OOG-fractievoorzitter Frits Schmidt. Foto: Theo Huijskes
OOG-fractievoorzitter Frits Schmidt. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

OOG-fractie constateert onevenredige verdeling zelfwerkzaamheid Oost Gelre

Oost Gelre - De fractie OOG maakte tijdens de algemene beschouwingen melding van het feit dat men in de maag zit met het gegeven dat er binnen Oost Gelre sprake is van een onevenredige verdeling van de zelfwerkzaamheid. Namens de Onafhankelijken Oost Gelre liet voorzitter Frits Schmidt weten dat dit te maken heeft met de verschillen tussen de grote kernen Lichtenvoorde en Groenlo en de kleine kernen.

Door Theo Huijskes

"Met de betrokkenheid van de burgers in de kleine kernen zit het wel snor," aldus Schmidt, die aangaf dat Lichtenvoorde en Groenlo te groot zijn voor de ontwikkeling van een vergelijkbare saamhorigheid. "Waar blijven de wijkbudgetten om dit gevoel te stimuleren? Als OOG vragen wij ons af of de stadsmanagers wel met de goede dingen bezig zijn. Zouden zij een sturende, motiverende rol kunnen vervullen bij het ontwikkelen van initiatieven vanuit de wijken? Ook in de beide grote kernen zullen het de burgers zijn die de mouwen moeten opstropen. Waarom is in Lichtenvoorde en Groenlo bijvoorbeeld het onderhoud van de fietspaden voor rekening van de gemeente, terwijl het onderhoud van soortgelijke voorzieningen in de kleine kernen door de bevolking zelf moet worden gedaan? Hoe vertel ik het mijn kinderen, anders gezegd hoe is dit uit te leggen aan de burgers in de kleine kernen? Wethouder Vincent van Uem reageerde hierop met de opmerking dat er in de kleine kernen nu eenmaal meer sprake is van een betere oftewel grotere betrokkenheid. "Dit heeft tot gevolg dat dit soort zaken, mede vanwege de kleinschaligheid, daar ook beter worden georganiseerd. Verder is het zo dat de kerkdorpen voor deze vorm van eigenwerkzaamheid ook een bepaalde financiƫle vergoeding krijgen."

Kunstgras
OOG is daarnaast van mening dat een vorm van onevenredige beloning van de kleine ten opzichte van de grote kernen ook tot uiting komt bij de door de gemeente te financieren aanleg van kunstgras. "Waarom trekken wij als gemeente zo gemakkelijk de portemonnee voor de aanleg van een kunstgrasveld wanneer het Longa '30 in Lichtenvoorde betreft, terwijl er in het geval van de voetbalvereniging RKZVC in Zieuwent onlangs, en dat in de vorm van zelfwerkzaamheid, veel meer medewerking en inzet van de eigen leden en de plaatselijke dorpsbevolking wordt vereist? Niet zo vreemd derhalve dat wij een onevenredige verdeling van de zelfwerkzaamheid binnen de gemeente Oost Gelre constateren." Schmidt liet verder niet onvermeld dat zijn fractie ook een flankerend meerjarenbeleid in de gemeentelijke sportvisie mist. "Welke sportaccommodaties in deze gemeente gaan wij realiseren, sterker gezegd handhaven? Krijgt iedere voetbalclub dadelijk een kunstgrasveld van de gemeente en zo ja, kunnen en willen wij dat als gemeenschap betalen?"
In zijn beantwoording liet wethouder sportzaken Jos Hoenderboom weten dat er bij Longa '30 alleen sprake is van de vervanging van de kunstgras bovenlaag. "Dit vereist een technische, specialistische aanpak, waarbij weinig tot geen zelfwerkzaamheid om de hoek komt kijken. Over de verwachting dat er dadelijk meerdere verenigingen bij de gemeente op de stoep staan, kan ik zeggen dat voor ons een fusie van verenigingen geen doel op zich is. Wij zullen blijven aansturen op steeds meer samenwerking, zodat indien dat nodig en mogelijk is gebruik kan worden gemaakt van elkaars voorzieningen of faciliteiten."