Nog regerend prins Remco en adjudant Jeroen. Foto: PR
Nog regerend prins Remco en adjudant Jeroen. Foto: PR Foto: PR

De elfde van de elfde staat
voor de deur

Groenlo - Nu de kruitdampen van de Slag om Grolle zijn opgetrokken, maakt Groenlo zich klaar voor het zogenaamde vijfde seizoen. De carnavalsliefhebbers kijken reikhalzend uit naar de elfde van de elfde, want dan wordt officieel de aftrap gegeven voor carnaval 2016.

Door Kyra Broshuis

Motto en schlagerfestival
De aftrap van het nieuwe carnavalsseizoen zal plaatsvinden bij Bar de Lange Gang en start met de onthulling van het KAPSTOK-motto voor de komende campagne. Uiteraard wordt deze avond traditiegetrouw ook het schlagerfestival gehouden. Op die woensdag wordt uit tal van inzendingen de nieuwe schlager gekozen door een publieksjury en een vakjury. De jury zal het lastig krijgen, zo laat de commissie weten. De schlagers worden ten gehore gebracht door de speciaal hiervoor opgerichte schlagerband. Deze avond is voor de vele carnavalisten in Groenlo het begin van een schijnbaar eindeloze rij feestdagen.

Het best bewaarde geheim
Direct na de elfde van de elfde, namelijk op vrijdag 13 november (vrijdag de dertiende dus), zal het altijd druk bezochte Prinsenbal gehouden worden bij City Lido. Het is voor het eerst dat er een nieuw prinsenpaar onder leiding van vorst Miquel Porskamp gepresenteerd zal worden. In de vele kroegen en kantines in Groenlo wordt al flink gegokt op de namen van het nieuwe prinsenpaar. Toch lukt het de Knunnekes elk jaar weer om voor een verrassing te zorgen. Het nieuwe prinsenpaar is het best bewaarde geheim van Groenlo. Iedereen kan het worden, misschien is het uw buurman wel! De entree is zoals altijd gratis.

De Buutavonden
Na het prinsenbal is het even rustig tot 27 november. Dan wordt de bekende kaartverkoop voor de Buutavonden gehouden, die vindt plaats bij De Lange Gang. Dit jaar is het een bijzonder korte campagne, carnaval valt erg vroeg en daarom zijn ook de buutavonden al vroeg in het jaar gepland. Op 7 januari, dat is slechts een week na Oud en Nieuw, wordt de eerste Pronkzitting gehouden. De andere data zijn 8, 9, 15 en 16 januari. Vorig jaar waren alle vijf avonden uitverkocht.

De drie dolle dagen
Op zondag 7 februari start dan de grote carnavalsdriedaagse met de mooiste optocht in de regio. Aansluitend op maandag 8 februari is het Rosenmontag en dinsdag 9 februari Tulpendinsdag. En daarna duurt het nog heel lang voordat de carnavalisten de steek weer op mogen zetten. Het is dus zaak er goed van te genieten. Te beginnen op de 11e van de 11e!