Het team van VersGras. Foto: Noël Versteegen
Het team van VersGras. Foto: Noël Versteegen Foto: Noël Versteegen

VersGras nu ook in Groenlo

VersGras – maatschap voor fysio- en manuele therapie – heeft sinds 1 september een Groenlose vestiging. Therapeuten en naamgevers Ivo Versteegen en Bert Grashof hadden al sinds 1 maart 2012 een praktijk in het SKB in Winterswijk. De Groenlose praktijk is gevestigd aan Het Heydenrijck, bij de Sportschool Groenlo, waarmee intensief wordt samengewerkt.

"We vingen in onze Winterswijkse praktijk geluiden op, dat een praktijk in Groenlo praktisch zou zijn," aldus Ivo. "Verschillende patiënten uit Groenlo en directe omgeving ervoeren de afstand naar Winterswijk als een drempel." Toen Sportschool Tuunte uit Winterswijk aan VersGras vroeg een samenwerking aan te gaan met Sportschool Groenlo – eigendom van Tuunte – was de beslissing snel genomen en werd de beschikbare ruimte in de sportschool betrokken. De samenwerking bestaat erin dat VersGras gebruik maakt van de professionele apparatuur van Sportschool Groenlo. Patiënten die uitbehandeld zijn kunnen een abonnement afsluiten en verder sporten bij de sportschool. Voor sporters die een blessure hebben is er een korte weg naar de fysiotherapeut. De wachtruimte en de koffiebar in de sportschool staan ook ter beschikking van de patiënten van de praktijk.
VersGras biedt naast algemene fysiotherapie en manuele therapie ook bekkenfysiotherapie en dry needling – als enige in Groenlo. De bekkenfysiotherapeuten zijn Marieke Hilhorst en Annie Visser. Fysiotherapeut Miranda Lichtenberg is bezig zich te specialiseren in manuele therapie en sportfysiotherapie. Samen met Bert en Ivo doet zij ook dry needling. Bert en Ivo zijn naast fysiotherapeut ook geregistreerd manueel therapeut.

Dry needling
Dry needling doet oppervlakkig gezien misschien denken aan acupunctuur, het is wezenlijk anders. Ivo: "Weliswaar gebruiken we bij dry needling vergelijkbare naaldjes, we brengen ze veel dieper in de spieren in, tot de myofasciale triggerpoints. Spieren kunnen verkleefd zijn door een ophoping van afvalstoffen; door dry needling wekken we een kleine elektrische ontlading op in de spier waardoor deze ontspant. Die elektrische ontlading kunnen we ondersteunen door stroom op de naaldjes te zetten." Dry needling is toe te passen op het hele lichaam. Ivo: "Het is niet helemaal pijnvrij, maar draaglijk."

Bekkenfysiotherapie
VersGras is in Groenlo ook de enige met bekkenfysiotherapie. Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in buik-, bekken- en bekkenbodemgebied en zijn bevoegd om inwendig te onderzoeken en te behandelen. Eventueel ondersteund met myofeedback, die bekkenbodemspieren-activiteit meet. De patiënt kan zelf meekijken op een scherm. "Het is erg dankbaar werk," vertelt Marieke. "Vooral omdat over veel klachten niet makkelijk wordt gesproken. Denk daarbij aan urine- of ontlastingsverlies, vaak aandrang om te plassen of te ontlasten, pijn bij het vrijen of pijn in de buik- of bekkenbodemregio." Het geregistreerd blijven is bij VersGras een topprioriteit. "Door middel van bijscholingen halen we de benodigde punten," legt Marieke uit. " Het gaat er natuurlijk om de beste behandeling te kunnen geven aan onze cliënten, waarbij we de nieuwste inzichten kunnen toepassen. Ook werken we intensief samen met onze manueel therapeuten, waardoor we naar de totale patiënt blijven kijken."

Samenwerking
VersGras is actief in enkele samenwerkingsprojecten met het SKB. Zoals het tweewekelijkse URGY-spreekuur voor vrouwen met incontinentieklachten, waarbij na onderzoek door de uroloog, de gynaecoloog en de bekkenfysiotherapeut meteen de uitslag volgt. Daarnaast werken de bekkenfysiotherapeuten mee aan de wekelijkse Pipo-poli, voor kinderen met poep- en plasproblemen. Bert participeert, tweewekelijks op maandagmiddag, in het schouderspreekuur samen met een orthopeed en een radioloog. Ivo is iedere donderdag in dienst van SportmedX. Hij behandelt 's morgens patiënten voor manuele therapie of dry needling in Doetinchem en draait 's middags mee in het sportspreekuur in Winterswijk.

Open dag
Zaterdag 28 november is er voor belangstellenden een open dag bij VersGras, van 15.00 tot 18.00 uur. Medewerking wordt verleend door Sportschool Groenlo en door SportmedX. Er is een vrije inloop. De hele middag zijn een podoloog en een sportarts van SportmedX aanwezig, evenals een bike-fitter die demonstreert hoe een fiets het beste kan worden afgesteld en afgestemd op iemands lichaam. Mensen kunnen namens de sportschool Groenlo een body-scan laten maken en voedingsadviezen van Benfit.nl krijgen. Aanmelding vooraf is niet nodig.

VersGras is in Winterswijk dagelijks geopend, de bedoeling is dat ook de Groenlose praktijk vijf hele dagen in de week gaat draaien. Momenteel is die donderdag en maandagmiddag nog niet bezet. Sinds 2006 is de zogenoemde 'directe toegankelijkheid' in werking, waarbij patiënten zich zonder verwijzing door een arts kunnen melden bij een fysiotherapiepraktijk, dus ook bij VersGras.


www.versgras.com


Wandeling: einde van de herfst

Groenlo - De afdeling IVN en KNNV Oost-Achterhoek organiseren de wandeling 'Wat brengt het einde van de herfst'. Tijdens deze wandeling met natuurgidsen valt er veel te zien van de, op de naderende winter reagerende, natuur. De wandeling vindt plaats op zondag 15 november: Startplaats: parkeerplaats Marveld, Elshofweg 6 te Groenlo. De wandeling start om 14.00 uur duurt tot ongeveer 16.30 uur. Deelname is gratis. Voor informatie over excursies: André Hendriks 0544-352043.