Evenemententerrein Besselinkschans gezien vanuit de uitkijktoren. Foto: Theo Huijskes
Evenemententerrein Besselinkschans gezien vanuit de uitkijktoren. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

CDA in Oost Gelre verslaat coalitiepartner OOG op punten
bij vaststelling programmabegroting

Oost Gelre - Wanneer er gesproken mag worden van een winnaar van de jaarlijkse begrotingsvergadering in Oost Gelre, dan is dat dit jaar de fractie van het CDA. Met de indiening van twee amendementen, alsmede een motie wisten de Christen Democraten naast het college van burgemeester en wethouders ook coalitiepartner OOG (Onafhankelijken Oost Gelre) niet alleen op de knieën te krijgen, maar tegelijkertijd op alle fronten op punten te verslaan.

Door Theo Huijskes

Wat de beide amendementen betreft, ging daarbij de meeste aandacht en dus tijd uit naar de vier door het college reeds als vaststaand aangemerkte plannen met betrekking tot de Besselinkschans, waarbij verantwoordelijk OOG-wethouder Vincent van Uem bakzeil haalde. Daar waar OOG de plannen in één keer wilde uitvoeren, pleitte het CDA voor een gefaseerde aanpak. Ondanks een hartstochtelijk pleidooi van Van Uem, kreeg het CDA bij het in stemming brengen van het amendement de steun van de fracties VVD, Nieuwe Liberalen en PvdA, zodat het met 15 stemmen voor en 6 tegen werd aangenomen. CDA-fractievoorzitter Theo Donderwinkel stelde dat Oost Gelre op dit moment een bedrag van 22 miljoen heeft uitgetrokken voor bestaand beleid. "Een reeds eerder door ons verzochte start voor het maken van ombuigingen, dient ook betrekking te hebben op bestaande projecten. Wij willen daar met een stofkam doorheen om te kijken of daarop niet bezuinigd kan worden. Dat is ook de reden dat het CDA, behoudens het onderdeel waterbeheersing, nu nog geen middelen beschikbaar wil stellen voor het plan de Besselinkschans in zijn totaliteit." Aangevuld door partijgenoot Niek Bragt: "Het is niet zo dat wij tegen de plannen zijn en dientengevolge de stekker eruit trekken. Dat absoluut niet. Omdat de beslissing nog even kan wachten, willen wij die gelegenheid aangrijpen om te zien hoe alle uitgewerkte deelplannen in de praktijk uitpakken en dat met name financieel gezien." Wethouder Van Uem, die daarbij ondersteuning kreeg van zijn OOG-collega (fractievoorzitter Frits Schmidt), pleitte voor een totaalaanpak. "Zowel het landschap als de daar georganiseerde evenementen zorgen voor een sociale cohesie die zijn weerga niet kent. Niet alleen door de aanwezigheid van een wereldevenement als de Zwarte Cross, maar om tal van andere redenen is de Besselinkschans een geweldig stukje promotie voor Oost Gelre. Naast het recreatieve en toeristische belang van het landschap, levert een evenement als de Zwarte Cros de gemeente Oost Gelre en daarbij tal van ondernemers 1 miljoen euro per jaar op." Omdat ook Van Uem inzag dat een meerderheid van de raad eerst nog een inhoudelijke discussie over deze aangelegenheid wenst, boog hij na een opnieuw ingelaste schorsing verslagen het hoofd en stemde in met het amendement van coalitiepartij CDA. Dit tot teleurstelling, zelfs ergernis van OOG-voorman Schmidt.

Verhoging OZB
Daar waar wethouder Marieke Frank in een reactie op de algemene beschouwingen, en dit volgens haar zeggen vanwege de financiële noodzaak, bleef pleiten voor een jaarlijkse gelijkwaardige verhoging van de OZB, diende het CDA als haar eigen partij een amendement in om in de programmabegroting 2016 de trendmatige OZB verhoging vast te stellen op 0%.
CDA-woordvoerder Theo Donderwinkel daarover: "Een verhoging van de OZB met 1,75% lijkt ons overbodig. Op de begroting is een overschot berekend van ruim vier ton en daarnaast zijn er als gevolg van de lage renteberekening extra middelen vrij gekomen." Ook in deze casus ging coalitiepartner OOG niet met het CDA mee. "Met een trendmatige verhoging bezorgen wij de burgers van Oost Gelre geen onredelijke belastingdruk," aldus een gefrustreerde Frits Schmidt, die de roep van andere partijen om lagere lasten aanmerkte als populistisch gedrag. "In de afgelopen jaren is er voorzichtig omgegaan met het ophogen van de gemeentelijke lasten voor de burger. We hebben een onbenutte belastingcapaciteit van 1,9 miljoen euro per jaar. Kritisch blijven, doen wij ook. Maar partijen, die momenteel de noodklok luiden, zijn verkrampt op zoek naar aandacht en maken zich schuldig aan stemmingmakerij."

Heroverweging
Ook een door het CDA ingediende motie in het kader van artikel 37 van het Reglement van orde haalde ruimschoots de eindstreep, zij het nu ook met de stem van coalitiepartner OOG tegen. Het verzoek, beter gezegd het aandringen bij het college van burgemeester en wethouders om in de eerstvolgende raadscyclus van 2016 te komen met een overzicht van alle individuele investeringen, stand van zaken en argumentatie, zodat een heroverweging mogelijk is, werd met 14 stemmen voor en 7 stemmen tegen aangenomen. Naast het CDA waren de fracties VVD, Nieuwe Liberalen en D66 voor en OOG en PvdA tegen. Het CDA wil met de ingediende motie bereiken dat de begroting, dit ondanks de op komst zijnde noodzakelijke ombuigingen, ook op termijn sluitend blijft. "Dat er miljoenen in tal van projecten in Oost Gelre zijn geïnvesteerd, is natuurlijk prima maar het mag niet zo zijn dat gelet op het financiële belang de stand van zaken van de individuele projecten verre van duidelijk is," aldus de CDA-fractie.
Dat er als gevolg van dit alles bijna halverwege deze raadsperiode sprake is van een coalitiesplitsing oftewel een verwijdering tussen de partijen CDA en OOG, is duidelijk.