Theo Geurink met links Gerad en rechts Koen Wissink. Foto: Theo Huijskes
Theo Geurink met links Gerad en rechts Koen Wissink. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Theo Geurink neemt afscheid bij Wissink

Groenlo - "Het zal niet gebeuren, maar in een nieuw leven zou ik weer voor hetzelfde werk kiezen, het beroep van banketbakker. Dat is voor mij een vak waar je nooit genoeg van krijgt, een job waarin je al je creatieve inspiratie kwijt kunt. Mede vanwege de ontelbare producten, waarvoor je in dit werk staat, is en blijft het altijd een uitdaging. Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan," zegt Theo Geurink (63), die na een dienstverband van 47 jaar afscheid neemt bij Wissink Brood & Banket in Groenlo.

Door Theo Huijskes

In zijn woning aan de Houtwal gaat Theo uitvoerig in op zijn leven en zijn loopbaan als banketbakker. "Ik ben op 17 januari 1952 in Winterswijk geboren. Thuis maakte ik deel uit van een gezin met negen kinderen. Mijn vader was wever en dus geen bakker van beroep. Hoe ik het dan wel geworden ben? Heel eenvoudig. Na de lagere school ging ik naar de technische school en kon ik op een gegeven moment kiezen tussen houtbewerker en bakker. Het werd bakker, omdat ik het werken met hout op dat moment te eentonig vond. Naast de technische school heb ik drie jaar achtereen de avondschool gevolgd. Reeds op 15-jarige leeftijd ging ik als leerling-bakker aan de slag bij Bakker Wagendorp in Winterswijk. Al na één jaar, 4 mei 1968, trad ik in dienst bij Wissink om daar vervolgens 47 jaar achtereen mijn plicht te doen. Opgeteld zijn het in totaal dus 48 bakkersjaren."

Drie generaties Wissink
Bij Wissink in Groenlo heeft Theo Geurink drie generaties en een drietal 'bazen' meegemaakt. Startende onder de strenge vleugels van wijlen opa Theo Wissink, was het vervolgens Gerard Wissink die het merendeel van Geurink's dienstjaren de leiding had over het vooraanstaande Grolse bedrijf. De laatste jaren is het Koen Wissink, die de scepter zwaait. "Als 16-jarige jongen ging ik in eerste instantie dagelijks vanuit Winterswijk met de bus naar Groenlo. Toen ik voldoende geld had verdiend, werd het mijn eerste brommertje dat mij dagelijks naar Groenlo bracht. Later ben ik in Groenlo gaan wonen. Uit mijn eerste huwelijk heb ik twee prachtige kinderen, een zoon en een dochter, waarmee ik geweldige contacten onderhoud en die mij tevens rijk hebben gemaakt met twee kleinkinderen. Mijn huwelijk met Iris, een vrouw die voor mij te allen tijde op de eerste plaats komt, heeft mij ook nog eens twee mooie dochters gebracht."

Chocolaterie
Theo Geurink vragende naar de mooiste aspecten van het bakkersvak, hoeft hij niet lang na te denken. "Dat is de chocolaterie. Werken met chocolade is het mooiste wat er is. Daarom heb ik de verzorging van workshops op dat terrein altijd een ontzettend leuke bezigheid gevonden. Daar heb ik mij altijd helemaal in uit kunnen leven. Of het nu voor twee personen was of voor groepen bestaande uit 10 tot 20 personen, het maakte mij niet uit. Prachtig werk. Overigens is het grote voordeel van een kleinschalig maar kwalitatief hoogstaand bedrijf als Wissink dat je met alle bedrijfsonderdelen in aanraking komt. Overigens wil ik mij niet bedienen van grootspraak, maar ik was altijd wel een belangrijke spil van de afdeling chocolaterie. Van de andere kant ook weer niet zo bijzonder, omdat iedere banketbakker op een bepaald terrein zijn voorkeur en zijn sterke kanten heeft." Met de hem nu in de schoot geworpen vrije tijd weet Theo Geurink wel raad. Ik ben een groot liefhebber van fietsen. Trek er samen met Iris graag op uit. Daarnaast heb ik mijn hart verpand aan De Grolse Hofzangers. Een vriendengroep waarvan ik reeds sedert 1983, één jaar na de oprichting, deel uitmaak. Ik kom uit een muzikaal gezin, maar terwijl praktisch iedereen bij ons thuis een instrument bespeelt, beperk ik mij tot zingen. Dat is echt mijn lust en mijn leven en dat zal het blijven tot aan mijn dood." In de afgelopen week werd er in Café-Restaurant Wissink tijdens een informele bijeenkomst afscheid genomen van Theo Geurink. Namens het familiebedrijf Wissink was het Koen, die de scheidende werknemer met onder andere een terugblik op de afgelopen 47 jaar toesprak.