederik Hendrik.Enige kilometers buiten Groenlo is op Erve Kots zelf ook het Hoofdkwartier van de Prins natuurlijk geopend. Vanaf 1 november gaan tot Pasen 2016 'de winteropeningstijden' in, dat wil zeggen: open elke dinsdag tot en met zondag. De overnachtingsmogelijkheden op Erve Kots worden uitgebreid met een appartement. Dit zal de komende maand, als aanvulling op de elf hotelkamers, gereedkomen. Waarmee het bedrijf nog completer wordt.


www.ervekots.nl


Sla je slag bij Multimate in Groenlo

Groenlo - Op zaterdag 31 oktober is het weer Sla je slag bij Multimate. Een hele dag 20% korting op alles. Ook in de Grolse vestiging aan de Parallelweg, in het weekend na die andere Slag.

De korting geldt op het hele assortiment, met uitzondering van lopende acties, folderaanbiedingen en bodemprijsartikelen.


groenlo.multimate.nl